Valion maitoauto vieraili Ohelan tilalla viimeisen kerran syyskuussa. Sen jälkeen navettaan on muuttanut uutta sakkia. Tilalla siirrytään pikkuhiljaa lihantuotantoon. Paraikaa navettarakennuksen tarpeettomaksi käyneeseen maitohuoneeseen remontoidaan tiloja pienpanimolle, tilamyymälä on valmistunut entiseen eläinlääkäritilaan. Vanha vasikkala toimii Mirva Rantalan yrityksen lampolana.
Mervi ja Miika Säynätmäki sanovat, että tilan historiassa tuli eteen uusi käännekohta, kun maidontuotanto olisi vaatinut jälleen isoja korvausinvestointeja.
-Emme olleet valmiita lähtemään siihen enää, eivätkä lapsistamme kumpikaan ollut halukas jatkamaan tilaa entisenlaisena. Tuottajahinnat ovat surkeita, eikä omasta työstä saa kunnollista korvausta. Lisäksi maailma ja kulutustottumukset muuttuvat ja maaseudun elinkeinot siinä mukana.
Mervi sanoo, että lukuisia kertoja hän on tullut miettineeksi, mitä muuta haluaisi vielä tehdä ja mitä haluaisi oppia tekemään.
-Moniin muihin maidontuottajiin verrattuna tilamme sijainti Jyväskylän lähellä mahdollistaa sen, että me voimme aloittaa jotain uutta. Esimerkiksi pohjoisessa Keski-Suomessa tilanne on aivan erilainen, Miika sanoo.
Ohelan tilalla nojataan edelleen perusmaatalouteen.
-Olemme siirtymässä luomutuotantoon, vaikka sellaisia semiluomuilijoita olemme aina olleet. Tilalla on käytetty mahdollisimman vähän kasvinsuojeluaineita tai lannoitteita ja eläimiä on lääkitty vain sen verran, mikä on ollut aivan välttämätöntä. Siirtymävaiheen jälkeen olemme luomutila vuonna 2022.

Säynätmäet tuottavat lihaa Ohelanaukee tuotebrändillä. Tilalla kasvaa risteytyshärkiä- sekä hiehoja ja Simmental-rotuisia emolehmiä.
-Ovathan ne erilaisia kuin lypsylehmät. Isoja, mutta rauhallisia ja lempeän oloisia. Kyllä niitä aluksi varoi enemmän kuin lypsäviä, mutta nyt olemme oppineet tuntemaan toisemme paremmin, Mervi sanoo.
Ohelanaukeelle on tekeillä kotisivut.
-Verkkokauppaa ei ainakaan vielä tule. Toivomme, että oman alueen ihmiset löytäisivät meidät nyt ensin. Lihaa voi tiedustella soittamalla tai lähettämällä sähköpostia, kotiinkuljetus onnistuu myös tarvittaessa. Ajantasaista tietoa ja kuulumisia saa seuraamalla tilaa facebookissa ja instagramissa. Tuotanto pidetään kohtuullisella tasolla. Laatu korvaa määrän tässä asiassa. Emme lähde kasvattamaan eläinmäärää kovin suureksi.
Ohelanaukeen eläimet teurastetaan Jyväskylässä ja leikataan Saarijärvellä.
-Lihanleikkuun tekee Kivijalan Rene Kuukkanen ja hän on mestari alallaan erikoisleikkauksissa. Myynnissä on tuotenimikkeitä, joita on pitänyt itsekin opiskella tarkemmin ruokataustasta huolimatta. Tarkoitus on saada kotisivuille ja putiikkiin myös reseptiikkaa, Mervi kertoo.

Lihantuotannon lisäksi Ohelan tilalla on kehitetty pienimuotoista majoitustoimintaa.
-Aittamajoitus sai viime kesänä hyvän vastaanoton ja kaupunkilaiset vieraat ihastuivat miljööseen. Majoitusta laajennetaan tilojen sallimissa rajoissa. Kylän muiden yrittäjien kanssa on erilaisia suunnitelmia.
Säynätmäet ovat viime aikoina ehtineet mukaan myös kyläseuran toimintaan.
-Tapahtumia on suunnitteilla tähän meillekin koronan sallimissa rajoissa.
Ohelaan mahtuisi vielä useampikin maaseutuyrittäjä.
-Olisi hienoa, jos tähän rakentuisi pieni maaseudun Business Park.
Maarit Nurminen