Korpilahden terveysaseman vastaava lääkäri Aleksi Hietanen kertoo, että terveysasemalle on tullut viime viikosta lähtien lisääntyvästi puheluita koronavirusinfektioon liittyen, mutta kokonaisuutena tilanne on ollut toistaiseksi rauhallinen ja ennakkotoimien ansiosta myöskin hallinnassa. – Epidemian vuoksi potilastoimistomme on suljettu ja kaikki toimistoasiointi tapahtuu ensisijaisesti puhelimitse aseman ajanvarausnumeron 014 266 2716 tai OmaMehiläinen-sovelluksen Digiklinikan kautta. Jyväskylän kaupungin linjauksen mukaisesti keskeytimme 12.3. uusien kiireettömien vastaanottoaikojen annon. Kiireettömiä asioita hoidamme puhelimitse ja reseptejä uusimme entiseen tapaan. Suosittelemme seuraamaan Jyväskylän kaupungin sivujen tiedotteita koronavirustilanteesta. Kaupunki aloitti asemillaan infektiopotilaiden keskittämisen Kyllön ja Palokan terveysasemille ja mikäli Korpilahden infektiotilanne muuttuu lähitulevaisuudessa nopeasti, näin toimitaan myös Korpilahden osalta, Hietanen sanoo.

-Tarvitsemme kaikkien asiakkaidemme panostusta, jotta epidemian leviämisnopeutta saadaan hidastettua. Kehotamme kaikkia lieväoireisia flunssapotilaita pysymään kotona ja ottamaan työnantajaltaan selvää yrityksen sairauslomatodistuskäytännöstä. Terveysasemalle ei lieväoireisten asiakkaiden toivota tulevan, koska infektion hoito on joka tapauksessa oireenmukaista ja terveysasemalle tulija altistaa muut aseman asiakkaat infektiolle. Tarjoamme tarvittaessa ohjeita oireenmukaiseen hoitoon puhelimitse tai Digiklinikan kautta. THL:n kriteerit koronavirusnäytteenotolle ovat muuttuneet ja lieväoireisten asiakkaiden kohdalla ei testausta pääsääntöisesti enää tehdä.
Koronaa itsellään epäileviä potilaita on ohjeistettu soittamaan Jyväskylän kaupungin keskitettyyn puhelinneuvontanumeroon 014 266 0133 ja virka-ajan ulkopuolella Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksen neuvontanumeroon 116 117.
-Nämä numerot ovat ruuhkautuneet niin, että suosittelemme niihin soittoa vain, jos olette huolissanne omistanne tai läheisenne oireista, Hietanen neuvoo.

-Jos kärsitte vaikeista hengitystieinfektion oireista tai yleistilanne on selvästi laskenut, kehotamme teitä ottamaan ensin yhteyttä terveysasemalle puhelimitse tai Digiklinikan kautta, niin saatte ohjeet, miten terveysasemalle tullessa toimitaan. Älkää tulko asemalle ilman ohjeistusta.

Hietanen sanoo, että kausi-influenssaepidemia on edelleen käynnissä, mutta se on viime vuosiin verrattuna edennyt hitaasti.
-Influenssa-aktiivisuus Keski-Suomessa on luokiteltu kohtalaiseksi ja tämä pätee myös Korpilahdella.

-Pyydämme oireettomiakin ihmisiä välttämään tarpeetonta asiointia terveysasemilla, vuodeosastoilla ja hoivakodeissa sekä ikääntyneiden luona. Aihetta paniikkiin ei ole, mutta tilanne on syytä ottaa vakavasti. Suosittelen lämpimästi seuraamaan THL:n Ajankohtaista koronaviruksesta-sivuja (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19). Kiitos avustanne ja ymmärryksestänne tämän haastavan ajanjakson aikana.