Jyväskylä jatkaa maskisuositusta tammikuun 15. päivään asti, sillä koronatartunnat ovat jälleen lisääntyneet kaupungissa. Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kokoontui maanantaina arvioimaan kaupungissa vallitsevaa koronatilannetta. Tartuntamäärät ovat kaupungissa lähteneet jälleen kasvamaan. Viime viikolla (viikko 47) tartuntoja todettiin 48 kappaletta. Kaksi viikkoa sitten (viikko 46) tartuntoja todettiin yhteensä 22. Viikolla 45 tartuntoja ilmeni ainoastaan 13. Tartuntamäärien kasvaessa myös ilmaantuvuusluku on kääntynyt Jyväskylässä selkeään nousuun ollen edellisen kahden viikon osalta 45,5/100 000 asukasta.
Tilastojen nousun taustalla on kaksi laajempaa vapaa-ajan vietossa aiheutunutta tartuntaryvästymää. Tartuntoja on ilmennyt eniten 16-25-vuotiaiden nuorten keskuudessa. Lisäksi tartuntoja on saatu muualle Suomeen tai ulkomaille tehdyillä matkoilla.
– Tartuntojen alkuperä voidaan vielä selvittää jäljityksessämme kohtuullisen hyvin, mutta huolestuttaviakin piirteitä on. Tartunnat ovat yli tuplaantuneet viikossa ja jos sama tahti jatkuu, tartuntojen alkuperä on vaarassa kadota. Tämän jälkeen emme pysty enää asettamaan oikeita ihmisiä karanteeniin ja riski tartuntojen hallitsemattomasta leviämisestä kasvaa, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kuvaa.
Poikkeusolojen johtoryhmässä nostettiin esille myös väestön käytöksessä tapahtunut hienoinen muutos parin rauhallisemman viikon aikana.
– Maskien määrä näyttää valitettavasti kaupoissa hieman vähentyneen ja laajojakin yksityisiä tilaisuuksia on järjestetty turvallisuusohjeista välittämättä. Fakta on kuitenkin edelleen, että tartunnat leviävät herkästi ja kuten tilastoista näkee, muutokset voivat olla nopeita. Siksi vetoan jyväskyläläisiin, että jaksetaan noudattaa ohjeita vielä muutamia kuukausia ennen rokotteiden tuloa. Pidetään turvavälejä, muistetaan hyvä käsihygienia ja pysytään sairaana kotona sekä hakeudutaan matalalla kynnyksellä koronatesteihin, kaupunginjohtaja Timo Koivisto kertaa voimassa olevaa ohjeistusta.

Tartuntamäärien ollessa kasvussa ja ihmisten liikkuvuuden lisääntyessä jälleen joululomien aikaan, Jyväskylän poikkeusolojen johtoryhmä päätti pitää voimassa yli 15-vuotiaiden laajan maskisuosituksen aina tammikuun 15. päivään asti.
Kaupunki suosittelee myös vahvasti, ettei yli 20 hengen yksityistilaisuuksia järjestetä tammikuun puoleen väliin mennessä Jyväskylässä. Yksityistilaisuuksia ovat kaikki yksityisluonteiset tapahtumat, jotka eivät ole yleisölle avoimia. Esimerkkejä yksityisistä tilaisuuksista ovat syntymäpäiväjuhlat ja yksityiset illanvietot.
Kaikenikäisten ryhmäharrastustoiminta suositellaan jatkossakin järjestettäväksi siten, että osallistujien ja seurueiden on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Kaupunki suosittelee, että harrastuksiin tullessa muistetaan turvavälit, pidetään välimatkoja toisiinsa, harrastusten jälkeen siirrytään omaan kotiin suihkuun ja vältetään turhaa oleilua harrastustiloissa.
Julkisten tilojen käytössä tulee huolehtia siitä, että osallistujien ja seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Lisäksi asiakasmäärä sisätiloissa rajataan puoleen normaalista asiakasmäärästä. Nämä tilat tarkoittavat esimerkiksi kaupungin omia tiloja tai valtion omistuksessa olevia tiloja.
Uusien harjoittelujen aloittaminen perusopetuksen luokkaryhmissä on kielletty ainakin tammikuun puoleen väliin asti. Kaupunki jatkaa lisäksi omien työntekijöidensä etätyösuositusta ainakin tammikuun 15. päivään asti kaikissa niissä työtehtävissä, joissa etätöiden tekeminen on mahdollista.
Voimassa olevat suositukset ja rajoitukset koronatilanteesta johtuen ovat luettavissa kaupungin verkkosivuilta: https://www.jyvaskyla.fi/terveys