– Ei korona-aika ihan hirveästi ylimääräistä stressiä ylioppilaskirjoituksiin valmistautumiseen ole tuonut, mutta onhan se mielessä ollut. Jos nyt altistuisi koronalle ja joutuisi karanteeniin, kirjoitukset olisivat sitten siinä. Valmistuminen siirtyisi puolella vuodella ja korkeakouluun haku vuodella. Ei ole viitsinyt oikein mennä minnekään, ettei altistuisi, Oona Hiekkataipale toteaa.
Kevään ylioppilaskirjoitukset alkoivat eilen tiistaina äidinkielen lukutaidon kokeella. Kirjoitukset loppuvat 7. huhtikuuta saamenkielisten äidinkielen kokeeseen, muilla viimeinen koepäivä on maaliskuun lopussa. Oona Hiekkataipale kirjoittaa nyt äidinkielen, pitkän matematiikan, saksan, psykologian ja keskipitkän ruotsin, syksyllä hän kirjoitti jo englannin ja yhteiskuntaopin.
– Syksyllä korona näkyi kirjoituksissa aika vähän. Turvavälejä katsoimme silloinkin ja kulkureittejä suunniteltiin, mutta esimerkiksi maskeja ei käytetty. Ja silloin olimme lähiopetuksessa ihan normaalisti, Oona Hiekkataipale kertoo.
Vuosi sitten, ensimmäisessä koronasulussa, kaikki toisen asteen oppilaitokset siirtyivät etäopetukseen, mutta tänä lukuvuonna etäopetusta ja lähiopetusta on vaihdeltu koronatilanteen mukaan ja toisissa lukioissa on oltu enemmän läsnä, toisissa taas enemmän etänä. Muuramen lukiossa abit olivat lähiopetuksessa lähes koko vuoden.
– Abivuonna meillä oli etäopiskelua ainoastaan pari viikkoa ennen lukulomaa. Esimerkiksi Jyväskylässä abit ovat olleet paljon enemmän etäopetuksessa ja uskon, että se vaikuttaa myös ylioppilaskirjoituksiin, Oona Hiekkataipale sanoo.
– Joillekin etäopetus voi sopia oikein hyvin, mutta monella opetuksen seuraaminen on varmasti jäänyt vähemmälle. Meillä opettajat kyselivät etäopetustunneillakin oppilailta ja varmistivat, että kaikki ovat paikalla ruudun ääressä, mutta Jyväskylän isoissa lukioissa, joissa on isoja ryhmiä, etäopetus on ollut enemmän sitä, että on annettu paljon tehtäviä ja opiskelu on jäänyt enemmän oppilaiden itsensä vastuulle.
Muuramessa etäopetukseen siirryttiin pari viikkoa ennen penkkareita, eli penkkariajelut ja muut koulun loppumiseen liittyvät perinteiset jutut jäivät väliin.
– Se oli jo aika aikaisessa vaiheessa selvää, ettei penkkareita järjestetä ainakaan samalla tavalla kuin ne on yleensä järjestetty. Sitten, kun etäopetusjakso alkoi juuri ennen penkkareita, penkkarit peruttiin, ja meillä oli vain tunnin mittaiset virtuaalipenkkarit, Oona Hiekkataipale kertoo.
– Eikä meillä ollut tietenkään abiristeilyä tai potkijaisiakaan. Lukulomalle siirtyminen tapahtui todella huomaamattomasti, ilman mitään perinteisiä menoja. Me olimme etäopetuksessa ja sitten yhtäkkiä lukulomalla; kaikille ei varmaan konkretisoitunut heti, että nyt pitäisi aloittaa lukeminen itsekseen.
Ylioppilasjuhlat ovat vielä arvoitus, niiden toteutus riippuu kevään koronatilanteesta. Viime keväänä Muuramen lukiossa pidettiin etälakkiaiset normaalina lakkiaispäivänä ja elokuun loppupuolella järjestettiin oikeat lakkiaiset rajatulla yleisömäärällä. Tänä keväänä kevätjuhlapäivä olisi 5. kesäkuuta.
– Penkkareiden, potkijaisten ja abiristeilyn peruuntuminen harmittaa, mutta vielä enemmän harmittaa, jos ylioppilasjuhlatkin peruuntuvat. Ylioppilasjuhlat ovat sellainen voimajuttu, joiden odottaminen on auttanut jaksamaan, niitä on odottanut kauan. Toki penkkareita ja abiristeilyäkin odotettiin, mutta ne eivät ole yhtä iso juttu kuin ylioppilasjuhlat, Oona Hiekkataipale sanoo.
Muuramen lukiossa ylioppilaskirjoituksiin osallistuu tänä keväänä 75 abiturienttia, joista 14 on korpilahtelaisia. Lisäksi kokeisiin osallistuu muutama arvosanansa korottamista yrittävä, joten enimmillään kirjoittajia on paikalla yhtä aikaa 80.
– Kirjoitukset järjestetään isoimmassa liikuntasalissa ja paikat levitetään mahdollisimman leveälle. Tilaa on hyvin turvaväleille, Muuramen lukion rehtori Aki Puustinen toteaa.
– Isoissa kokeissa eli äidinkielen kokeissa, joissa paikalla on 80 kirjoittajaa ja pitkän matematiikan kokeessa, jossa kirjoittajia on reilut 50, kokelaat jaetaan odottamaan kirjoitustilaan pääsyä eri ryhmiin niin, että kaikki eivät ole yhtä aikaa naulakoilla tai samassa aulassa. Muut lukiolaiset ohjataan eri kautta sisälle, Puustinen kertoo.
Ylioppilaskirjoituksissa on myös maskisuositus ja opiskelijoita on ohjeistettu tuomaan omia maskeja mukanaan. Koulullekin maskeja varataan. Myös käsidesiä on laitettu saataville.
– Olemme varautuneet myös sellaiseen tilanteeseen, että opettajista todella moni joutuisi karanteeniin. Jos niin kävisi, että opettajia ei riittäisi valvojiksi, saisimme apua vanhempainkerhosta. Olemme varmistaneet asian myös YTL:stä, Puustinen kertoo.
Abiturienteille lukiosta on suositeltu omaehtoista karanteenia ennen kirjoituksia altistusten välttämiseksi, ja lukuloman aikaiset ohjaustunnit on myös pidetty etänä. Karanteeniin määrättynä kirjoituksiin ei voi osallistua.
– Syksy ylioppilaskirjoitukset sujuivat hyvin, toivottavasti nytkään ei tule ongelmia. Ja toivotaan, että saamme normaalit lakkiaiset kesäkuun alussa. Aika näyttää, mihin tilanne menee, nytkin ohjeet ovat vaihdelleet koko ajan. Jos normaaleja lakkiaisia ei pystytä kesäkuun 5. päivä järjestämään, toimimme varmaan samalla tavalla kuin viime keväänä, Puustinen sanoo.
Tiina Lamminaho
Oona Hiekkataipaleen ylioppilaskirjoituksiin valmistautumiseen korona-aika ei ole tuonut kauheasti ylimääräistä stressiä, mutta ylioppilasjuhlien kohtalo mietityttää.