JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN TIEDOTE. Jyväskylä jatkaa yli 15-vuotiaiden maskisuositusta lokakuun ajan. Maskien käytön arvioidaan osaltaan vaikuttaneen tartuntojen määrän vähenemiseen Jyväskylässä

Jyväskylä antoi 24.9. kahden viikon mittaisen maskisuosituksen yli 15-vuotiaille asukkailleen. Maskisuositus näyttää purevan, sillä uusien tartuntojen määrä on Jyväskylässä laskenut selvästi. Maskisuositusta annettaessa kaupungissa ilmeni 60 uutta tartuntaa viikon aikana ja ilmaantuvuusluku oli pahimmillaan kahden viikon seurantajaksolla lähes 70 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Viime viikolla uusia tartuntoja ilmeni 18 ja ilmaantuvuusluku on selkeässä laskussa. Tilanteen saamiseksi pysyvästi hallintaan kaupunki suosittaa maskien käyttöä syyslomakauden yli eli koko lokakuun ajan.

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kokoontui tänään pohtimaan maskisuosituksen jatkoa. Kaupunki päätyi suosittelemaan laajaa maskien käyttöä lokakuun ajan. Kokouksessa todettiin, että vaikka tartuntatilanne näyttää tällä hetkellä paremmalta, tilanteet voivat muuttua, sillä syyslomien aikana asukkaat liikkuvat jälleen enemmän ja uudet tartuntaketjut voivat lähteä nopeasti liikkeelle. Maskien käytöllä voidaan ehkäistä tartuntojen leviämistä julkisissa tiloissa ja tapahtumissa.

Kaupungin antama suositus käyttää maskeja on Jyväskylässä otettu hyvin vastaan. Kauppakeskuksissa ja julkisessa liikenteessä maskien määrä on lisääntynyt selvästi. Myös erilaisissa urheilu- ja vapaa-ajantapahtumissa maskeja käytetään laajasti. Toisen asteen opetuksessa ja korkeakouluissa on huolehdittu siitä, että maskisuositusta noudatetaan myös opetuksessa. Kaupunki välittää kiitoksensa kaikille maskisuositusta noudattaneille ja toivoo, että suositusta noudatetaan myös seuraavien viikkojen ajan.

– Maskien käyttö on todennäköisesti vaikuttanut siihen, että tartuntojen määrä on vähentynyt. Uusia, täysin selvittämättömiä tartuntatapauksia ei poikkeusolojen johtoryhmälle annettujen tietojen mukaan ollut viime viikolla käytännössä lainkaan tai tartunta oli todennäköisesti saatu jostain muualta kuin Jyväskylästä. Myös Jyväskylässä asetetuilla laajoilla karanteeneilla on vaikutettu siihen, että uusia tartuntoja ei ole lähtenyt leviämään. Tämä onkin nyt joukkuepeliä. Kaikkien panos ratkaisee ja siksi suositusta jatketaan, poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja Timo Koivisto tiivistää.

Kaupunki jatkaa myös riskiryhmien suojelua useilla eri toimenpiteillä.

– Vierailut ikääntyneiden ja vammaispalveluiden asumisyksiköissä suositellaan myös jatkossa toteutettavan loppuvuoden ajan ulkoilmassa ja säiden huonontuessa turvallisuusjärjestelyt huomioiden sisätiloissa. Harrastustoimintaa rajoitetaan ikääntyneiden ja muiden riskiryhmien osalta mm. liikuntapalveluissa sekä päivä- ja työtoiminnassa ainakin lokakuun loppuun asti. Uusien harjoittelujen aloittaminen perusopetuksen luokkaryhmissä on kielletty lokakuun loppuun asti. Henkilökunnan maskien käyttöpakko jatkuu kaupungilla riskiryhmien asumispalveluissa sekä kotiin vietävissä palveluissa, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertoo.

