Ensi sunnuntaina TV1:ssä alkaa sarja Veden valtakunta, ja sen kakkosjaksossa Veden viljaa on pätkä, joka on kuvattu Komppa-Seppälän luomutilalla. Koko sarja katsottavissa Areenassa 9.2 alkaen.


Järki Särki kävi kaupaksi viime vuonna ja menekki tuplaantui.
Komppa-Seppälän Luomutilan Järki Särki löi itsensä läpi viime vuonna. Yrittäjä Marja Komppa kertoo myynnin tuplaantuneen. Yritys osti perkaamatonta särkeä noin 50 000 kiloa viime vuonna.
-Kasvu on monen tekijän summa. Kala on nostanut suosiotaan ravintona ja ihmiset ovat tulleet ehkä tietoisemmiksi ilmastoasioista ruokaan liittyen. Tuote sai näkyvyyttä useissa julkaisuissa niin lehdissä kuin netissä.
Komppa-Seppälän Luomutila haalii särkikalaa pitkin Suomea.
-Kalaa ostettiin viime vuonna Kolarista Kotkaan. Kun aloitimme Järki Särki-kalasäilykkeen tuotannon, kala tuli pääasiassa Päijänteestä ja muista Keski-Suomen vesistä. Se kalamäärä ei ole kuitenkaan enää riittänyt, Komppa kertoo.
Ammattikalastajien määrä on vähentynyt, joten työtä on pitänyt tehdä kalanmyyjien löytämiseksi.
-Ammattikalastajat täytyy saada luottamaan siihen, että menekki on pysyvää. He joutuvat tekemään investointeja särkipyydyksiin. Särkeä ei ole Suomessa kalastettu pitkiin aikoihin ja erityisesti vanhemman polven suhtautuminen särkeen on ollut hieman vähättelevä. Nuorempi kalastajien sukupolvi suhtautuu asiaan eri tavoin. Esimerkiksi Kuusamon alueella särki on nostanut merkitystään muikun jälkeen.
Jäätön talvi on estänyt katiskakalastajia pääsemästä särjen pyyntiin.
-Viime talvena saimme merkittäviä määriä katiskalla kalastettua raaka-ainetta. Saa nähdä, miten tänä talvena käy. Olemme saaneet särkeä merivesistä, kun siellä on voinut pyytää avovedestä. Särki pitää kalastaa kylmän veden aikana. Keväällä särkeä voi pyytää rysällä ja syksyllä sitä on erityisesti Kuusamon suunnalla nuotattu.
Komppa-Seppälän tilalla on raaka-ainetta myös pakastettuna siltä varalta, ettei tuoretta kalaa ole tarjolla.
-Ostamme särkeä myös pienempiä määriä. On niitä tuotu ämpäri kerrallaankin.

Maarit Nurminen