Rantasen perheen keittiössä on viikonloppuna leijunut tuoreen ruisleivän tuoksu. Mika Rantanen kertoo leipovansa ruisleipää jos ei nyt joka viikonloppu vähintään joka toinen.
Ruislimpuista leikatut leipäviipaleet kuuluvat leivän tekijän ruokavalioon. Perheen muut jäsenet eivät siitä niin välitä.
– Minäkin syön kaupan leipää. Joskus Mika leikkaa limpun lopuista aivan ohuita siivuja, jotka paahdetaan uunissa. Niitä ruislastuja syövät sitten muutkin, Heli Rantanen kertoo.
Mika ei leivän päälle muuta juuri tarvitse kuin rasvaa.
-Itse tehtyä kylmäsavulohta tai savujuustoa tulee laitettua päälle, jos sattuu olemaan.

Mika aloitti ruisleipäharrastuksen kolmisen vuotta sitten, kun sai naapuriin muuttaneelta Jonna Anttilalta ruisleivän juuren.
-Muistaakseni ihan ensimmäiset leivät onnistuivat hyvin. Itse asiassa juuri on toiminut aina. Kesän ajaksi pakastan juuren, kun silloin ei tule leipää tehtyä. Sieltäkin juuri on herännyt hyvin.
Talvisaikaan ruisleivät paistuvat useimmiten leivinuunin arinalla. Aloittelijoiden kannattaa aloittaa sähköuunilla, sillä ainakin Mikan ohjeessa lämpötilaa säädetään paistamisen aikana. Leivinuuni vaatii ehkä vähän enemmän kokemusta.
-Paras tulee leivinuunissa paistettuna vähän jälkiuunileivän tyyppisesti. Pohja saa olla paahtunut ja sitkeä.
Ruisleipää paistuu yli oman tarpeen, mutta kotitekoiselle herkulle löytyy ottajia.
-Työkavereille tulee vietyä ja Kuoppalan vaarille eli appivanhemmille. Työkaverit tuovat vaihtokauppana joskus kalaa tai hirvenlihaa. Olen tehnyt heille sitten kala- tai lihakukkoa. Viimeksi kokeilin peurakukkoa.

Mikan kokkailut eivät jää viikonloppuihin, vaan hän huolehtii perheen ruokailuista myös arkena. Erityisesti keväisin, kun tili- ja isännöintitoimiston yrittäjänä toimivan vaimon työpäivät venyvät.
-Oma työni on seitsemästä puoli neljään, joten lasten ei tarvitse juurikaan olla koulun jälkeen yksikseen kotona ruuanlaittajaa odottamassa. Tyttö tosin tekee jo itsekin ruokaa.
Rantasten perheessä arvostetaan itse tehtyä.
-Syksyisin säilötään, keitetään mehuja. Kesällä kasvihuoneessa kasvaa kaikenlaista, kuten tomaattia, kurkkua, paprikaa, chiliä.
Viikonloppuna ämpäreihin sujahtivat siemenperunat, joista satoa on odotettavissa juhannukseksi.
Ennen kesän helteitä ja uusia perunoita Mika ehtii vielä muutamat ruislimput leipoa.