Kotona työssä, oppimassa ja hoidossa – koronavirusepidemia laittoi perheet uuteen tilanteeseen

Koronavirusepidemia on siirtänyt työpaikat kotiin kaikilla niillä, jotka vain suinkin pystyvät työtään etänä tekemään. Myös koululaiset opiskelevat nyt kotona ja päiväkotiin menoakin suositellaan välttämään. Suomen paralympiakomitean lajipäällikkö Elina Ahtiainen onkin nyt kotona kolmen alle kouluikäisen lapsensa kanssa.
– Lapset ovat normaalisti päiväkodissa ja minä teen kokopäivätyötä, tosin normaalistikin hyvin paljon etänä, Ahtiainen kertoo.
– Nyt päätin pitää ylityötuntini pois. Työhöni kuuluu muun muassa urheiluleirien järjestämistä ja muuta vastaavaa; nyt töissäkin on hiljaista, joten voi hyvällä omalla tunnolla pitää lomaa. Muutamia rästiin jääneitä töitä olen hoidellut lasten päiväunien aikaan tai sitten aikaisin aamulla ja myöhään illalla.
Elina Ahtiaisen mies, Jyväskylän yliopistossa työskentelevä Juha Ahtiainen tekee tällä hetkellä kotona etätöitä. Elina Ahtiaisen ylityövapaita riittää pääsiäisen yli.
– Tällä hetkellä minulla on ajatus, että jatkan kokopäivätyötäni ja lapset menevät päiväkotiin, kun ylityövapaani loppuvat, mutta sitten menee vähän haasteelliseksi, jos esimerkiksi päiväkodit laitetaankin kiinni, Ahtiainen sanoo.
– Nythän meidän arki muistuttaa äitiysloma-ajan tai kesälomien arkea. Jossain Helsingin keskustassa kerrostalossa tilanne voisi ahdistaa, mutta täällä pääsee pihalle ja muutenkin arki näyttää aika tavalliselta.

Vesangan koulun eppuluokkalaisia opettava luokanopettaja Katriina Vihriälä tekee nyt työtään etänä, kotona ovat myös omaa työtään etänä tekevä mies Jyrki Vihriälä sekä perheen kolme alakouluikäistä poikaa, joista nuorin on toisella luokalla, keskimmäinen viidennellä luokalla ja vanhin kuudennella luokalla.
– Koulu oli valmis työskentelemään sähköisten välineiden kautta, esimerkiksi pedanet on ollut käytössä jo aiemmin. Kun alusta selvittiin, on vanhemmiltakin tullut viestiä, että kaikki sujuu hyvin. Vaikka tilanne on todella poikkeuksellinen, minulla on rauhallinen olo, Katriina Vihriälä sanoo.
– Omille pojille pitää kyllä nostaa hattua; he ovat todella hyvin tarttuneet koululta tulleisiin ohjeisiin.
Katriina Vihriälän mukaan tilanne vaatii kotona hieman tasapainottelua.
– Mutta niinhän se on koulussakin, jos tarvitsee apua, pitää odottaa vuoroaan. Ja pojat ovat hyvin auttaneet toisiaankin, Vihriälä toteaa.
– Oman työn rytmittäminen on tärkeää, jotta saa itselleen sellaisia hetkiä, että pystyy auttamaan omia lapsia ja olemaan vierellä. Töitä tässä tilanteessa saa kyllä tehdä, tässä on paljon opittavaa ja haltuun otettavaa. Onneksi nykyteknologia mahdollistaa paljon, pystymme pitämään myös sellaisia tunteja, joihin koko ryhmä pääsee osallistumaan.
Kun kaikki harrastukset ovat tauolla, perheen kesken vietetty aika lisääntyy entisestään.
– Tämä on uusi juttu joka kodissa. Me ollaan oman perheen kanssa yritetty löytää tasapaino tilanteen vakavuuden keskellä ja ollaan onneksi paljon myös naurettu, Vihriälä sanoo.

– Minun työni on sellaista, että minulla on normaalistikin paljon puhelinpalavereita ja välillä olen pitänyt etätyöpäivän kotona normaalioloissakin. Kaikki tietotekniset ratkaisut ovat sellaisia, että työ onnistuu, ja yhteydenpitoverkosto on ympäri Suomea ja Eurooppaa, Valtralla Suolahdessa työskentelevä Jussi Lehtimäki kertoo.
– Nyt olen työskennellyt kotona maaliskuun puolivälistä lähtien. Onhan tämä erilaista. Kotona ei ole samalla tavalla häiriötekijöitä kuin toimistolla voi olla, täällä pystyy keskittymään, kun lapsetkin ovat jo niin isoja, ettei heitä tarvitse avustaa koulutehtävissä tai muuten hoitaa. Toisaalta täällä ei tapaa kollegoita kasvokkain, eikä pääse ruokatunnilla keskustelemaan muiden kanssa; sosiaalisia kontakteja kaipaa, Lehtimäki sanoo.
– Positiivista sen sijaan on se, että työmatka jää pois. Suolahteen on 75 kilometriä, minulta menee normaalisti tunti suuntaansa työmatkoihin. Nyt säästyy aikaa ja rahaakin, kun ei tarvitse olla koko ajan tankkaamassa.
Pitempää jatkuessaan pakollinen etätyö voi Lehtimäen mukaan tuoda ongelmia.
– Puhelinpalaverit ovat aivan jokapäiväinen käytäntö normaalioloissakin, mutta on asioita, joita on hankala hoitaa etänä, eivätkä puhelinpalaverit kaikissa asioissa korvaa kasvokkain tapaamista, Lehtimäki toteaa.

Tiina Lamminaho