Tiellä liikkujien on hyvä muistaa, että vaikka liukkautta ei välttämättä vielä olisikaan, syksyn pimeys ja hirvieläinten aktiivinen liikkuminen kaksinkertaistaisivat onnettomuusriskin, mikäli ajettaisiin kesänopeuksilla. Lisäksi matalampi ajonopeus vähentää kulutusta niin tien pinnassa kuin autossakin.

– Talvirenkaiden kunto on syytä myös tarkistaa vaihdon yhteydessä. Vaikka urasyvyyttä olisikin ja nastarenkaissa nastoja, vanha kovettunut kumiseos ei enää toimi optimaalisella tavalla liukkailla keleillä, liikennejärjestelmäasiantuntija Toni Myyryläinen Keski-Suomen ELY-keskuksesta muistuttaa.

Suurimmalla osalla Keski-Suomen valta- ja kantateistä nopeus laskee talvikaudeksi 80 km/h. Talvikaudeksi 100 km/h jää voimaan moottoriteillä ja tieosuuksilla, joilla on säännöllisesti keskikaiteellisia ohituskaistajaksoja. Kaikki nämä osuudet löytyvät valtateiltä 4 ja 9.

Pimeään aikaan heijastimen käytön tärkeyttä ei voi ylikorostaa. Autoilijan on hyvin hankalaa nähdä hämärässä ja pimeässä varsinkaan tummiin vaatteisiin pukeutunutta kulkijaa, joka ei käytä heijastinta. Heijastin on edelleen halpa ja hyvä henkivakuutus!

Pyöräilijöiden on syytä käyttää valoja niin edessä kuin takana. Vielä lopuksi tärkeä muistutus autoilijoille: säädä ajovalojen kytkin siten, että myös takavalot ovat ajon aikana päällä.