Mirva Rantala ja lapinporokoira Piru voittivat perinteisen paimennuksen SM-kisat reilu viikko sitten. Kisat pidettiin Pellossa ja ne olivat kaksipäiväiset.
-Pääsimme lauantaina karsinnoista parhailla pisteillä. Osallistuminen ylipäätään tuntui jo itsestään voitolta, sillä Piru oli vajaa kaksi kuukautta sitten eläinlääkärin leikkauspöydällä. Koira sai kohtutulehduksen ja oli vähällä menehtyä, Rantala kertoo.
Perinteisen paimennuksen vaativuudesta jotain kertoo sekin, että karsintakisan 12:sta koirakosta ainoastaan kolme sai radan suoritettua. Kisa jatkui sunnuntaina näiden kolmen sekä viime vuoden voittajan voimin.
Paimennuskilpailussa paimennettavat lampaat ovat aluksi häkissä, josta koiran täytyy saada ne liikkeelle. Koiran piti muun muassa kuljettaa lampaita eri puolelta erilaisia esteitä kuin missä ohjaaja oli, kulkea porteista yhdessä lampaiden ja ohjaajan kanssa, ohittaa ajoneuvo, erotella lampaita, pysäyttää, pitää paikallaan ja lopuksi ohjata ne takaisin loppuhäkkiin. -Kilpailussa on paljon koiran oikeaan työhön liittyviä tehtäviä.
Rantala treenaa koiriensa kanssa muutamia kertoja kuukaudessa.
-Silloin tällöin pyrin käymään paimentamassa vieraita lampaita. Omien lampaiden kanssa nämä kyllä tekevät harva se päivä.
Pirun lisäksi Rantalalla on kaksi muutakin lapiporokoiraa, Mörri ja seniorikoira. Urho. Urho on Mörrin ja Pirun isä.
Rantala on koulutukseltaan ratsastuksenohjaaja ja eläintenhoitaja, mutta on pääasiassa tehnyt siivoustöitä. Nykyisin paimennusharrastus on muuttunut päätoimiseksi työksi.
-Kuusi vuotta sitten perustin toiminimen ja kaksi vuotta olen tehnyt näitä lammashommia. Paimennuksen aloitin Urhon kanssa seitsemän vuotta sitten.
Rantalan lampaat asustavat Ohelan tilalla Tikkalassa, ja lampaiden koti toi myös omistajan asumaan lähemmäksi puolitoista vuotta sitten.
-Ihan sattumalta löysin yhdeksän kilometrin päästä hyvän omakotitalon. Lampailla on tässä Ohelassa todella hyvät oltavat ja pidän paimennuskursseja tilan pelloilla. Lampaat myös toimivat Ohelassa maisemanhoitajina.
-Todella kiitollinen Ohelan väelle olen tästä mahdollisuudesta.
Välillä Rantalan koirista on apua myös tilan eläinten kanssa. Vähän aikaa sitten Piru osoitti taitonsa nautojen paimennuksessa, kun kolme hiehoa päätti olla noudattamatta ihmisten pyyntöjä siirtyä toiseen paikkaan. Pieni Piru- koira sai ne kuitenkin liikkeelle.

Maarit Nurminen