THL ilmoitti tänään, että Jyväskylässä on todettu 29 uutta koronavirustartuntaa, tilastot tulevat kuitenkin viiveellä ja jakautuvat useamman päivän testaustuloksille. -Tilanne Keski-Suomen maakunnan osalta on hyvin hallinnassa ja tartunnat liittyvät pääosin aiemmin todettuihin ryppäisiin, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tiedottaa.

– Vaikka Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on viime viikkoina ilmaantunut useita koronavirustartuntoja, tilanne on maakunnallisesti hyvin hallinnassa, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Jaana Leppäaho-Lakka.
– Keski-Suomessa koronaviruksen ilmaantuvuus on väestöön suhteutettuna viime viikkoina ollut nousussa, mutta meidän onneksemme ne ovat olleet peräisin tunnetuista ryppäistä ja meillä on hyvin tiedossa se, mistä tartunnat on saatu. Tällä hetkellä tartuntaketjuja on lähtenyt esimerkiksi jääkiekkopiireistä. Noin 85 prosenttia tartunnan saaneista on myös ollut altistumisen vuoksi jo ennestään karanteenissa eikä ole näin altistanut lisää porukkaa, Leppäaho-Lakka toteaa.

Vs. johtajaylilääkäri Juha Palonevan mielestä on tärkeää, että kansalaiset pystyvät hahmottamaan tilanteen realistisesti kohonneista tartuntaluvuista huolimatta.
– Vaikka julkisuudesta on saattanut syntyä mielikuva vakavasta epidemiasta, niin hallitsematonta epidemiaa Keski-Suomessa ei tällä hetkellä ole, painottaa vs. johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Testausmäärät ovat hieman laskeneet.
Syksyllä on testattu moninkertainen määrä ihmisiä verrattuna kevään ensimmäiseen tartuntahuippuun. Viikolla 36 Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella otettiin ja analysoitiin yli 5 000 näytettä. Viimeisten kahden viikon (viikot 37-38) aikana näytteenottoon hakeutuneiden oireisten määrä on ollut hieman laskeva. Esimerkiksi viime viikolla näytteidenoton määrässä oli 18 prosentin pudotus kysyntähuippuun verrattuna.
– On todennäköistä, että uusiakin ryppäitä tulee jatkossa, kun koronaväsymys vaivaa eikä ohjeista meinata jaksaa pitää kiinni. Tartunnan saaneet nuoret ovat kuitenkin tähän saakka toimineet hyvin vastuullisesti siinä mielessä, että iäkkäämpi sukupolvi on toistaiseksi välttynyt tartunnoilta, Leppäaho-Lakka kiittelee.