Nuorisoverstaan pelastamiseksi syntyi kansanliike.

Jyväskylän kaupungin sivistyslautakunta käsittelee ensi viikolla iltakoulussaan tulevan vuoden menoja. Yhtenä säästökohteena ovat nuorisotilat ja lakkautusuhan alle joutui myös Korpilahden nuorisoverstas. Nuorisoverstaalla voi muun muassa harrastaa musiikkia ja rassata vaikkapa mopoa.
Muusikko Osmo Ikonen on yksi ”kylän entisistä nuorista”, jotka ovat ottaneet uutisen vastaan tyrmistyneinä.
-Yläasteella nuorisoverstas ja bänditila olivat todella merkityksellinen paikka. Siellä pääsi soittamaan ja tekemään musaa. Vietin siellä paljon aikaa myös muuten. Joimme kahvia ja juttelimme Ismon kanssa. Kehitimme yhdessä toimintaa. Kävin siellä parikymppiseksi asti.
Sekä Ikonen että soitonopettaja Sami Niskavaara sanovat, että nuorisoverstaan bänditilalla oli ratkaiseva merkitys heidän myöhempään uraansa.
-Se on aivan kiistatonta. Sain sieltä hyvän pohjan ponnistaa siksi muusikoksi ja musiikintekijäksi, joka nykyisin olen, Sunrise Avenuen kanssa maailmaa kiertänyt ja televisiosta tuttu muusikko Ikonen sanoo.
Sami Niskavaara sanoo, että nuorisoverstaan ja Ismo Siilin ansiosta hänen unelmistaan tuli totta.
-Bänditilaa rakennettiin, kun yläasteikäisenä siellä kävin. Minulla oli mopo ja sitä rassasin. Ismo kaivoi minulle tietoa ja esitteli esimerkiksi Helsingin Pop & Jazz -konservatorion. Siellä lopulta opiskelinkin. Niillä keskusteluilla oli aivan älyttömän suuri merkitys, kun peruskoulun lopulla mietin elämäni tärkeitä suuntia. Tiedän, että monella muulla on samanlaisia kokemuksia.
Niskavaara on asunut Helsingissä viimeiset parikymmentä vuotta. Muusikon urallaan hän on toiminut muun muassa Anna Abreaun bändissä kitaristina.
-Nykyisin toimin soitonopettajana ja freelancer -muusikkona.
Ikonen ja Niskavaara sanovat, että nuorisotoiminta on hyvin lyhytnäköinen säästökohde.
-Pitkällä aikavälillä ei säästöjä kyllä tule. Nuorisoverstas on niin arvokas juttu, ettei sitä saa viedä pois. Toiminnan arvoa ei voi rahassa mitata, Niskavaara sanoo.
-Luulen, että Korpilahden nuorilla on sama tilanne kuin itselläni silloin aikoinaan. Kylä ei oikein tarjonnut virikkeitä. Surettaa heidän ja myös Ismo Siilin puolesta, jos toiminta loppuu, Ikonen sanoo.
Jyväskylän kaupungin nuorisopäällikkö Katariina Soanjärvi myöntää tilanteen olevan vaikea.
-Tunnen ja tiedän nuorisoverstaan tarinan ja arvostan Siilin tekemää työtä. Meille on kuitenkin asetettu säästötavoitteet ja virkamiesten on pakko etsiä säästöjä. Nuorisotilojen lakkautusten lisäksi jätämme täyttämättä joitain avoimia nuorisotyöntekijöiden virkoja. Mikäli nuorisoverstas lakkautettaisiin, työntekijä siirtyisi työpariksi Korpilahden nuorisokahvilaan. Tämän katsotaan olevan myös turvallisuuskysymys. Nuorisoverstaan lakkautuksesta seuraavat tilakustannusten säästöt ovat sinänsä hyvin pienet.
Nuorisoverstaan entisten ja nykyisten käyttäjien lisäksi myös muut korpilahtelaiset heräsivät puolustamaan nuorisoverstasta, joka on tehnyt vuosikymmenten ajan näkyvää ja vaikuttavaa nuorisotyötä nuorisotyöntekijä Ismo Siilin johdolla. Muun muassa Katja Oksanen ja Petteri Hakanen laittoivat hihat heilumaan. Loppuviikkoon mennessä on avattu nettiadressi, jonka voi allekirjoittaa verstaan säilyttämisen puolesta. Adresseja löytyy myös korpilahtelaisista liikkeistä.
-Minusta on erinomaista, että ihmiset ovat ottaneet kantaa ja heränneet asiaan. Tämähän kertoo siitä, miten nuorisopuolella on tehty hyvää työtä. Lopulliset päätökset ovat poliittisten päättäjien käsissä. Kysymyshän on valinnoista, Soanjärvi sanoo.
Korpilahden nuorisoverstaan lisäksi lakkautettavaksi esitetään joko Huhtasuon, Tikkakosken tai Vaajakosken nuorisotilaa.
Sivistyslautakunta päättää ensi vuoden käyttösuunnitelmasta kokouksessaan 16.12. Kaupunginvaltuusto käsittelee talousarvion huomenna maanantaina.

Maarit Nurminen