Yli 15-vuotiaille suositellaan edelleen lokakuun ajan maskien käyttöä:

– Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Suositus koskee myös ulkoilmassa olevia turnauksia ja tapahtumia, joissa on mukana laajoja yleisöjoukkoja ja turvavälejä ei voida muuten säilyttää.
– Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.
– Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
– Koronavirustestiin hakeutuessa matkalla näytteenottoon sekä ennen testituloksen valmistumista aina, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
– Riskialueelta Suomeen saavuttaessa ja matkustajien siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Julkisilla tiloilla tarkoitetaan laajasti mm. kauppoja ja ostoskeskuksia, posteja, pankkeja, kirjastoja ja muita vastaavia sisätiloja. Liikuntaa ja urheilua seuratessa katsomoissa on suositeltava käyttää maskeja. Jyväskylässä suositus koskee myös ulkona järjestettäviä turnauksia ja tapahtumia. Muita julkisiksi tiloiksi luettavia ovat mm. uimahallien yleiset tilat ja pukeutumistilat, kansalaisopiston kurssit (pl. liikunnan kurssit), kirkot ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilat, konserttisalit ja muut elävän musiikin esittämiseen käytettävät tilat sekä teatterit, elokuvateatterit ja muut esittävien taiteiden esittämiseen käytettävät tilat, museot ja galleriat, huvi- ja teemapuistot sekä nähtävyydet, festivaalit ja markkinat sekä kongressi- ja messukeskukset sekä kongressien, messujen ja muiden vastaavien tapahtumien järjestämiseen käytettävät tilat.

Vähävaraisille jaettu jo yli 300 000 maskia

Maskisuositus on näkynyt myös vähävaraisille tarkoitettujen maskien jakelussa. Tähän mennessä Jyväskylässä on jaettu jo yli 300 000 maskia. Mukana on sekä kertakäyttömaskeja että yhä enemmän kangasmaskeja, joita voidaan käyttää uusiksi pesun jälkeen. Maskeja jaetaan vähävaraisille muun muassa Hannikaisenkadun sosiaaliasemalla sekä terveysasemilla. Jakelupisteet ja aukioloajat Jyväskylässä ovat:
– Hannikaisenkadun sosiaaliasema, Hannikaisenkatu 37, maanantaista perjantaihin kello 10–14
– Kotoutumispalvelut, Väinönkatu 1, maanantaista perjantaihin kello 10–13
– Terveysasemat: Huhtasuo, Keskusta, Korpilahti, Kuokkala, Kyllö, Palokka, Sampoharju, Säynätsalo ja Tikkakoski, tiistaisin ja torstaisin kello 12–16
– Kansalaistoiminnankeskus Mataran aula/Gloria, Matarankatu 6 A, maanantaista torstaihin kello 9–16 ja perjantaisin kello 9–14.

Jyväskylässä voimassa olevat rajoitukset ja suositukset asukkaiden suojelemiseksi

– Maskisuositus jatkuu Jyväskylässä laajana lokakuun loppuun asti.
– Kaupungin asettama suositus (annettu 25.8.) välttää vierailuja ikääntyneiden ja vammaispalveluiden asumispalveluiden sisätiloissa jatkuu. Tapaamiset järjestetään ulkoilmassa maskeja käyttäen tai muuten turvalliset olosuhteet varmistaen.
– Kaupunginsairaalan osastoille pääsevät vierailemaan ainoastaan saattohoitopotilaiden ja kriittisesti sairaiden potilaiden omaiset maskeja käyttäen.
– Ikääntyneiden ja muiden riskiryhmien kotiin annettavissa palveluissa sekä riskiryhmien asumispalveluissa kaupungin työntekijöitä velvoitetaan käyttämään maskeja.
– Vammaispalveluiden työ- ja päivätoiminta jatkuu poikkeusjärjestelyin ainakin lokakuun ajan.
– Ikääntyneiden päivätoiminta pidetään suljettuna vuoden loppuun asti.
– Uusien harjoittelujen aloittaminen perusopetuksen luokkaryhmissä on kielletty lokakuun loppuun asti.
– Koulumajoituksia voidaan järjestää, kunhan niissä huomioidaan eri seurojen majoitus omissa itsenäisissä tiloissaan. Aikuisilta kaupunki edellyttää majoitustiloissa 1,5 metrin turvavälien säilyttämistä myös nukkumistiloissa. Ruokailuissa tulee varmistaa, ettei sisätiloihin pääse muodostumaan ruuhkaa tai jonoja. Aikuisten kannattaa pitää sisätiloissa maskeja oman seuran majoitustilojen ulkopuolella liikuttaessa.