Tiina Lamminaho

 

– Tämä on paljon muutakin kuin rallikilpailu ja ralliautot. Kilvanajohan lässähti tänä vuonna jo perjantaina, mutta tänne tullaan tapahtuman ja tunnelman takia. Täällä on yhteisöllisyyttä ja porukka on hyvällä mielellä, Tikkakoskella asuva Eerik Nissinen totesi Moksi–Sahloinen erikoiskokeella Moksissa sunnuntaina. Nissinen oli katsomassa ralleja neljän lapsensa kanssa, mukana olivat kahdeksanvuotias Mila, yhdeksänvuotias Beata, yksitoistavuotias Nea ja kaksitoistavuotias Luca.

– Eilen olimme Rapsulassa katsomassa ja sieltä tulimme tänne yöparkkiin asuntoautolla. Yöparkissa oli huikea tunnelma, Nissinen kehui ja kertoi, että lapset ovat olleet mukana Jyväskylän MM-rallia katsomassa jo useana vuonna.

– Itse olen kiertänyt ikäni katsomassa Jyväskylän rallia. Olen kotoisin Tikkalasta, rallit ovat tulleet aina lähelle, Nissinen sanoi.

Kinkomaalla asuva Petteri Weckström oli Moksissa neljävuotiaan tyttärensä Saran kanssa.

– Sara on ollut mukana aiemminkin, mutta nyt rallireissusta jää hänelle jo ehkä muistoja. Olemme täällä vähän retkeilymielellä, ja Saralle helikopterit ovat plussaa, melkein yhtä jännittäviä kuin ralliautot, Petteri Weckström kertoi.

 

Tämä vuonna Moksissa ajettiin rallia vasta sunnuntaiaamuna, ja kun suomalaistähdet Kalle Rovanperä ja Esa-Pekka Lappi olivat keskeyttäneet jo perjantaina, moni rallikatsoja jätti Moksin erikoiskokeen väliin. Kansaa oli silti paljon, ja peltoparkkiinkin pääsi, vaikka vielä lauantaina tuli vettä taivaan täydeltä. Sunnuntaina sen sijaan rallia pääsi katsomaan aurinkoisessa kelissä.

– Viimevuotista väkimäärää emme odottaneetkaan, silloin kansaa oli liikkeellä todella paljon. Mutta nyt viikonlopun epävakainen keli ja suomalaisten kärkikuljettajien keskeyttäminen vaikuttivat selvästi ja väkeä oli normaalia vähemmän, rallijärjestelyistä Moksissa vastaava Henri Könkkölä kertoi.

– Peltojen pehmeys toi pientä ongelmaa, muutamaa autoa jouduimme peltoparkissa hinaamaan, mutta kun väkeä oli vähemmän, saimme isompia autoja kovapintaisille parkkialueille. Yöparkissa oli yli sata autoa, eli ennätyksiä ei rikottu, mutta ihan mukavasti sielläkin oli väkeä.

Talkoolaisia Moksissa oli rallia tekemässä yhteensä yli 80 henkeä, Moksi ry:n ja Moksin Erämiesten lisäksi mukana oli Horkan kyläyhdistys.

– Talkoolaisia on saanut aika hyvin, meillä on vakioporukkaa, jotka ovat mukana vuodesta toiseen. Kyläläisten lisäksi väkeä tulee ympäri Suomea, osa sellaisiakin, joilla on tosi vähän kytköksiä Moksiin, mutta he haluavat tulla tekemään rallitapahtumaa, Henri Könkkölä toteaa.

Moksi– Sahloinen erikoiskokeen järjesti tuttuun tapaan Petäjäveden Urheiluautoilijat.

– Kaikki sujui hyvin, ei ollut mitään normaalista poikkeavaa. Väkeä oli vähemmän kuin ennen, mutta se oli odotettavissakin. Ulkomaalaisia katsojia oli yllättävän paljon, Alpo Kukkonen PetUA:sta kertoo.

Moksilaisten lisäksi erikoiskoetta olivat edellisvuosien tapaan tekemässä myös Ylä-Muuratjärviseuran ja Saukkolan kyläseuran talkoolaiset.

 

Korpilahden Urheiluautoilijat olivat tänäkin vuonna tekemässä Harjun erikoiskoetta yhdessä Jyväskylän Urheiluautoilijoiden kanssa.

– AKK Sports järjestää Harjun pätkän, joten meidän ei tarvinnut hommata hirveää määrää järjestyksenvalvojia. Meiltä ja Jyväskylän UA:lta tuli EK-päälliköt, ajanotto ja viestipisteet. Olimme myös rakentamassa katselualueita ja laittamassa kyltityksiä. Yhteensä meiltä ja Jyväskylän UA:lta oli mukana nelisenkymmentä talkoolaista, Katja Neuvonen Korpilahden UA:sta kertoo.

– Torstaina Harjulla oli katsojia noin 19 000 eli suunnilleen saman verran kuin viime vuonna. Perjantai oli hiljaisempi, mutta kyllä silloinkin porukkaa oli. Kaikki meni hienosti, Harjun EK:n turvapäällikkönä toiminut Katja Neuvonen toteaa.

Neuvonen toimi myös alueratamestarina.

– Ajoimme etuautossa kaikki pätkät läpi ja katsoimme, että yleisö on siellä missä pitää ja kaikki on muutenkin kunnossa, Neuvonen kertoo.

– Yllättävänkin hyvin ihmiset noudattivat ohjeita ja pysyivät katselualueilla, toki aina löytyy poikkeuksiakin. Lauantaina, kun oli märkä ja liukas keli, siirsimme ihmisiä pois kaikista vähänkin epäilyttävistä paikoista. Meidän vastuullammehan on myös kilpailijoiden turvallisuus; jos kilpailija ajaisi ihmisten päälle, hän saisi varmasti henkisiä vammoja, vaikkei fyysisiä vammoja saisikaan, ja sekin pitää ottaa huomioon.

Neuvosen mukaan katsojia oli eniten liikkeellä perjantaina.

– Kyllä lauantainakin väkeä oli liikkeellä, mutta kyllä reitin varrelle olisi mahtunut enemmänkin yleisöä, Neuvonen toteaa.

Korpilahden UA:n Tuomo Laitila ja Tatu Savela olivat mukana Vetomies-kisassa, mutta he joutuivat keskeyttämään.