Tiina Lamminaho

Uutiset sähkön hinnan noususta ovat lisänneet tuntuvasti polttopuiden kysyntää ja monin paikoin myyjiltä alkavat puut jo loppua. Lisääntyneen kysynnän on huomannut myös korpilahtelainen KorpiKuution yrittäjä Kari Lepola.
– Normaalisti vilkkain myyntikausi on syys-lokakuussa, nyt alkoi vilkastua jo heinäkuussa, ja varastotkin alkavat pikku hiljaa tyhjentyä. Normaalisti minulla riittää varastoja vuoden vaihteen tienoille, nyt näyttää siltä, että jo syyskuun alkuun mennessä kaikki on varattu, Kari Lepola kertoo.
– Joillakin myyjillä puut ovat jo loppuneet ja se on tuonut minullekin uusia asiakkaita. Suurin osa myyjistähän käyttää ainoastaan luonnonkuivatusta, puut on pitänyt ottaa kuivumaan jo maaliskuussa. Silloin ei vielä tällaista kysyntää ollut näköpiirissä. Nyt on mahdotonta lisätä myytävää määrää, jos ei ole koneellista kuivatusta ja se taas vaatisi todella suuren mittaluokan toimintaa, että se olisi kannattavaa, varsinkin näillä energian hinnoilla.
Monet vakioasiakkaat tilaavat Lepolalta talven puut jo keväällä, mutta on monia niitäkin, jotka jättävät tilaamisen yleensä syyskuulle.
– Nyt hekin ovat olleet liikkeellä jo heti juhannuksen jälkeen, Lepola toteaa.

Yksi uusi polttopuuasiakas on Tähtirinteellä asuva Jarno Härmälä, jonka pihaan Lepola vei polttopuukuorman viime viikolla.
– Meillä on sähkölämmitys ja varaava takka. Olemme lämmittäneet takkaa tosi laiskasti aikaisemmin, mutta nyt on tarkoitus ryhdistäytyä, Jarno Härmälä toteaa ja kertoo puulämmityksen lisäämisen syyksi sähkön hinnan nousun.
– Aiemmin en ole ostanut puuta, olen hakenut isältä Soinista sen verran kun olemme tarvinneet. Nyt oli puut lopussa, joten ajattelin ottaa kuorman Lepolalta. Kun valmiit polttopuut tuodaan pihaan asti, pääsee itse vähemmällä, Härmälä kertoo.

Polttopuiden ostomäärätkin ovat Lepolan mukaan nousseet. Vakioasiakkaat ovat ostaneet polttopuita enemmän kuin aikaisemmin, ja jotkut ennen ainoastaan mökilleen puita ostaneet ovat nyt ostaneet niitä kaupunkikotiinkin vietäväksi.
– Uusissa taloissahan on yleensä tulisija, samoin vanhoissa taloissa, jos niitä ei ole purettu. 1970 – 80 -luvuilla suosittiin sähkölämmitystä ja silloin rakennetuissa taloissa sähkölämmitys saattaa olla ainoa vaihtoehto, Lepola toteaa.
– Jos on kiinteähintainen sähkösopimus, joka on voimassa talven yli, ei ole hätää, mutta jos käyttää pörssisähköä tai jos sähkösopimus pitää nyt uusia, tulee monelle mieleen lisätä puulämmitystä, jos se vain on mahdollista. Monet ovat lämmittäneet pelkästään sähköllä mukavuussyistä, mutta nyt sitten aiotaankin lämmittää entistä enemmän puilla, joten polttopuita ostetaan entistä enemmän.
Jonkin verran Lepola on havainnut myös hamstraamista.
– Kyllä se korona-ajan alun ”vessapaperi-ilmiö” näkyy tässäkin; polttopuuta ostetaan lisää, vaikka liiteri on täynnä, eikä sitä kaikkea saa missään yhden talven aikana poltettua, Lepola kertoo.
– Sama ilmiöhän on Keski-Euroopassa, esimerkiksi saksalaiset hamstraavat nyt polttopuuta. Suomestakin on viety polttopuita Saksaan rekkakuormittain.

Kova kysyntä on myös nostanut polttopuun hintaa.
– Hinnat ovat nousseet vuoden takaisesta aika lailla. Etelä-Suomessahan hinnat ovat yleensä korkeammat, ja siellä polttopuu on tällä hetkellä jo niin arvokasta, että kyllä silläkin lämmittäminen kalliiksi tulee, Lepola toteaa.
– Ovathan myös kustannukset nousseet. Etenkin polttoaineen hinta on noussut, ja sitä kuluu, kun puita tuodaan asiakkaalle. Ja myös raaka-aineen hinta on noussut. Kyselin juuri koivukuitua ensi keväälle ja hinta, jolla puun saa metsästä pihaan toimitettuna, on noussut 15 – 20 prosenttia. Saatavuuskaan ei ole niin varmaa. Koivukuitua on jo parin vuoden ajan käytetty entistä enemmän isoissa lämpölaitoksissa, nyt vielä kun Venäjän-tuonti on lakannut, saattaa tulla niukkuutta ja se nostaa hintaa entisestään.
Kari Lepola tekee polttopuut loma-asunnollaan Orivedellä. Asiakkaita hänellä on Oriveden seudulla ja Jämsässä sekä Korpilahdella.