Koronarokotusten tahti kiihtyy maanantain ennätyspäivän jälkeen. Kaikkien riskiryhmäläisten kannattaa nyt varata aika ensirokotukseen, sillä torstaina 22.4. nettiaikoja pääsee ikäryhmä kerrallaan varaamaan muukin väestö.
Rokotusjuna jyskyttää eteenpäin, ja 34400 ensirokotteen aseman ohittamisen jälkeen vauhti vain kiihtyy. Terveyspalveluissa kannustetaan kaikkia riskiryhmäläisiä käyttämään rokotteen saannin oikeuttaan pikapuolin: kaikkiin poimintatiedoissa olleisiin numeroihin on nyt tekstiviestit lähetetty.
– Vaikka koronauutiset ovat viime viikkoina kertoneet aiempaa pienemmistä tartuntaluvuista ja monia rajoituksia ollaan jatkossa purkamassa tai lieventämässä toukokuun alussa, voi tilanne valitettavasti kääntyä myös toiseen suuntaan. Rokotuskattavuuden kasvattaminen on siksi äärimmäisen tärkeää, muistuttaa tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä Jyväskylän terveyspalveluista.
Rokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen sanoo, että 70 prosentin rokotuskattavuus olisi mahdollisesti saavutttavissa Jyväskylässä jo kesäkuussa, kun sen on aiemmin arveltu täyttyvän heinäkuussa.
-Nyt olisi tärkeää, että taustasairauksiensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat kävisivät rokotuksessa, Tuukkanen sanoo.

Torstaina 22.4. rokotusten nettiajanvarauksen piiriin pääsevät riskiryhmien ulkopuolelta kaikki 60–64-vuotiaat. Sen jälkeen rokotukset etenevät nuorempiin ikäluokkiin viiden tai kymmenen vuoden portaissa.
Ajanvarausoikeus tarkistetaan jatkossa kaupungin nettisivuilta.
– Samalla muuttuu tapa, jolla rokotusvuorossa oleville ilmoitetaan ajanvarausoikeudesta. Kun vuoroon tulevat perusterveet työikäiset, heitä pyydetään seuraamaan rokotusvuorojen etenemistä kaupungin nettisivuilla osoitteessa www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/ajanvaraus. Heille ei siis enää lähetetä erillistä korttia eikä tekstiviestiä, kertoo Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten koronarokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen.
Torstaina ovat rokotusurakkaan pääsemässä mukaan myös työterveyshuollon yksityiset toimijat. Aloitus edellyttää sopimusta kunnan kanssa. Monessa kunnassa allekirjoitukset ovat odottaneet Kelan hiljattain tekemää päästöstä rokotuskorvauksista. Myös yksityiset toimijat etenevät tarkoin samassa ikäjärjestyksessä ja -tahdissa kuin kuntien rokotuspisteet.
Jos nettiajanvaraus ajoittain ruuhkautuu, kannattaa kokeilla uudelleen muutaman tunnin kuluttua.
– Kaikkien, joilta se suinkin onnistuu, toivotaan varaavan aikansa netissä, jossa asiointi on mahdollista itselle parhaiten sopivaan aikaan 24/7. Koronarokotusnumero on viime viikkoina ollut kovin ruuhkainen. Vaikka sen rinnalle on tulossa toinen puhelinnumero, vetoaisin kaikkiin, joilta nettiasiointi sujuu, hoitamaan varaukset netissä, Tuukkanen pyytää.
Kuluvalla viikolla rokotetaan myös lauantaina. Lisäksi jonkin verran myös ilta-aikoja on saatu lisätyksi varauskirjoille.
Korpilahti-lehti uutisoi rokotusten etenemisestä kotisivullaan.