VIRANOMAISTIEDOTE: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ajaa ensi viikolla alas valikoidusti kiireettömiä toimintoja koronavirustilanteen vuoksi

Maanantaista 23. maaliskuuta lähtien poliklinikoille, laboratorio- ja kuvantamistutkimuksiin sekä leikkauksiin ja muihin toimenpiteisiin kutsutaan vain sellaiset päivystyksellistä tai kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat, joiden ajanvarauksen siirto huonontaisi sairauden ennustetta tai vaikeuttaisi hoitoa pitkäaikaisesti. Kussakin yksikössä lääkärit arvioivat hoidon, tutkimusten ja vastaanottojen kiireellisyyden ja tarvittaessa ovat suoraan yhteydessä potilaaseen.

Vastaanottoja korvaavia toimintoja kuten soittoja ja videovälitteisiä vastaanottoja pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan.
Uudet lähetteet käsitellään normaalisti, mutta kiireettömäksi arvioiduille potilaille ei tehdä ajanvarauksia, vaan lähetteet siirretään odottamaan sairaalan toiminnan palaamista normaaliksi.

Päivystykselliset ja niin sanotut ykköskiireelliset potilaat (esimerkiksi murtumat, syöpätutkimukset ja -hoidot sekä välittömästi henkeä uhkaavien sairauksien hoidot ja tutkimukset) hoidetaan edelleen normaalisti. Kiireellisyyden määrittää lähetteen vastaanottava tai hoitava lääkäri. Raskauksiin liittyvää seurantaa ja hoitoa tai synnytyksiä rajoitukset eivät koske.

Maaliskuun 23. päivästä alkaen Keski-Suomen keskussairaalaan jää käyttöön 11 leikkaussalia, joissa tehdään kiireellisiä ja päivystysleikkauksia. Vapautuvat leikkaussalit ja heräämötilat voidaan näin tarvittaessa varustaa teho- ja valvontahoitoa varten. Toiminnan sopeuttamisen myötä yksi kirurginen vuodeosasto henkilökuntineen on käytettävissä infektiopotilaiden hoitoon.