Haanpään kesäkahvilassa on vietetty toista koronakesää ja isäntä on saanut pyöräytellä erinäisiä määriä sekä munkkeja että hampurilaisia. Kesäkahvilan yrittäjät ovat tehneet sesonkikuukausina pitkiä työpäiviä. Tommi Niemisen aamut käynnistyvät varhain munkkitaikinan tekemisellä. Hampurilaisia on tullut valmistettua satoja.
-Tämä on ollut huippukesä. Kesällä 2020 tapahtui suuri hyppäys asiakasmäärissä edellisvuoteen verrattuna, mutta kyllä tänä vuonna taitaa kävijöitä olla vielä enemmän, Nieminen tuumii.
Kotimaan matkailun lisääntyminen näkyy edelleen.
-Paljon on ollut uusia kasvoja. Asiakkaina on käynyt lomalaisia ympäri Suomen. Asiakkaissa on paljon lapsiperheitä, mutta myös nuoria aikuisia. Parikymppisiä käy tässä pienissä porukoissa. Alpakat, kuten myös meidän vähän erikoisemmat kanat kiinnostavat kaikenikäisiä ihmisiä.
Tommi Nieminen ja Mia Willman eivät olisi kesäkahvilaansa aloitellessaan uskoneet, että toiminta kasvaa nykyisiin mittasuhteisiinsa.
-Ensimmäisenä kesänä muisti heinäkuussakin suurin piirtein ne ihmiset, joita viikon aikana oli käynyt. Onhan tämä muutos suuri siihen verrattuna. Viime kesänä palkkasimme jo lisää työvoimaa. Mukava on ollut työllistää nuoria opiskelijoita. Viime kesänä hämmästelimme asiakasmääriä ja sama hämmennys on jatkunut tänäkin kesänä. Eräs asiakkaamme totesi, että kesäkahvilamme on matalan kynnyksen paikka, johon on helppo tulla.
Yrittäjät arvelevat, että väljät tilat ja mahdollisuus kahvitella ja ruokailla vaikka ulkona, ovat olleet koronakesinä yksi houkutteleva tekijä.
Kesäkahvilassa hiljeni koulujen alettua, mutta kahvila palvelee elokuun loppupuolelle saakka normaalein aukioloajoin.
-Syyskuussa pidämme vielä viikonloppuja auki, jos säät suosivat. Kyllähän tässä jo lomaakin odottaa. Kunhan kausi saadaan päätökseen ja vähän hengähdetään, perehdymme kehruukoneeseen, joka hommattiin.

Vaarunhovissa on tanssittu häitä ja vietetty syntymäpäiviä rajoitusten hellittäessä.
-Kiirettä on kesän pitänyt ja paljon olemme tapahtumia järjestäneet, Tiia Leván kertoo.
Juhlajärjestelyissä on otettu huomioon koronaepidemia.
-Hienosti olemme saaneet asiat sujumaan ja täällä on ollut juhlissa enimmillään liki 90 ihmistä. Olemme esimerkiksi kattaneet väljemmin ja hyödynnämme mahdollisuuksien mukaan myös ulkotiloja. Jotkut ovat halunneet pitää pienempiä tilaisuuksia ladossa, joka on käytännössä katettua ulkotilaa. Sen olemme kyllä panneet merkille, että juhlien vierasmäärät ovat nykyisin vähän pienempiä.
Tänä kesänä käyttöön otettu ulkovihkipaikka on ollut jo käytössä sekä uudet vip-majoitustilat.
Vaarunhoviin palkattiin sesongiksi uutta henkilökuntaa.
-Rekrytointi ei ollut helppoa, mutta olemme saaneet kuitenkin palkattua ihmisiä töihin.
Leván kertoo, että ensi kesäksi on vapaana muutamia viikonloppuja.
-Häitä suunnitellaan pitkällä ajalla ja niitä kysellään jo vuodelle 2023. Synttäreitä ja muita juhlia järjestetään lyhyemmällä aikataululla. Toivomme tietysti juhlia talvikaudellekin, kun olemme toiminnassa ympäri vuoden.

Armi Unga Juhlakartano Tähtiniemestä kertoo heinäkuun ylittäneen odotukset.
-Ihmiset heräsivät käyttämään palveluja, Unga iloitsee.
Vaikka juhlia on taas järjestetty, Unga miettii syksyn epidemiatilannetta.
-Saa nähdä, mihin kehitys menee. Olen kuullut, että muille toimijoille on alkanut peruutuksia taas tulla. Tietynlaista varovaisuutta olen itsekin havainnut. Esimerkiksi pikkujouluja ei ole vielä varailtu.

Vanhassa Pappilassa on myös huhkittu kesä sekä keittiössä että Aittakahvilassa.
-Kesä on ollut todella hyvä. Hieno sää vaikutti Aittakahvilassa ja terassilla kävijöiden määrään. Asiakkaissa korostuivat matkailijat ja lapsiperheet. Renkituvalla on ollut mukavasti majoittujia ja viikonloput olivat suurin piirtein täyteen varattuja, Hanna Mäkinen kertoo.

Ohelanaukeen Tilan aittamajoituksissa riitti yöpyjiä.
-Meillä oli erittäin vilkasta. Majoittujat olivat tietysti vielä kotimaasta ja suurin osa pääkaupunkiseudulta. Saatu palaute oli miljöön, palvelun ja kaikkien fasiliteettien suhteen erinomaista. Perushotellit eivät kiinnosta enää, vaan matkailijat haluavat jotain erilaista. Emolehmät ja erityisesti meidän Ylämaan tytöt ovat yksi valtti, moni ei ole koskaan päässyt seuraamaan kaikessa rauhassa laiduntavia eläimiä, Mervi Säynätmäki kertoo.
Soile Sunell Ruokatakomosta kertoo, että Vanhan Pappilan keittiön sesonkikuukaudet olivat työntäyteisiä ja opettavaisia.
-Ihmiset tuovat ihmisiä toisten luo. Jossain kun on autoja paljon, siellä siis tapahtuu jotain. Asiakkaissa oli kulkijoita, lomalaisia, kesäasukkaita, uimareissulaisia, mutta myös päivittäisiä tuttuja. Paljon oli myös alkuperäisiä korpilahtisia, jotka kotiseutua kävivät katsomassa ja muistelemassa pappilan elämää.

Janne Isotalo Satamakapteenista toteaa, että tähän mennessä on vietetty normaalia ja hyvää kesää.
-Veneilijöitä on ollut mukavasti ja maantieltäkin on kävijöitä ollut. Maantieltä tulivat ovat koronakesinä kyllä korostuneet.
Ulla Huttunen Höyry-galleriasta kiitteli myös vilkasta kesää. Elokuussa on liikkunut myös joitakin ulkomaalaisia matkailijoita.
Vilkas kotimaan matkailukesä näkyi ysitien varren huoltoasemilla.
-Kulkijoita on ollut kivasti. Arvelisin, että aika samoilla mennään kuin vuosi sitten, Marika Lehtonen SEO-huoltoasemalta sanoo.

Maarit Nurminen