JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN TIEDOTE.
Jyväskylä antaa laajan maskisuosituksen yli 15-vuotiaille asukkailleen kahden viikon ajaksi – maskeja pidettävä aina julkisissa sisätiloissa sekä yleisötilaisuuksissa
– Lisäksi vedotaan opiskelijajärjestöihin opiskelijatapahtumien siirtämisen jatkamiseksi

Jyväskylä antaa seuraavan kahden viikon ajaksi kaikille yli 15-vuotiaille asukkailleen laajan maskisuosituksen. Taustalla on Jyväskylän koronatartuntojen kasvava määrä ja arvio siitä, että Jyväskylässä on menossa käynnissä taudin kiihtymisvaihe. Tämän viikon aikana Jyväskylän terveydenhuollossa on saatu jo 37 positiivista testitulosta. Tartuttavuusluku Jyväskylässä on viimeisen viikon ajalta nyt 36,5 tartuntaa 100 000 asukasta kohti.

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmän tänään antama maskisuositus on THL:n julkaiseman koronatilanteen kiihtymisvaiheen suosituksen mukainen. Jyväskylässä suositus koskee myös ulkona järjestettäviä tapahtumia, joissa turvavälejä ei muuten voida pitää.

– Maskisuositus on ensimmäinen laajempi toimenpide, jonka Jyväskylä asettaa väestöä koskien. Keinovalikoimissa ovat edelleen mm. ravintoloiden aukioloaikoja koskevat suositukset, kokoontumisrajoitukset sekä erilaisten harrastusten alasajo ja koulujen siirtäminen etäopetukseen. Toivomme kuitenkin, että niitä ei tarvitse ottaa käyttöön vaan maskien käyttö otetaan nyt vakavasti ja jokainen asukas noudattaa turvallisuusohjeita tehostetusti seuraavan kahden viikon ajan, kaupunginjohtaja Timo Koivisto toteaa.

Turvallisuusohjeiden toimenpiteitä ovat hyvä käsihygienia, turvavälit, sairastaminen kotona sekä koronatestiin hakeutuminen pienissäkin oireissa. Nyt annettu maskien käyttösuositus täydentää turvallisuusohjeistusta.

Vaikka tartuntaluvut ovat Jyväskylässä nyt maan suurimpia, tartuntaketjut ovat edelleen hyvin terveydenhuollon tiedossa ja tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä näkee tilanteen olevan hallinnassa.

– Tämän viikon tartunnat on todettu pääosin jo aiemmin karanteeniin määrättyjen henkilöiden keskuudesta. Näin he eivät olet vieneet tartuntoja laajoihin yleisöjoukkoihin vaan he ovat olleet jo kotikaranteenissa oireiden alettua, Käsmä rauhoittelee.

Poikkeusolojen johtoryhmältä kiitosta opiskelija- ja ainejärjestöille tilanteen ymmärtämisestä

Poikkeusolojen johtoryhmä antoi tänään kiitosta opiskelija- ja ainejärjestöille vastuullisesta toiminnasta, jossa erilaiset opiskelijatapahtumat, kuten fuksiaiset ja uusien opiskelijoiden laajat tapaamiset on siirretty taudin leviämisen kannalta turvallisempaan ajankohtaan.

– Opiskelija- ja ainejärjestöt ovat toimineet erittäin vastuullisesti koko syksyn ajan ja siirtäneet tapahtumia myöhempiin ajankohtiin, vaikka se opiskelujen alkaessa on varmasti vaikeuttanut ryhmäytymistä, kaupunginjohtaja Koivisto tiivistää.

Suositus: Yli 15-vuotiaiden on käytettävä maskeja Jyväskylässä seuraavan kahden viikon ajan aina:
– Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Suositus koskee myös ulkoilmassa olevia turnauksia ja tapahtumia, joissa on mukana laajoja yleisöjoukkoja ja turvavälejä ei voida muuten säilyttää.
– Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.
– Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
– Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
– Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Julkiset sisätilat ja yleisötilaisuudet, joita suositus koskee ovat:
– Kaupat ja ostoskeskukset
– Rahapeli- ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat
– Postit, pankit, kirjastot ja muut vastaavat sisätilat
– Liikuntaa ja urheilua seuratessa katsomoissa tulee käyttää maskeja. Jyväskylässä suositus koskee myös ulkona järjestettäviä turnauksia ja tapahtumia.
– Uimahallien yleiset tilat ja pukeutumistilat
– Kansalaisopiston kurssit (pl. liikunnan kurssit)
– Kirkot ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilat
– Konserttisalit ja muut elävän musiikin esittämiseen käytettävät tilat
– Teatterit ja muut esittävien taiteiden esittämiseen käytettävät tilat
– Elokuvateatterit ja muut elokuvien ja muiden vastaavien audiovisuaalisten teosten esittämiseen käytettävät tilat
– Museot ja galleriat
– Huvi- ja teemapuistot sekä nähtävyydet
– Festivaalit ja markkinat
– Kongressi- ja messukeskukset sekä kongressien, messujen ja muiden vastaavien tapahtumien järjestämiseen käytettävät tilat

Henkilöstön ei tarvitse käyttää maskia varhaiskasvatuksen tai perusopetuksen tiloissa opetuksen ja päivähoidon aikana. Jos yli 15-vuotias henkilö saattaa lapsia hoitoon tai kouluun ja kohtaa tiloissa muita yli 15-vuotiaita, maskia tulee käyttää. Myös päiväkotien ja koulujen tiloissa ilta-aikaan järjestettävillä harrastuskursseilla tai esimerkiksi vanhempainillassa maskia tulee käyttää.

Julkisia tiloja eivät ole esimerkiksi toimistotilat. Suositukset eivät ota kantaa myöskään työyhteisöjen sisäisiin käytäntöihin, joissa maskien käyttöä esimerkiksi asiakastilanteissa määrää työpaikan sisäinen riskiarvio.

Maskisuositus perustuu pisaroiden leviämisen estämiseen – suositeltuja maskeja ovat kertakäyttömaskit ja kangasmaskit

Kasvomaskin käytöllä pyritään vähentämään tartuntoja ja estämään pisaroiden leviämistä ympäristöön tilanteissa, joissa oireettomalla henkilöllä on tietämättään virustartunta. Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii, aivastaa, laulaa, nauraa tai puhuu.

Maskeilla tarkoitetaan erilaisia suu-nenäsuojaimia tai muita kasvomaskeja. Jyväskylän suositus tarkoittaa sitä, että jyväskyläläisten tulee käyttää esimerkiksi uudelleenkäytettäviä kangasmaskeja tai eri materiaaleista valmistetuttuja kertakäyttöisiä maskeja.

Kasvomaskin asettaminen ja poistaminen vaatii huolellisuutta, jottei viruksella mahdollisesti tahraantunut maski aiheuta tartuntariskiä. Maskia on aina käsiteltävä puhtailla käsillä. Muista maskia käyttäessäsi, että ensisijaiset torjuntatoimet ovat hyvä käsi- ja yskimishygienia, kasvojen, nenän ja suun koskettelun välttäminen sekä riittävän turvaetäisyyden pito muihin henkilöihin julkisilla paikoilla liikkuessa.

Tarkempia ohjeita maskeista löytyy THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/suositus-kasvomaskien-kaytosta-kansalaisille/kysymyksia-ja-vastauksia-maskisuosituksesta