Luvassa vauhtia ja väärinkäsityksiä.

Korpilahden Teatterissa palataan pitkästä aikaa kunnon brittifarssin pariin. Tänä kesänä nähdään John Chapmanin ja Dave Freemanin kirjoittama Tuplakupla, jonka ohjaa Antti Viitamäki.

– Tämä on suhteellisen perinteistä farssia. Tosin yleensä farsseissa on pääosissa kaksi miestä; toinen, jonka asiat menevät sekaisin ja toinen, joka yrittää auttaa kaveriaan. Tässä pääosissa on kaksi naista, Viitamäki kertoo.

Pääosia esittävät Mari Rouvala ja Minna Liukko, molemmat ensimmäistä kertaa Korpilahden Teatterin lavalla. Myös toinen miespääosan esittäjä, Mikko Hintikka, on Korpilahdella uusi tuttavuus, Minna Tuomanen sen sijaan on nähty täällä takavuosina, sekä näyttämöllä että ohjaajana. Lisäksi näyttämöllä nähdään Olli Suhonen, Sari Pätsi ja Mette Toikkanen.

– Moni näyttelijöistä on nyt ensimmäistä kertaa tekemässä farssia, mielenkiintoista nähdä, millaisen otteen he ottavat tähän. Kaikki ovat erittäin kokeneita teatterintekijöitä, meillä on hyvä työryhmä, Viitamäki kehuu.

– Yleensä farsseissa on mies, joka pyörittää useampaa naista. Tässä se asetelma on käännetty toisin päin, eli tässä on nainen, jolla on kaksi rakastajaa, Viitamäki paljastaa näytelmän juonesta.

Näytelmässä nähdään Eila, jolla on siis kaksi rakastajaa, Topi ja Ari. Miehet ovat molemmat onnellisesti naimisissa, eivätkä tiedä toisistaan. Paikalle ilmestyy Eilan kaukana asunut hyvä ystävä Anna. Eilan aikataulut eivät oikein pidä, ja Anna joutuu auttamaan Eilaa. Taloon alkaa ilmestyä myös lisää väkeä ja selityksiä ja valheita täytyy keksiä koko ajan lisää.

– Luvassa on aidon brittifarssin tyyliin hykerryttävä sekamelska, Viitamäki toteaa.

– Sen verran alkuperäistä tekstiä on muutettu, että se on tuotu Suomeen ja nykyaikaan. Nimet on muutettu suomalaisiksi, jotta yleisön on helpompi seurata näytelmää, ja muutama muukin pieni muutos tekstiin on tehty.

Juhlavuoden näytelmäksi valittiin brittifarssi osittain sen takia, että farssia on toivottu Korpilahdelle.

– Kyllä tälle kysyntää on, Viitamäki toteaa.

– Korpilahden Teatteri tunnetaan hyvistä farsseistaan. Olin itsekin näyttämöllä, kun Aleksander Anria ohjasi täällä useammankin brittifarssin vuosituhannen alussa, ja sieltä minuunkin tarttui kipinä farsseihin. Anrialta opin, että farssissa tarvitaan vauhtia ja tarkkuutta. Täällä mennään todella vauhdilla, vauhti on kovempaa, kuin kaupunginteatterissa.

Jyväskyläläinen Antti Viitamäki on ohjannut kymmeniä näytelmiä, myös lukuisia farsseja. Lisäksi hänet tunnetaan näyttelijänä, näytelmäkirjailijana, muusikkona ja musiikintekijänä.

Tuplakuplan ensi-ilta on keskiviikkona 19. kesäkuuta, viimeisen kerran sitä pääsee katsomaan 18. heinäkuuta.

– Tämän näytelmän kohdalla on turha ajatella juonta tai sanomaa, tämä on ihan pelkästään hauskanpitoa. Nautittavaa katsottavaa on luvassa, Viitamäki sanoo.

Tiina Lamminaho