Ylä-Muuratjärven kyläseura uudisti hallintoaan keväällä; nyt puheenjohtajana toimii Anu Piira, ja hallitukseen tulivat mukaan uusina jäseninä Ina-Maria Mieskolainen ja Helena Mieskolainen.
– Perinteinen kirppiskahvila järjestettiin tänäkin kesänä, ja ralleja olimme tekemässä yhdessä Ylä-Muuratjärven metsästäjien kanssa. Meiltä mukana oli noin kolmenkymmenen hengen talkooporukka, ja etenkin kylän nuorisoa pitää kiittää kovasti. He olivat innokkaina talkoolaisina mukana niin ralleissa kuin kirppiskahvilassakin, Piira kertoo.
Uusiakin suunnitelmia kyläseuralla on.
– Ralleihin ilmoittauduimme mukaan jo ensi vuodeksi ja suunnittelimme, että voisimme viedä soppatykin metsään. Nyt marraskuussa meillä olisi tarkoitus pitää pitsapäivä. Myymme ravintolatasoista pitsaa tilauksesta yhtenä lauantaina, ja jos sellaiselle toiminnalle näyttää olevan tarvetta, sitä voidaan jatkaa säännöllisesti, Piira sanoo.

Suurin tällä hetkellä kyläseuran huomiota vaativa asia on kylätalon katto.
– Katto on alkuperäinen, vuodelta 1954, ja se vuotaa eli se pitäisi korjata pian, Helena Mieskolainen kertoo.
– Siihen on haettu Kotiseutuliitolta avustusta, ensin kuntoarviointiin ja korjaussuunnitelmaan. Kun ne on tehty, päästään hakemaan avustusta itse katon korjaamiseen. Alustavasti hankkeelle on näytetty vihreää valoa Kotiseutuliitosta, kyläseuran sihteeri Ina-Maria Mieskolainen selvittää.
Kotiseutuliitto pyysi lausuntoa Keski-Suomen museolta ja sieltä kävi kolme henkilöä inventoimassa kylätaloa.
– He totesivat talon paikallisesti, historiallisesti ja kulttuurisesti arvokkaaksi kohteeksi, jolla on merkitystä kylän ja kyläläisten identiteetille, Helena Mieskolainen kertoo.
– Hienoa, että Keski-Suomen museo panosti tähän kohteeseen ja sieltä tultiin inventointia tekemään. Samassa yhteydessä talo myös todettiin muuten hyväkuntoiseksi ja terveeksi, katon korjauksestakin ilmeisesti selvitään pienillä täsmäkorjauksilla ja pinnoituksella.
Viime keväänä kylätalolla tehtiin jätevesijärjestelmän remonttia; imeytyskenttä uusittiin talkoilla. Talon ylläpitokustannuksia saadaan katettua vuokratuloilla talon kahdesta huoneistosta.

Kyläseuran naisten mukaan kylätalolla on paljon käyttöä.
– Uusimpana toimintana on nyt aloittanut Oona Häggin vetämä lasten liikuntakerho, joka on tarkoitettu 6 – 10 -vuotiaille. Lisäksi täällä on joogaa ja kansalaisopiston jumppaa, virtapiiri kokoontuu täällä, samoin seurakunnan perhekerho ja bingoakin täällä pelataan. Kesällä kylätalon kentällä pelattiin lentopalloa, naiset kertovat.
– Nyt on ollut todella hienosti myös varauksia erilaisiin tilaisuuksiin. Täällä pidetään kokouksia, juhlia ja hirvipeijaisia, ja nyt tilaa on kysytty vuokralle muun muassa kaveriporukan lautapeli-iltaankin. Tänä kesänä meiltä on vuokrattu hienosti myös astioita, pöytiä ja tuoleja sekä isoja telttakatoksia, Anu Piira kertoo.
Piiran mukaan kylätalolla on tarkoitus jatkaa myös viime talvena suosittua käsityökerhoa, jonka kokoontumisia koronarajoitukset sotkivat.
– Se oli mukavaa yhdessäoloa, ja se yhdisti eri ikäisiä kyläläisiä. Käsityökerhossa kävi väkeä muuten vain juttelemassa ilman käsityötäkin, Piira kertoo. Helena Mieskolainen lisää, että myös betonikurssi ja makrameekurssi olivat suosittuja.
– Ideoita ja ehdotuksia toiminnasta otetaan vastaan. Haluamme tarjota toimintaa myös nuorille, naiset sanovat.

Tiina Lamminaho