Tiina Lamminaho

Lypsylehmät lähtivät pois Ohelan navetasta syksyllä 2020. Sen jälkeen tilalla on siirrytty luomuviljelyyn ja lypsävien tilalle navettaan on tullut emolehmiä, tosin huomattavasti vähemmän, kuin lypsylehmiä oli.

– Eläinten määrää ei ole tarkoitus kasvattaa nykyisestään merkittävästi. Lypsylehmiä meillä oli parhaimmillaan, tai pahimmillaan, 130. Nyt simmental-emolehmiä, vasikoita ja ylämaankarjaa on yhteensä viitisenkymmentä päätä, Mervi ja Miika Säynätmäki kertovat.

Lihaa Säynätmäet ovat myyneet tilalta suoraan kuluttajille jo jonkin aikaa, tänä syksynä myyntiin tulivat oman tilan luomuviljatuotteet.

– Saimme ensimmäisen virallisen luomusadon siirtymävaiheen jälkeen. Nyt myynnissä on kaurahiutaleita, suurimoita ja leseitä sekä vehnäjauhoja, hiivaleipäjauhoja ja grahamjauhoja. Ne on jauhettu Ylöjärven vehnämyllyssä, joka on luomuhyväksytty, Säynätmäet kertovat.

– Kaikki tilan tuotteen on tarkoitus jatkossakin myydä suoraan kuluttajille. Kysyntä ratkaisee, jatketaanko toimintaa.

Majoitustoimintaa Säynätmäet aloittelivat pienimuotoisesti jo kesällä 2020.

– Silloinhan oli jo tiedossa, että lehmät lähtevät. Parissa vuodessa majoitustoiminta on kasvanut, mutta edelleen meillä on pelkästään kesämajoitusta. Pihassa on kolme aittaa, jotka ovat majoituskäytössä, lisäksi vuokraamme kesämökkiä ja nyt viime kesän lopulla saimme pystytettyä glamping-teltan, Mervi Säynätmäki kertoo.

Ohelanaukeella on myös järjestetty erilaisia tapahtumia ja juhlia, ensi sunnuntaina on luvassa Joulutupa-tapahtuma, joka toteutetaan yhdessä Ritva Rahikkalan kanssa. Tuvassa on tarjolla muun muassa joulupuuroa, jouluisia leivonnaisia ja muita herkkuja, Farmiputiikissa on myynnisä oman tilan tuotteiden lisäksi Ymis-panimon tuotteita ja Saravan tilan lampaanlihaa sekä pihatuvassa Kukkapalvelu Sandran joulukukkia, luvassa on myös kranssipaja.

– Haemme vähän suuntaa tekemiselle, on ollut mukava saada pihapiirin vanhoja rakennuksia hyötykäyttöön. Tämänkaltaisille aidoille, kotoisille tiloille tuntuu olevan kysyntää, juhlien ja tapahtumien lisäksi tilat soveltuvat harrastustoimintaan. Meillä on pidetty myös joogatapahtumia, ja sen tyyppisiin hyvinvointijuttuihin haluaisinkin panostaa, Mervi Säynätmäki sanoo.

– Juhlatilakin meillä on ainoastaan kesäkäytössä. Haaveissa on remontoida pihapiirin vanhaan navettaan lämmin juhlatila.

Pihattonavetassa on emolehmien ja vasikoiden lisäksi Ymis-panimo vuokralla, panimon käyttöön on saneerattu entisen maitohuoneen ja konehuoneen tilat.

–  Tilaa navetassa on kyllä runsaasti, siellä olisi potentiaalia muuhunkin, mutta se on vielä mietinnässä, mitä navetalle tehdään, Säynätmäet toteavat.

Lypsykarjan pidon Säynätmäet lopettivat huonon kannattavuuden takia.

– Hoidimme tilaa kahdestaan, aikaa ei riittänyt enää mihinkään muuhun, ja tuli halu tehdä vielä jotain muutakin. Suurin syy lopettamisen oli kuitenkin alan huono kannattavuus, Säynätmäet sanovat.

– Lopetimme kyllä hyvään aikaan, nyt menee isojakin lypsykarjatiloja nurin, kun kaikki kustannukset ovat nousseet. Nykyisillä sähkönhinnoilla meilläkin olisi entisellä toiminnalla navetan sähkölasku sadan tuhannen euron paikkeilla vuodessa, sitä ei ihan pienellä maidon tuottajahinnan korotuksella maksettaisi.

Säynätmäkien mukaan alan vaihto on nykyisin työelämässä aivan normaalia.

– Ei tämä meidänkään tuotantoalan muutos sen ihmeellisempi juttu ollut. Lypsykarjan pito on aivan normaalia yritystoimintaa, joka pitää lopettaa, jos se ei kannata. Ei se mikään tunneasia ole, Säynätmäet toteavat.

– Pääasia on, että elämä jatkuu maaseudulla, nyt vain kehittelemme toimintaa uuteen suuntaan. Meille lypsylehmien pois laittaminen oli todella hyvä päätös. Joskus on tehtävä isojakin ratkaisuja elämäsään, ja voi käydä niin, että saakin huomata saavansa paljon hyvää tilalle. Kannattamaton toiminta on parempi lopettaa ajoissa itse, ennen kuin joku muu lopettaa sen.