Tiina Lamminaho

 

Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Paul Abbey kertoo lähteneensä mukaan puoluepolitiikkaan reilut kymmenen vuotta sitten. Eduskuntavaaleissa Abbey on ehdolla nyt kolmatta kertaa, Jyväskylän kaupunginvaltuustossa hän istuu kolmatta kauttaan, maakuntavaltuustossa hän oli kaksi kautta.
– Minulle tärkeintä on tasa-arvo, ilman tasa-arvoa yhteiskunnassa ei voi olla rauhaa, Abbey sanoo.
– Miesten ja naisten välinen tasa-arvo toteutuu Suomessa paremmin kuin monessa muussa maassa, mutta siinäkin on vielä tehtävää. Edelleen naiset saavat samasta työstä miehiä huonompaa palkkaa ja naisvaltaisilla aloilla on huonommat palkat kuin miesvaltaisilla aloilla. Tasa-arvotyötä tarvitaan myös eri ryhmien välisten erojen poistamiseksi. Nyt tilanne on polarisoitunut; toisilla menee oikein hyvin ja toisilla huonosti. Suomessakin on nykyään työssäkäyviä köyhiä, joiden palkka ei riitä elämisen. Siihen on puututtava, kaikkien on pystyttävä elämään palkallaan.
Abbey haluaisi nostaa työllisyysastetta ja lisätä työpaikkoja.
– Jos Suomessa tuotettaisiin kaikki mitä täällä kulutetaan, meillä ei olisi työttömyysongelmia. Se onnistuu esimerkiksi Saksassa ja Japanissa, miksi se ei onnistuisi Suomessa, Abbey toteaa.
– Myös se, että lisätään työpaikkoja niin, että kaikilla on mahdollisuus päästä töihin, on tasa-arvokysymys. Tasa-arvo on hyvin laaja käsitys, siihen kuuluu myös oikeudenmukaisuus, kaikkia on kohdeltava samalla tavalla. Haluan olla luomassa hyvinvointia kaikille.

Talouden tasapainottamiseen leikkauksilla Paul Abbey ei halua lähteä.
– 1990-luvun lamassa Suomessa leikattiin palveluita, ja samalla hyvinvointia. Tulokset eivät olleet suomalaisille kovin hyviä. Historiasta löytyy myös toisenlaisia tapoja hoitaa asioita. 1930-luvun lamassa Yhdysvalloissa valtio työllisti kansalaiset, eivätkä kärsimykset olleet niin kovia, Abbey sanoo.
– Leikkausten sijaan pitäisi etsiä keinoja kasvattaa tuloja. Yksi keino on nostaa työllisyysastetta. Myös verojen nosto on yksi keino, tutkimuksen mukaan ihmiset maksavat mieluummin veroja kuin leikkaavat palveluita.
Nato-tukikohtia Abbey ei halua Suomeen.
– Päätös liittyä Natoon on tehty, mutta nyt on tärkeää etsiä tie, joka ei tuo meille vaikeuksia. Nato-tukikohtien haluaminen tänne on järjetöntä. Meillä on 1300 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa, ärsyttämisen sijaan meidän pitää yrittää rakentaa tie, joka ylläpitää rauhaa, Abbey toteaa.

Paul Abbey kertoo kampanjoivansa mieluiten ”turuilla ja toreilla” kohtaamalla ihmisiä ja puhumalla heidän kanssaan kasvokkain.
– Haluan puhua myös niiden kanssa, jotka ovat eri mieltä kanssani ja se onnistuu kasvokkain paremmin kuin somessa. Jos jollakin on erilaisia ajatuksia kuin minulla ja hän osaa perustella ne loogisesti, olen valmis muuttamaan omia mielipiteitäni, Abbey sanoo.
– Sosiaalinen media vaikuttaa nykyään paljon. Siinä minä olen huono, mutta ehkä sitäkin pitäisi opetella.
Vasemmistoliitolla on tällä hetkellä yksi keskisuomalainen kansanedustaja, Juho Kautto, mutta hän ei ole ehdolla uuteen eduskuntaan.
– Vaalimenestystä on mahdotonta ennustaa, mutta toive on tietenkin, että säilyttäisimme yhden paikan. Meillä on täysi lista ehdokkaita. Jos itse pääsisin eduskuntaan, silloin alkaisi kova työ. Kaikkia on mahdotonta edustaa, mutta kaikkia pitää kuunnella tarkasti, Abbey sanoo.