Sairaala Novassa joudutaan siirtämään tältä viikolta myöhempään ajankohtaan 28 kiireetöntä leikkausta, joissa leikattavat potilaat tarvitsevat leikkauksen jälkeen vuodeosastopaikan. Syynä tähän on päivystyksen ja osastopaikkojen vaikea ruuhkautuminen.
Ruuhkautumisen taustalla ovat sekä henkilökunnalla että alueen asukkailla todetut hengitystieinfektiot, joita esiintyy nyt runsaasti. Lisääntynyt hengitystieinfektioiden määrä on pahentanut jo entisestään kuormittunutta sairaanhoitoa ja aiheuttanut runsaasti henkilökunnan poissaoloja ja potilaiden hakeutumista sairaalan päivystykseen.
Hengitystieinfektioiden lisääntymisen mukanaan tuoma vuodeosastohoidon tarve on puolestaan johtanut sekä päivystyksen että osastotoiminnan vaikeaan ruuhkautumiseen. Viimeisen viikon aikana kaikki aikuisille hoitoa tarjoavat erikoissairaanhoidon vuodeosastot Sairaala Novassa ja myös alueellisen osastotoiminnan osastot muualla Keski-Suomessa ovat olleet käytännössä täynnä tai ylipaikoilla.
Ensi viikon loppupuolella tullaan uudestaan arvioimaan kiireettömiin leikkauksiin tulevien potilaiden tilannetta.
– Tärkeä viesti kaikille olisi nyt myös se, että Sairaala Novan päivystykseen, joka on ollut ruuhkainen, hakeuduttaisiin vain silloin, jos sairaus tai vamma vaatii välitöntä hoitoa, eikä sitä voida siirtää ensi viikon alkuun hoidettavaksi esimerkiksi omalla terveysasemallasi tai työterveyshuollossa. Ja muistutuksena vielä, että jos mietit, pitäisikö sinun saada apua samana päivänä, voit tiedustella tilannetta ilmaisesta päivystysavusta soittamalla numeroon 116 117. Hätätapauksissa täytyy aina soittaa numeroon 112, Keski-Suomen hyvinvointialueen päivystyksen ja ensihoidon palvelujohtaja Afra Prokki sanoo.