Taksiliikenne vapautuu muutaman päivän kuluttua, 1.7.2018. Keskeisimpiä muutoksia ovat, ettei taksien ajamiseen tarvitse enää erillistä taksilupaa, vaan sen voi tehdä netissä Trafin sivuilta ja kuljettajan on suoritettava tutkinto, autossa ei tarvitse olla taksin tunnuksia, eikä takseilla ole enää asemapaikkavelvollisuutta. Taksiluvan saa, jos on oikeustoimikelpoinen, asiansa hoitava ja Suomessa asuva henkilö tai yrityksen toimipaikka on Suomessa. Taksina voi toimi henkilöauton lisäksi vaikka mopo- tai pakettiauto. Autossa ei tarvitse myöskään olla esimerkiksi taksamittaria, jos matkan hinnan ilmoittaa asiakkaalle etukäteen. Autoilijat voivat ottaa kyytejä mistä päin Suomea tahansa, kun tähän saakka takseilla on ollut omat toimialueensa.

Korpilahtelainen taksiyrittäjä Janne Niinioja ihmettelee päättäjien tahtoa taksilainmuutoksessa.

-Varmaa on, että harmaa talous lisääntyy. Taksien hinnoittelu muuttuu sekavammaksi ja hinnat muuttuvat koko ajan. Hiljaisempina aikoina voi joutua maksamaan kyydistään nykyistä enemmän. Hinnan tietää siinä vaiheessa, kun kyytiin istuu. Hinnoitteluperusteetkin saattavat vaihdella vaikkapa kilometrimäärän tai ajan perusteella.

Taksilain pelätään vähentävän takseja hiljaisemmilta seuduilta.

-Laki on uudistettu pitkälti pääkaupunkiseudun ja muiden suurimpien kaupunkien mukaan. Korpilahdella kyyti kannattaa tilata aina etukäteen, jos se vain on mahdollista. Muutoin voi varautua pitkiinkin odotusaikoihin, Niinioja sanoo.

Niinioja kertoo, että korpilahtelaiset taksiyrittäjät aikovat pitää taksiaseman ainakin toistaiseksi.

-Kukaan ei vielä tiedä, millaiseksi tilanne muodostuu. Vuoden päästä ollaan viisaampia.

Maarit Nurminen