Somevaikuttaja ja -yrittäjä Joonas Pesonen eli pesojoonas ehti viettää muutaman kuukauden huoletonta lomaa Kaakkois-Aasiassa, kunnes korona tuli ja sotki suunnitelmat.
-Korona-uutisten lisääntyessä olin yksinäisellä unelmasaarella Thaimaassa. Tilanne alkoi eskaloitua myös Thaimaassa koronaviruksen suhteen. Ensin pohdin, jäänkö sinne. Valtioneuvoston toive suomalaisten palaamisesta kotiin painoi kuitenkin vaakakupissa enemmän, Joonas kertoo.
Joonas saapui Suomeen ja Korpilahdelle viikko sitten perjantaina. Hän on viettänyt aikaansa ulkomailta palaajana 14 vuorokauden karanteenissa.
Joonas teki ennen reissuun lähtöään yhteistyötä Clarion-ketjuun kuuluvan helsinkiläisen hotellin kanssa. Somevaikuttaja asui vuoden hotellissa.
-Sen työrupeaman jälkeen tilanne salli pidemmän loman ja asunnonkin olin Helsingistä irtisanonut.
Joonas palaa pääkaupunkiin, kunhan epidemiatilanne sen sallii.

Pesojoonas kuuluu niihin suomalaisiin somevaikuttajiin, jotka Suomen valtioneuvosto on kutsunut mukaan jakamaan tietoa koronaviruksesta. Valtioneuvoston kanslia ja huoltovarmuuskeskuksen Mediapooli tekevät yhteistyötä vaikuttajamarkkinoinnin asiantuntijayritys PING Helsinki kanssa. Suomessa on jo muutaman vuoden ajan rakennettu yhteistyötä, jossa sosiaalisen median vaikuttajat otetaan osaksi huoltovarmuuskeskuksen Mediapoolin toimintaa. Huoltovarmuuskeskuksen Mediapooli on suomalaisten mediayhtiöiden omistama ja siihen kuuluvat YLE:n, Sanoma Median ja paikallislehtien päätoimittajia, turvallisuusviranomaisia ja -asiantuntijoita. PING Helsinki edustaa koko sometoimialaa Mediapoolissa ja sen sisältöryhmässä.
-Nuoret kuluttavat mediaa eri tavalla kuin vanhemmat ikäluokat. Nuoremmat eivät välttämättä seuraa perinteisiä uutiskanavia, kuten esimerkiksi uutislähetyksiä. Netissä liikkuu paljon aiheeseen liittyvää väärää tietoa. Tässä kohtaa somevaikuttajien valtioneuvostolta saama ja jakama oikea tieto koronaviruksesta on merkityksellistä. Somevaikuttajat voivat toimia myös medialukutaidon ohjaajina ja opastaa esimerkiksi siinä, mitkä lähteet ovat luotettavia sekä tekstin että kuvien suhteen. On tosi hienoa, että sosiaalisessa mediassa toimiviin luotetaan oikean tiedon jakamisessa, Joonas sanoo.
Joonas kertoo rajoittavansa uutisten selaamista.
-Seuraan pääsääntöisesti YLE:n ja Helsingin Sanomien uutisointia sekä Terveyden ja hyvinvointilaitoksen, THL:n tiedotteita. Uutisia ei kannata lukea illalla viimeisenä ennen nukkumaan menoa. Saa paremmin unen päästä kiinni. Korona-aiheisten juttujen ja erityisesti klikkiotsikoiden lukemisessa kannattaa suojella omaa mielenterveyttään.
Menevän miehen aika ei ole käynyt kotiseudun karanteenissa pitkäksi.
-Kiirettähän tässä on ollut! Niin paljon olisi kaikenlaisia projekteja, Joonas tuumaa.
Aika on kulunut paitsi somen parissa myös tehden pihahommia, ryijytuolia, ruokaa ja muita arjen askareita.
-Nyt on päässyt taas itse kokkaamaan hotellivuoden jälkeen.
Viime perjantaina Joonas odotteli saapuvaksi lähetystä, jonka jälkeen hän pääsee kylvämään erilaisia kasveja.
-Nyt on ollut mukava tehdä käsillä. Ajatuksia saa vähän muualle koronaan liittyvistä asioista.
Joonaksen karanteeni päättyy perjantaina. Mitä teet ensimmäisenä?
-Halaan läheisiä ihmisiä. Sisarusten lapsiakin olen nähnyt vain autossa istumassa. Ihminen kaipaa fyysistä kosketusta.
Maarit Nurminen