Matkailukoordinaattori Johanna Maasola Visit Jyväskylästä sanoo, että tänä kesänä paikallis- ja lähimatkailu on suosittu tapa viettää vapaa-aikaa ja lomaa.
– Jyväskylän seudun matkailukesä näytti oikein hyvältä ennen koronaa. Pikkuhiljaa esimerkiksi majoitusalan yritykset alkavat avata oviaan ja kylpylät käynnistelevät toimintaansa. Kaikkea leimaa vielä epävarmuus siitä, miten ihmiset lähtevät palveluita käyttämään.
Maasola uskoo, että paikallinen matkailu ja pienet kohteet tulevat olemaan suosittuja.
-Kaikista Keski-Suomen kunnista löytyy näkemisen arvoisia paikkoja. Korpilahdelta olemme nostaneet esiin muun muassa Korpilahden kirkon ja sataman alueen.
Maasola sanoo, että Petäjäveden ja Korpilahden Unesco-kohteet ovat myös vetovoimatekijöitä.

Lähimatkailun suosio näkyy muun muassa vuokramökkien kysynnässä. Lomarenkaan kautta mökkiä vuokraava Tuula Lahti kertoo, että mökin kesäkalenteri on täynnä.
-Onneksi varasimme juhannuksen hyvissä ajoin omaan käyttöön, Markku Lahti sanoo.
Ylä-Tihtarin tilalla on vuokrattavana kolme mökkiä, joilta tilaa vielä löytyy.
-Meillä yöpyjistä suurin osa on sellaisia, jotka osallistuvat alueen tapahtumiin. Kun niitä ei tänä kesänä ole, majoitusvarauksetkin on peruttu. Mahdolliset uudet asiakkaat eivät ole vielä löytäneet tarjontaamme. Uskon kuitenkin, että kalenteriin tulee varauksia tällekin kesälle, kunhan kysyntä ja tarjonta kohtaavat, Samuel Uusitalo kertoo.
Johanna Maasola kertoo, että mökkien kysyntä on huomattu myös Visit Jyväskylässä.
Tuula Lahti vuokraa myös airbnb-kohdetta Korpilahden kirkonkylällä.
-Wäinölässä on ollut majoittujia muun muassa Himoksen festareiden aikana, joten varauksia on peruttu.
-Joitakin uusia varauksia on toki tullut tilalle.

Kiinnostus luontomatkailuun ja retkeilyyn on lisääntynyt huimasti. Koronakeväänä on uutisoitu suoranaisista ruuhkista muun muassa kansallispuistoissa erityisesti Etelä-Suomen alueella.
-Jyväskylän seudulla meillä on paljon myös pienempiä luontokohteita, joita on listattu Visit Jyväskylän sivuille.
Maasola ennustaa vilkasta veneilykesää.
-Ilahduttavaa on, miten alan yritykset ovat kehittäneet veneilijöille uudenlaisia palveluita, kuten ruoka-annosten viemistä suoraan veneisiin.
Maasola sanoo, että nyt jos koskaan on tärkeää tukea pieniä, paikallisia yrityksiä.
-Kannustan ihmisiä käyttämään avautuvia palveluita ja tekemään ostoksia erikoisliikkeissä. Jyväskylän seudun kannalta on tärkeää, että yritykset selviävät korona-ajasta.
Maarit Nurminen