Jyväskylän koronatartunnat kääntyneet jälleen kasvuun – uimahallit suljetaan ja voimassa olevia suosituksia jatketaan 6.1. saakka.

Jyväskylän koronatartuntojen määrä on kääntynyt jälleen kasvuun. Kuluvan viikon tartuntamäärä on perjantaiaamuun 11.12.2020 mennessä 58. Koko viime viikolla tartuntoja oli 56. Tauti on levinnyt Jyväskylässä kaupunginsairaalaan ja sieltä Uuraisten palveluasumisen yksikköön vaatien useita kuolonuhreja.

Jotta joulunaika saadaan rauhoitettua ja tilanne pidettyä hallinnassa Jyväskylässä, kaupunki jatkaa 27.11. antamiaan suosituksia harrastustoiminnan ja toisen asteen sekä korkeakoulujen etäopetuksen osalta. Lisäksi kaupunki sulkee yleisöltä uimahallit ja kaupunginteatterin loppiaiseen asti. Myös kaupungin kirjastoautojen liikennöinti menee tauolle ja mm. kirjastojen lukusalitoiminta suljetaan loppiaiseen asti. Lainaustoiminta jatkuu kirjastoissa kuitenkin normaalisti. Lisäksi kaupunki peruu uuden vuoden perinteisen ilotulituksen, sillä laajoja kokoontumisia ei nyt haluta kaupungin toimesta järjestää.

Jyväskylä kaupungin antamat suositukset tartuntojen leviämisen hillitsemiseksi perusturvat sosiaali- ja terveysministeriön 24.11.2020 antamiin ohjeisiin. Suosituksilla ja fyysisten kohtaamisten minimoimisella pyritään estämään kaupungin siirtyminen kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen.

Etäopetusta koskeva suositus toisella asteella ja korkeakouluissa jatkuu syyslukukauden loppuun asti

Jyväskylän kaupunki suosittelee, että korkeakoulut ja toisen asteen opetus jatkavat etäopetuksessa syyslukukauden loppuun asti. Suosituksesta voidaan poiketa koeviikon järjestelyiden sekä ylioppilastodistusten jakamisen vuoksi. Suositus ei koske erityisen tuen tarpeessa olevien oppilaiden opetusjärjestelyitä. Etäopetuksen järjestelyt tulee toteuttaa siten, että niiden negatiiviset vaikutukset opintojen etenemiselle voidaan minimoida.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylän yliopisto ja Gradia ovat jo järjestäneet opetuksen siten, että etäopetuksessa jatketaan vuoden loppuun asti.

Uimahallit ja kaupunginteatteri kiinni loppiaiseen asti

Kaupunki sulkee uimahallinsa eli Aalto Alvarin ja Wellamon yleisöltä 14.12.-6.1.2021 väliseksi ajaksi. Aalto Alvarissa ja Wellamossa alle 18-vuotiaiden harrastustoiminta ja kilpaurheilijoiden harrastaminen jatkuvat kaupungin sisäliikuntaa koskevien suositusten mukaisesti.

Kaupunginteatterin yleisöesitykset perutaan 6.1.2021 asti. Näin ollen 31.12.2020 klo 19 West Side Story ja 2.1. 2021 klo 18 Lumikuningatar -esitykset perutaan. Jo lunastetut liput peruttuihin esityksiin voi vaihtaa tuleviin esityksiin olemalla yhteydessä lippumyymälään. Maksamattomat varaukset perutaan automaattisesti.

Yleisöesitysten peruminen koskisi myös Jyväskylä Sinfoniaa, mutta Sinfonia perui jo aiempien suositusten myötä omat esityksensä vuoden loppuun asti ja kevätkausi Sinfonian osalta käynnistyy vasta myöhemmin tammikuussa.

Sisäliikuntaa koskevat suositukset jatkuvat loppiaiseen asti

Kaikki sisätiloissa tapahtuva yli 18-vuotiaiden ryhmäliikunta suositellaan pidettävän keskeytettynä loppiaiseen 6.1.2021 asti. Kaupungin omissa tiloissa yli 18-vuotiaiden vuorot tullaan perumaan. Myös yli 18-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta suositellaan keskeytettäväksi sisätiloissa loppiaiseen asti, pois lukien maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoiminta. Rajoitus ei koske kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua. Lasten ja nuorten harrastustoimintaa jatketaan normaalisti muiden turvallisuussuositusten turvin. Kaupunki myös suosittelee, että joukkuelajeissa harrastepelimatkat kulloinkin leviämisvaiheessa oleville alueille perutaan toistaiseksi.
Kaupungin omat kuntosalit pysyvät suljettuna 6.1. asti. Myös kaupungin erityisliikunnan ryhmät pysyvät tauolla 6.1.2021 asti.

Kaupungin kirjastoautot eivät liikennöi ja kirjastojen kokoelma- ja oleskelutilat suljetaan

Jyväskylän kaupungin kirjastot palvelevat rajoitetuin palveluin 14.12.-6.1.2021. Varausten nouto, palautus, uutuusaineiston lainaus rajatusta kokoelmasta sekä asiakaskoneiden lyhytaikainen käyttö palvelevat normaalisti. Kokoelma- ja oleskelutilat kuitenkin suljetaan.

Kirjastot ovat avoinna normaaleina aukioloaikoina. Omatoimisia aukioloaikoja ei Jyväskylän kirjastoissa ole. Kirjastoautot eivät myöskään liikennöi 14.12.-6.1. välisenä aikana.

Seurakunnille annettu suositus järjestää enintään 20 hengen sisätilaisuuksia jatkuu loppiaiseen asti

Seurakunnille annettua suositusta siitä, että sisätiloissa järjestettäviin tilaisuuksiin saa osallistua enintään 20 henkeä, jatketaan loppiaiseen 6.1.2021 asti.

Kokoontumisrajoitus yksityisissä tilaisuuksissa 10 henkilöä 15.1.2021 asti

Kaupunki suositteli jo aiemmin, ettei yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia järjestetä 15.1.2021 mennessä Jyväskylässä. Yksityistilaisuuksia ovat esimerkiksi syntymäpäiväjuhlat sekä yksityiset illanvietot ja muut yksityisesti järjestetyt vastaavat tilaisuudet.

Kaupunki pyytää myös käyttämään tarkkaa harkintaa siinä, miten laajalla joukolla joulun aikana kokoonnutaan. Erityisesti riskiryhmiin kuuluvien tapaamisia tulee jouluna harkita tarkoin ja varmistaa, että tapaamiset voidaan järjestää turvallisesti.

Kaupunki suosittelee asukkaitaan myös välttämään matkustamista koronan leviämisvaiheen alueille.

Jyväskylässä on lisäksi voimassa laaja maskisuositus kaikille yli 15-vuotiaille. Maskeja tulee käyttää mm. joukkoliikenteessä ja julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää. Maskeja suositellaan käytettävän myös ulkoilmassa olevissa tapahtumissa, joissa turvavälejä ei voida muuten säilyttää.

Kaikki kaupungin voimassa olevat suositukset ja rajoitukset koronatilanteesta johtuen ovat luettavissa kaupungin verkkosivuilta: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/voimassa-olevat.