Tartuntojen määrä laskee edelleen

Tartuntojen määrä Jyväskylässä on edelleen laskussa. Kuluvalla viikolla (viikko 2) on perjantaiaamupäivään mennessä todettu 11 tartuntaa. Viikolla 1 tartuntoja todettiin 35 kappaletta ja sitä edeltävällä viikolla (viikko 53) tartuntoja oli 64. Jyväskylässä kuten kansallisestikin seurataan nyt tiiviisti muuntovirusta ja sen vaikutuksia tartuntamääriin.

Jyväskylässä rokotukset on aloitettu tammikuun alussa sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilökunnan keskuudessa. Ensi viikolla aloitetaan ikääntyneiden, vammaispalveluiden ja aikuissosiaalityön hoitolaitosten, palveluasumisyksiköiden ja kotihoidon asiakkaiden rokotukset. Asiakkaat rokotetaan hoitolaitoksissa ja asumisyksiköissä paikan päällä tammi-helmikuun aikana. Muihin riskiryhmiin kuuluvien asukkaiden rokottaminen käynnistyy näillä näkymin helmikuun lopulla. Aikataulu nopeutuu, jos rokotetta saadaan käyttöön nykyistä enemmän.

– Tartuntojen määrä on Jyväskylässä ollut tällä viikolla ennätyksellisen alhainen, mutta rokotusten käynnistäminen on rokotteiden saatavuudesta johtuen ollut oletettua hitaampaa. Jotta tautitilanne ei pääse repsahtamaan tai muuntovirus leviämään ennen väestön laajaa rokotusvaihetta, rajoitustoimet on syytä pitää voimassa vielä alkuvuoden ajan. Kun suurimmassa riskissä oleva väestö saadaan rokotteilla suojattua, tilanne helpottaa, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä lupasi kokouksessa.

Poikkeusolojen johtoryhmässä todettiin rokotusaikataulun ja riskiryhmien osalta, että ikääntyneiden päivätoiminta ja vammaisten työ- ja päivätoiminta pidetään suljettuina kesäkuun loppuun asti. Korvaavasta toiminnasta sovitaan yksilökohtaisesti palvelupäätöksen saaneiden asiakkaiden ja heidän omaistensa kanssa.

Etäopetusta koskeva suositus toisella asteella ja korkeakouluissa voimassa edelleen – abiturienttien lähiopetus on sallittua

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronanyrkki suositteli maanantaina 11.1.2021 toisen asteen oppilaitoksille etäopetuksesta luopumista kuntakohtaisten harkintojen perusteella. Jyväskylän osalta todettiin kuitenkin, että sosiaali- ja terveysministeriö on kuntakohtaisessa ohjaustilaisuudessa määrännyt valmistautumaan mahdollisen muuntoviruksen leviämiseen väestössä ja pitämään hybridistrategian mukaisen leviämisvaiheet rajoitukset – joihin etäopetus kuuluu – voimassa. Näin ollen suositus etäopetuksesta toisella asteella ja korkeakouluissa on Jyväskylässä voimassa helmikuun loppuun asti.

Poikkeusolojen johtoryhmässä selkeytettiin ohjeistusta siltä osin, että abiturienttien ja muiden kriittisten opiskelijaryhmien osalta lähiopetus on sallittu, kunhan tiloissa huomioidaan riittävät turvavälit ja maskien käyttö. Lähiopetuksen sallimisella halutaan varmistaa opiskelijoiden valmistautuminen kirjoituksiin.

Lähiopetuksen salliminen abiturienteille todettiin jo kaupungin 4.1. annetussa alkuperäisessä suosituksessa ja kokouksessa todettiinkin, että Jyväskylän lukioissa tilanne on jo tällä hetkellä huomioitu hyvin ja abeille on mahdollistettu tarvittava tuki ja lähiopetus.
änsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi eilen 14.1. määräyksen siitä, että yleisötilaisuuksien osallistujamäärä tulee Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella rajata 8.2.2021 asti 10 henkilöön. Määräyksestä johtuen todettiin, että Jyväskylän kaupunginteatterin ja Jyväskylä Sinfonian yleisölle olevien esitysten taukoa jatketaan.

Kaupunki ennakoi, että yleisötilaisuuksia koskeva määräys tulee jatkumaan myös helmikuun alun jälkeen, sillä väestön rokotuksia ei tuossa kohtaa ole vielä päästy laajasti toteuttamaan. Tästä johtuen Sinfonian ja kaupunginteatterin esitystauko tulee kestämään ainakin helmikuun loppuun asti. Teatteri ja Sinfonia tiedottavat tarkemmin yleisötilaisuuksiensa perumisista ja käytännön järjestelyistä.

Muut helmikuun loppuun asti voimassa olevat suositukset

Jyväskylässä on voimassa laajasti liikunta- ja harrastustoimintaan vaikuttavia suosituksia yli 18-vuotiaiden osalta. Ne ovat voimassa tammikuun loppuun asti, mutta niiden tarkoituksenmukaisuutta arvioidaan tautitilanteen mukaan. Seuraava arviointi tehdään 25.1.2021 olevassa poikkeusolojen johtoryhmässä.

Kaikki Jyväskylän kaupungin voimassa olevat suositukset ja rajoitukset: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/voimassa-olevat