Osa Jyväskylän kaupungin palvelusetelipalveluista ja -tuottajista on uudessa Palse.fi -verkkopalvelussa. Jyväskylän kaupunki on ottanut käyttöön uuden palvelusetelijärjestelmän sosiaali- ja terveydenhuollon palveluille, ja ensimmäiset palvelut ja palvelusetelituottajat ovat nyt uudessa verkkopalvelussa. Ensimmäisessä vaiheessa Palse.fi -osoitteessa asiakkaat voivat valita palvelusetelituottajia lapsiperheiden kotipalveluun, omaishoidon tukeen, seniorien ja pitkäaikaissairaiden tilapäisen kotihoitoon, lapsiperheiden neuvonta- ja terapiapalveluihin sekä lasten ja nuorten neuropsykiatriseen tukeen. Palvelut näkyvät Palse.fi -palvelussa Jyväskylän kaupungin perusturvan toimialan alla.

Palveluseteli edellyttää palvelutarpeen arviointia ja palvelupäätöstä.  Palveluseteli on yksi tapa järjestää kunnan lakisääteisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Jyväskylässä palvelusetelillä järjestetään muun muassa kotiin vietäviä palveluita ja terapiapalveluita. Palvelusetelin saaminen edellyttää hoito- tai palvelutarpeen arviointia sekä kirjallista palvelupäätöstä. Päätöksen saatuaan asiakas ostaa palvelun palvelusetelillä kaupungin hyväksymiltä palveluntuottajilta. Palvelutuottajan tuntihinnan ja setelin arvon välisen summan eli niin sanotun omavastuuosuuden asiakas maksaa itse. Asiakas voi myös halutessaan ostaa palveluntuottajilta muita palveluja omalla kustannuksellaan. Myös itse maksettavat palvelut löytyvät jatkossa samasta osoitteesta.

– Kesäkuun alussa itse maksettavien palveluiden rekisteristä löytyy esimerkiksi kodin siivous- ja kunnossapitopalveluita. Rekisteri täydentyy syksyn aikana, selventää erityisasiantuntija Mia Lindberg.

Kaupungilta sanotaan, että uuden järjestelmän myötä palvelut ovat paremmin asiakkaiden löydettävissä, kun ne ovat yhdessä palvelusetelijärjestelmässä. Järjestelmässä asiakas voi helposti tarkistaa itselle myönnetyt palvelusetelit sekä vertailla palveluita ja palvelujen hintoja. Asiakkaat saavat postissa palvelusetelipäätöksen ja siihen liittyvät ohjeet. Palse.fi -palveluun voi kirjautua omilla verkkopankkitunnuksilla, jolloin pääsee muun muassa tarkastelemaan omia päätöksiä. Palse.fi -palvelua voi selata myös kirjautumatta. Palveluseteliasioita voi hoitaa myös puhelimitse sekä palveluissa asioimalla.

Klemmari on käytössä vuoden 2018 loppuun saakka. Uusi palvelusetelijärjestelmä on otettu käyttöön kesäkuun alussa ja kaikkien palvelusetelien tiedot on tarkoitus siirtää palse.fi -osoitteeseen elokuun loppuun mennessä. Klemmari.info -palvelu on käytössä vuoden 2018 loppuun saakka. Haku palvelutuottajaksi on avoinna jatkuvasti.