– Kyllä tällä käyttöä on. Minäkin tuon tänne usein kierrätettävää, muovipakkaukset ja isommat kartongit. Tämä on hyvä paikka, kun tässä on tilaa tulla autollakin, Reino Lahtinen kehuu Korpilahden sataman Rinki-ekopistettä. Muovin ja kartongin lisäksi satamassa on keräysastiat lasipakkauksille, paperille ja pienmetallille. Muovinkeräys Korpilahdelle saatiin tänä vuonna.
Myös Mustankorkea Oy:n ympäristö- ja laatuasiantuntijan Iina Könösen mukaan muovinkeräyspiste Korpilahden satamassa on tullut tarpeeseen. Puristimella varustettu keräyskontti on ollut paikoillaan nyt parisen kuukautta, ja sinne on tuotu muovipakkauksia ahkerasti.
– Konttiin tuodaan paljon tavaraa ja jonkinlaisena ongelmana on ollut alueen roskaantuminen. Pienet muoviroskat lentelevät helposti tuulen mukana. Olisikin tärkeää, että pienetkin roskat laitetaan puristimeen huolellisesti niin, etteivät ne pääse leviämään, Könönen toteaa.
Konttiin laitetun tavaran suhteen Korpilahden muovinkeräyspisteen käytössä ei ole ollut muovipakkausten kierrätyksestä huolehtivan Suomen pakkauskierrätys Rinki Oy:n aluepäällikön Harri Patanan mukaan isompia ongelmia.
– Ainakaan minulle asti niitä ei ole kuulunut. Yleisesti ottaen suomalaiset osaavat lajitella hyvin, eli keräyskonttiin laitetaan sitä, mitä pitääkin. Tosin kaikki eivät ymmärrä, että keräyskontti on tarkoitettu nimenomaan muovipakkauksille, ei muille muovituotteille. Joillekin keräyspisteille tuodaan isoja muovituotteita, jotka eivät mahdu keräyskontin suuaukosta sisälle, ja ne jäävät sitten lojumaan ympäristöön. Eli pulkka ei ole pakkaus, Patana toteaa.

Rinki-ekopisteen lisäksi Korpilahden alueella on 14 Mustankorkea Oy:n ylläpitämää hyötykeräyspisteitä. Niistä kaikilla kerätään lasipakkauksia ja pienmetallia, paperia kerätään Rinki-ekopisteen lisäksi yhdeksällä pisteellä ja kartonkipakkauksia neljällä pisteellä. Hyötykeräyspisteiden sijainnin voi tarkistaa netistä kierrätys.info -sivulla olevasta kartasta, siellä myös kerrotaan, mitä jätteitä mihinkin pisteeseen otetaan vastaan.
– Mustankorkean hyötykeräyspisteiden hoitajat kiertävät viikoittain siivoamassa hyötykeräyspisteitä. Kesäisin pisteillä on selkeästi enemmän käyttöä kuin talvella, käyttöä lisäävät kesäisin mökkiläiset ja matkailijat, Iina Könönen kertoo.
– Yleisin hyötykeräyspisteiden ongelma ovat sinne täysin kuulumattomat jätteet. Kotitalouksien sekajäte ei kuulu hyötykeräyspisteelle, ei myöskään rakennusjäte, Könönen sanoo.
Vaarallisen jätteen keräyspisteitä Mustankorkea Oy:llä on Korpilahdella kaksi: veneilijöille tarkoitettu piste Satamakapteenin yhteydessä ja kaikille tarkoitettu piste ST1:n yhteydessä. Veneilijöiden keräyspisteen avaimen saa Satamakapteenista ja ST1:llä olevan keräyspisteen avaimen huoltoaseman kassalta.
– Vaarallisten jätteiden keräyspisteelle voi viedä kotitalouksien kemikaaleja, muun muassa maaleja, lakkoja, liuottimia, liimoja ja öljyjä. Räjähteitä keräyspisteelle ei saa viedä, vaan ne on toimitettava poliisille. Paristot ja akut tulisi toimittaa niitä myyvien liikkeiden keräyspisteisiin, samoin sähkö- ja elektroniikkaromu, Könönen selvittää.
Vaarallisten jätteiden keräyskiertue järjestetään taas syyskuun lopussa. Korpilahdella vaarallisia jätteitä kerätään tiistaina 29. syyskuuta Putkilahdessa, Oittilassa ja Päiväkunnassa, keskiviikkona 30. syyskuuta pysähdyspaikkoina ovat Moksi ja Tikkala. Keräykseen saa tuoda esimerkiksi jäteöljyä, ajoneuvojen akkuja sekä maaleja, liuottimia ja muita vastaavia kemikaaleja, mutta ei sähkö- ja elektroniikkaromua, paristoja tai lääkkeitä.

Isoja metalliromuja Korpilahdella voi viedä Käyrätie 5:n pihassa sijaitsevalle keräyslavalle.
– Sinne voi tuoda esimerkiksi polkupyörän tai pesukoneen, mutta ei jääkaappia, jossa on kylmäaineita, David Hyytinen Suomen katalysaattorikierrätys Oy:stä kertoo.
– Ihmiset ovat löytäneet lavan hyvin, välillä se täyttyy kahdessa viikossa. Tosin välillä sinne on jätetty sellaistakin tavaraa, joka ei sinne kuulu, kuten esimerkiksi autonrenkaita. Pelkät vanteet kyllä saa laittaa lavalle, Hyytinen sanoo ja kertoo, että Suomen katalysaattorikierrätys Oy myös ostaa lyijyakkuja, katalysaattoreita ja värimetalleja. Niitä otetaan vastaan yrityksen toimipisteessä Käyrätie 5:ssä arkisin päivällä.
– Se on hienoa, että ihmiset ovat ymmärtäneet metallin arvon ja tuovat sen kierrätykseen. Käyrätien lavalta kaikki metalli menee uudestaan raaka-aineeksi, romumetallin Suomen katalysaattorikierrätys Oy:ltä ostavan Fincumetin Jarkko Kanninen toteaa.
Tiina Lamminaho