Jyväskylässä alle 15-vuotiaatkin pääsevät omatoimikirjaston käyttäjiksi huoltajan suostumuksella. Huoltajan tulee tutustua lasten kanssa kirjaston tiloihin ja turvallisuuteen ennen omatoimista kirjaston käyttöä. Alle 15-vuotiaalta tarvitaan huoltajan suostumus lisäksi aina myös kirjastokortin hankintaan.
Omatoimiajan ikärajattomuus mahdollistaa lasten ja nuorten omatoimisen kirjaston käytön palveluaikojen ulkopuolella. Tämän toivotaan lisäävän lasten kirjastokäyntejä ja edistävän lasten lukemista.

Jyväskylässä on nyt seitsemän omatoimikirjastoa. Vaajakosken ja Palokan aluekirjastojen lisäksi Keltinmäen, Korpilahden, Kortepohjan, Kuokkalan ja Tikkakosken lähikirjastot.
Omatoimiaikoina kirjastoissa voi lainata, palauttaa ja noutaa varauksia automaateilla, lukea lehtiä tai paikalla olevaa aineistoa, työskennellä, opiskella tai tavata ystäviä. Käytettävissä ovat asiakastietokoneet ja langaton verkko. Kirjastomaksunsa voi maksaa verkossa. Osassa omatoimikirjastoja voi myös ottaa kopioita tai tulostaa.
Omatoimikirjastoihin kirjaudutaan kirjastokortilla ja PIN-koodilla. Omatoimikirjasto ei vähennä kirjastojen palveluaikoja, vaan ne säilyvät entisellään. Omatoimikirjastojen aukiolot ja kirjastojen palveluajat voi tarkistaa oman kirjaston verkkosivuilta. Kirjastojen aukiolo- ja palveluajat: https://www.jyvaskyla.fi/kirjasto/kirjastot/alue-ja-lahikirjastot.