Korpilahtelaisia on käynyt koronarokotuksilla keskustassa; mikäli pääsy Killerille tai Kuokkalaan on mahdotonta, rokotus järjestyy muutoin myöhemmin.

Koronarokotuspaikkoina Jyväskylässä ovat toimineet tähän asti Kuokkalan entisen terveysaseman esteettömät tilat Syöttäjänkadulla sekä Killerin raviradan vanha katsomo. Tilat sijaitsevat toisessa kerroksessa eikä niihin pääse hissillä.
Miksi Jyväskylässä ei saa koronarokotusta omalta terveysasemalta?
– Epidemiatilanteen aktiivisessa vaiheessa emme tartuntariskin takia uskalla järjestää joukkorokotustilaisuuksia, kuten vaikka influenssarokotuksissa tehtiin. Näin toimitaan muuallakin: esimerkiksi Helsingissä koronarokotuspaikkoja on neljä, toteaa rokotuksista Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla vastaava ylilääkäri, Johanna Tuukkanen.

– Toinen syy on rokoteniukkuus: koska saamme jatkuvasti vähemmän rokotteita kuin ennakkotiedoissa on luvattu ja tarve olisi, ei vähiä rokotteita ole mahdollista jakaa eri yksiköihin – varsinkin kun rokotteiden säilyvyys ja käyttöaika tulee hallita todella tarkasti, jottei hukka-annoksia tulisi, Tuukkanen sanoo.
Kahden rokotuspaikan taktiikkaa täydentää tarvittaessa liikkuva rokotusyksikkö. Sen ensimmäiset asiakkaat olivat ikäihmisiä, jotka ilmoittivat aikaa tarjonneelle, etteivät pääse saapumaan rokotuspisteille.
– Ajanvarauspuhelussa käydään läpi henkilön mahdollisuus päästä rokotuspaikalle. Kun rokotusaikaa tarjoava puhelu ikäihmiselle tulee, kannattaa rohkeasti sanoa, jos rokotuspaikalle pääseminen ei onnistu, Tuukkanen kannustaa.
Mitä tapahtuu, jos ikäihminen tämän ilmoittaa?
– Jos henkilön ilmoittaa, että tulo omin avuin on mahdotonta, häneen ollaan uudestaan yhteydessä rokotuksen järjestämiseksi. Näillä näkymin Korpilahdella järjestetään muutama rokotuspäivä myöhemmin keväällä. Lisäksi jo nyt kootaan listaa mobiiliyksikön käyntejä tarvitsevista ja heidät rokotetaan kotona, Tuukkanen toteaa.

Valmius lisätä rokotuspaikkoja on olemassa. Ajatuksena on ollut perustaa lisäpisteitä viimeistään sitten, kun rokoteniukkuus hellittää ja massarokotusten alkavat. Myös pandemiatilanteen täytyy rauhoittua ennen rokotuspisteiden lisäämistä.
Tällä hetkellä Kela ei korvaa taksikyytiä koronarokotukseen, vaikka asian valmistelusta on ollut tietoa uutisissa. Sen sijaan koronarokotukseen voi käyttää vammaispalvelulain mukaista taksimatkaa, mikäli on oikeutettu vammaispalvelulain mukaiseen kuljetuspalveluun. Kyyti tulee tuolloin tilata Jyväskylän kaupungin kyydinvälityspalvelukeskuksesta, josta tilataan VPL-kyydit.