Valokuvaaja Alpo ”Linssi” Oksanen täyttää 85 vuotta ensi viikolla. Juhlia hän ei ole aikeissa pitää.
-Kun täytin viisikymmentä, niitä juhlittiin Tähtiniemessä. Vieraita oli 270, Oksanen sanoo.
Linssi Oksanen tunnetaan Korpilahdella erityisesti valokuvaajana. Hän on syntynyt Lohjalla. Isä oli metsätyönjohtaja ja äiti kotirouva, joka huolehti yhteensä kahdeksasta lapsesta.
Valokuvaus toi Oksasen Korpilahdelle ja hän muutti paikkakunnalle 1970-luvulla. Korpilahteen Oksanen tutustui opiskellessaan täällä valokuvausta.
Oksasen päätyötä olivat koulukuvaukset. Parhaimmillaan hän hoiti noin 40 koulun kuvaukset, joihin kuuluivat sekä luokkakuvat että oppilaiden kuvaukset. Oksanen luettelee paikkakuntia; Kankaanpää, Jämijärvi, Lohja, Tammela, Forssa, Jokioinen ja tietysti Korpilahti.
-Turhaakin ajelua tuli paljon. Eräänkin kerran matkustin Tammelan Myllykylän koululle, ja siellä opettaja kertoi useampien oppilaiden olevan tuhkarokossa. Opettaja vain ilmoitti, etteivät koulukuvaukset juuri sinä päivänä onnistu. Siihen aikaan ei ollut kännyköitä, jolla olisi voinut asiasta ilmoittaa, Oksanen muistelee.
Koulukuvia Oksanen otti kahdella eri kameralla; toinen oli varattu tarrakuvien ottamista varten.
-Tulin kyllä tutuksi koululaisille ja opettajille niiden vuosien aikana. Ensi alkuun koulukuvat olivat mustavalkoisia ja tein ne kuviksi saakka. Myöhemmin värikuvat tulivat Eirin kautta. Aluksi valmistin valokuvia Joensuun talolla, myöhemmin kotini keittiössä. Yrittäjävuosien aikana kukaan ei tullut kertoneeksi, että olisin saanut laittaa keittiön käytöstä työhuonevähennyksen verotukseen.
Koulukuvien ohella Oksanen on ollut tuttu näky perhejuhlien ja muiden tilaisuuksien kuvaajana.
-Ristiäisistä hautajaisiin ja kaikkea siltä väliltä. Olen kuvannut joidenkin ihmisten merkittäviä elämäntapahtumia sieltä ristiäisistä eteenpäin. Ja jopa joidenkin jälkikasvuakin. Korpilahti-lehden mustavalkoisia valokuvia valmistin ja erään päätoimittajan aikana otin myös kuvat.
Valokuvaajan ammatti on herkkä kaikenlaiselle kommellukselle.
-Kerran kävi niin, että salaman ajoitus ei ollut oikea ja lopputuloksena oli tyhjiä ruutuja.
Oksanen otti koulukuvia eläkkeelle jäämiseensä saakka eli koululuokkia ja oppilaita tuli ikuistettua 63-vuotiaaksi.
-Eläkkeelle jäämisen jälkeen hankin digikameran. Työvuosina käytin valokuvauksissa Hasselblad-merkkistä kameraa. Kamera oli täydellinen. Kyseisellä merkillä on ikuistettu esimerkiksi ensimmäiset valokuvat kuusta. Kun digikuvaaminen valtasi alaa, kalusto vanheni. Kalustoon meni tonnitolkulla rahaa ja nyt ne eivät ole oikein minkään arvoisia.
Eläkkeelle jäämisen jälkeen Oksanen on perehtynyt myös ihan muuhun kuin valokuvaamiseen.
-Pihtiputaalta oleva sukulainen on rakentanut savusaunoja ja siinä olen ollut apuna. Kahta saunaa olen täällä Korpilahdella ollut tekemässä.
No, entä se lempinimi Linssi?
-Venekoskella Hankasalmella vietettiin häitä, joita olin kuvaamassa. Siellä morsian kutsui Linssiksi. Nimi tuli hänelle mieleen korttipelistä, jossa on valokuvaaja Linssi. Morsian pyyteli kovasti anteeksi, mutta minä sanoin, että sehän on hyvä nimi. Sillä nimellä minut parhaiten tunnetaan ja koulukuvissakin luki, että valokuvaaja Linssi.