– Tyyni ja lauha yö on paras pöllöjen kuuntelulle. Tyynellä säällä äänet kuuluvat paremmin kuin tuulella ja pöllötkin ovat enemmän äänessä. Kova pakkanen jarruttelee myös pöllöjen huuteluintoa, aktiivisesti pöllöjä tarkkaillut ja niitä rengastanutkin Tapani Relander kertoo. Vuodenaika on nyt juuri oikea pöllöretkelle; pöllöt valtaavat reviireitä ja tiedottavat omasta reviiristään muille.
– Näin kevättalvella, kun pesintä alkaa, pöllöillä on aktiivisuuspulssi, mutta pöllöjä kuulee kyllä myöhemminkin, esimerkiksi huuhkaja on hyvinkin aktiivisesti äänessä pesän lähettyvillä kesälläkin, Relander kertoo.
Pöllöjen pesinnän aloitus riippuu ravintotilanteesta; silloin, kun myyriä on hyvin, pöllöt munivat jo maaliskuussa, mutta silloin, kun ruokaa on vähän ja emolintujen kunto ei ole paras mahdollinen, pesintä saattaa alkaa vasta toukokuussa.
– Nyt Korpilahden alueella on huono myyrävuosi, eli pöllöillä on heikosti niiden pääravintoa. Nälkä vaikuttaa jonkin verran niiden ääntelyaktiivisuuteenkin, mutta kyllä pöllöretkelle kannattaa lähteä. Aina joku pöllö kuitenkin on äänessä, Relander sanoo.
– Varpuspöllö on vähiten riippuvainen myyräkannasta, se voi syödä pikkulintuja silloin, kun myyriä on vähän. Varpuspöllöjä on tasaisesti Korpilahden alueella.

Relanderin mukaan Korpilahden alueella voi kuulla ainakin varpuspöllön, helmipöllön, viirupöllön ja huuhkajan huutelua. Helmipöllö, viirupöllö ja varpuspöllö viihtyvät metsäalueilla, huuhkaja taas enemmänkin peltojen ja maatilojen ympäristössä.
– Huuhkajat saalistivat ennen rottia kaatopaikoilta, mutta nykyään sellaisia kaatopaikkoja ei enää ole. Nyt huuhkajat viihtyvät siellä, mistä ne löytävät esimerkiksi rusakoita, Relander kertoo.
– Viirupöllön kuunteluun hyviä paikkoja on kirkonkylältä Tikkalaan mennessä, Tikkalan seudulla on oikein viirupöllökeskittymä. Vespuolella, Joutsan ja Luhangan rajoilla taas on muutama lapinpöllön reviiri. Lapinpöllö on myös metsäalueilla viihtyvä laji. Peltoalueilla viihtyvää sarvipöllöjä täällä ei ole nyt tänä vuonna havaittu. Sarvi- ja suopöllöt talvehtivat etelämpänä ja suopöllö pesii yleensäkin Keski-Suomea pohjoisempana. Sarvipöllö sen sijaan on hyvinä myyrävuosina tavallinen täällä, mutta nyt ne ovat menneet etsimään parempia myyräapajia.
Paras vuorokaudenaika pöllöjen kuunteluun on Relanderin mukaan ilta ja alkuyö tai aamuyö.
– Keskiyön paikkeilla on hiljaisempaa. Huuhkaja ja varpuspöllö aloittavat huutelun jo hämärässä, silloin, kun aurinko on laskenut, mutta ei ole vielä pimeää. Helmipöllö, viirupöllö ja sarvipöllö taas ovat yölaulajia eli ne aloittavat, kun on ihan pimeää, Relander kertoo.

Pöllöt ovat pesäpaikkauskollisia, sama pari saattaa pesiä samalla paikalla useana vuonna.
– Hyvät pesäpaikat otetaan aina käyttöön. Jos reviirin entiset valtiaat ovat kuolleet, paikalle tulee uusia pesijöitä, Relander toteaa.
Korpilahden luonnonsuojeluyhdistyksessä pöllöretkiä järjestämässä ollut Timo Suominen neuvookin pöllöretkelle mielijöitä ottamaan yhteyttä lintuharrastajiin ja kyselemään paikkoja, joissa pöllöjä voisi kuulla.
– Ennakkoselvittelyjä kannattaa tehdä. Netistä löytyy pöllöjen ääninäytteitä, niitäkin kannattaa kuunnella ennen pöllöretkelle lähtöä, Suominen sanoo.
Suomisen mukaan pöllöistä helpoimmin kuultava on huuhkaja, jolla on hyvin kantava ääni.
– Pöllöjen kuuntelu poikkeaa esimerkiksi kevätaamuisesta lintujen kuuntelusta. Kevätaamuisin lintuja kuulee ihan varmasti, mutta pöllöjä ei välttämättä kuule, vaikka olosuhteet olisivat otolliset. Pöllöjen kuuntelu on paljon sattumanvaraisempaa, Suominen sanoo ja muistelee, että Korpilahden luonnonsuojeluyhdistyksen pöllöretkilläkään ei aina pöllöjä kuultu.
– Mutta jos ei mene kuuntelemaan, silloin niitä ei ainakaan kuule, Suominen toteaa.
Lisätietoa ja ajankohtaista asiaa pöllöistä löytyy Keski-Suomen lintutieteellisen yhdistyksen pöllöreviirit-sivulta nettiosoitteesta http://ksly.net/polloreviirit-2021/. Sinne päivitetään tilanne noin parin viikon välein. Tapani Relanderin Putkilahdessa tekemä podcast Huuhkajien keväisestä ääntelystä löytyy netistä osoitteesta https://open.spotify.com/episode/4hynEQIZZNLQjf3fA4cQ5q?si=GWCAawaTRM6yQCXYnLeUXQ.

Tiina Lamminaho