Perinteinen maalaismarkkinameininki houkutteli Suojakallion maalaismarkkinoille tänäkin vuonna runsaasti kävijöitä, epävakaisesta säästä huolimatta.
– Tilasimme, että vesisade loppuu ennen markkinoiden alkua, ja se loppuikin, Sirkku Mennala naurahti ja kertoi, että tänä vuonna Suojakallion maalaismarkkinoilla oli enemmän myyjiä kuin aiemmin.
– Moni markkinamyyjä lopetti korona-aikaan, mutta meille oli hyvin tulijoita, Mennala kertoi.
– Nythän samaan aikaan on taas Jyväskylän Wemmi-markkinat, mutta ne ovat kaksipäiväiset, joten markkinoilla kävijät ehtivät sekä tänne että Wemmi-markkinoille. Viime viikonloppuna oli lähiruokapäivä, ajattelimme, että se olisi ehkä verottanut kävijöitä enemmänkin, joten valitsimme tämän viikonlopun Suojakallion maalaismarkkinoille.
Tarjolla oli taas syksyn satoa ja monenlaisia käsitöitä. Myyntipöydillä oli muun muassa perunoita ja kesäkurpitsoita, hunajaa, kalaa, koruja, villasukkia, nukenvaatteita, puuleluja ja mattojakin.
– Entiseen tapaan kaikki täällä myytävä on joko itse kasvatettua, itse tuotettua tai itse tehtyä, Sirkku Mennala totesi. Myös kahvilassa ja grillissä oli tarjolla omatekoisia herkkuja, palvipossuannokset ovat muodostuneet jo perinteeksi.
Lapsille maalaismarkkinoilla oli taas paljon tekemistä ja nähtävää. Polkuautot ja -traktorit sekä pahnapomppu houkuttelivat entiseen tapaan, myös kepparipaja ja keppihevoskisat ovat olleet ohjelmassa jo aiempina vuosina. Paikalla oli perinteiseen tapaan myös kotieläimiä, uutta sen sijaan oli Korpilahden Hevosystäväinseuran hevostaitoteltta ja talutusratsastus.
Elävää musiikkia tarjosivat Juhani Ahvenus ja Alpo Liikola, soittolistalla oli muun muassa Juhani Ahvenuksen tekemä Etelä-Korpilahden jenkka. Ahvenus kertoi tehneensä kappaleen Korpilahti-päivään vuonna 2000. Heidi Ahvenuksen vetämä landefit jumpattiin humpan tahtiin.
Suojakallion maalaismarkkinoiden järjestelyistä vastasivat entiseen tapaan Horkan kyläyhdistys, Saakosken kyläseura sekä APS-kylät.

Tiina Lamminaho