Lentopallokausi jäi ilman huipennusta, jalkapallokautta odotellaan.

Lentopallokausi loppui ennen aikojaan maalikuussa koronavirusepidemian takia, kun Lentopalloliitto päätti pysäyttää kaiken sarjatoiminnan. Pyrintö lopetti myös yhteiset harjoitukset. Kiirastorstaina Lentopalloliiton hallitus päätti, ettei myöskään jokakesäistä lentopallokauden huipennusta, Power Cupia, järjestetä tänä kesänä, vaan seuraava Power Cup on Salossa kesäkuussa 2021.
– Pyrinnöstäkin Power Cupiin oli lähdössä iso joukko, viitisenkymmentä pelaajaa, valmentajat, joukkueenjohtajat ja paljon kannustajia. Power Cup on ollut aina perhetapahtuma, eli mukaan on lähtenyt paljon pelaajien perheitäkin. Tapahtuman peruuntuminen harmittaa kovasti, ja se on varmasti monelle iso pettymys, mutta toisaalta kaikki ymmärtävät tilanteen, Pyrinnön puheenjohtaja Marko Riepponen toteaa.
Normaalisti Pyrinnön kausi olisi kestänyt toukokuulle.
– Pelejä piti olla vielä huhtikuun puolella, sisäharjoituksia olisi jatkettu huhtikuun loppuun ja sitten harjoituksia olisi pidetty kelien mukaan ulkona. Kauden päättäjäiset ja pelaajien palkitsemiset piti olla toukokuussa, valmentajakerhon vetäjä Perttu Nuija kertoo.
– Nyt olemme päättäneet luopua kauden päättäjäisjuhlista ja myös palkitsemisista. Emme pidä juhlia, emmekä jaa palkintoja. Meillä oli tosi hyvä kausi menossa. Meillä oli paljon pelaajia monessa joukkueessa, esimerkiksi F-junioreita oli yli 20, ja monille joukkueille oli tulossa ihan hyviä sijoituksiakin. Kauden kesken jääminen oli valitettavaa ja Power Cupin siirtyminen vuodella on tietenkin myös valitettavaa, kaikkien kannalta; Salossa sitä on jo puoli vuotta rakennettu, Nuija sanoo. Tämänvuotinen Power Cup oli tarkoitus pelata Salossa kesäkuun alkupuolella.

Nyt, kun yhteisiä harjoituksia ei ole, jää liikkuminen jokaisen pelaajan omalle vastuulle.
– Valmentajat ovat pyrkineet siihen, että harjoittelu ja liikkuminen pysyvät pelaajien rutiineissa. Koululiikuntaakin on niin vähän, että kaikki omaehtoinen liikunta on plussaa, Nuija toteaa.
– Peruskuntoharjoituksia kannattaa tehdä, eli esimerkiksi lenkkeillä tai pyöräillä, samoin lihaskuntoharjoituksia ja hyppyharjoituksia. Trampoliini on hyvä ja yllättävän monipuolinen harjoitteluväline, siinä saa sekä lihaskuntoharjoitusta että peruskuntoharjoitusta ja lisäksi se kehittää motoriikkaa, tasapainoa ja kimmoisuutta, Nuija kertoo.
– Frisbeegolf on myös oikein hyvää harjoitusta. Siinä tulee paljon askeleita ja heittoja ja kaupan päälle raitista ilmaa.
Pallon käsittelyä voi Nuijan mukaan harjoitella vaikkapa sisarusten kesken tai vanhempien kanssa. Liikuntasalit on suljettu, mutta lentopallollakin voi pallotella pihalla.
– Kylmällä kelillä pitää muistaa lämmitellä hyvin, ettei tule lihasrevähdyksiä. Sormillehan lentopallo on aika rankkaa. Hanskat kädessä pelaaminen on vaikeaa, mutta on sitä joku kokeillut; varovaisuutta pitää noudattaa, Nuija opastaa.
– Ja toki sisätiloissakin pystyy tekemään pieniä harjoituksia pallon kanssa, kunhan varoo, ettei mitään hajoa. Sisällä voi harjoitella vaikka jollakin pehmeällä pallolla. Melkein millaisella pallolla tahansa voi muistutella mieliin, minkälaista pallon käsittely on.
Sekä Riepponen että Nuija sanovat, että nyt odotellaan ensi kautta.
– Toivottavasti syksyllä päästään aloittamaan kausi normaalisti, Nuija toteaa.

Jalkapallon puolella seurataan nyt tarkasti hallituksen linjauksia kokoontumisrajoituksista.
– Noudatamme Palloliiton suositusta, emmekä pidä treenejä edes pienemmällä porukalla ulkonakaan ennen kuin kokoontumisrajoitukset poistetaan, Martin puheenjohtaja Tarja Laakso toteaa.
Kun koulut ja liikuntapaikat suljettiin koronavirusepidemian takia maaliskuun puolivälissä, loppuivat myös Martin sisäharjoitukset.
– Meillä oli jalkapallojoukkueilla kerran viikossa sisäharjoitukset ja ulos oli tarkoitus siirtyä heti, kun kelit sallivat. Keväällä ja kesällä harjoituksia on yleensä kaksi tai kolmekin kertaa viikossa, joukkueesta riippuen, Laakso kertoo.
– Tänä talvena meillä oli lisäksi yksi aikuisten ja isompien nuorten yhteinen futsal-harjoitusvuoro sekä sählyvuorot eppu-toppuluokkalaisille ja kolmas-kuudesluokkalaisille. Isompien sählyvuoro alkoi vasta tämän vuoden puolella ja siinä oli ajatuksena, että ehkä sitä kautta saisimme lisää pelaajia jalkapalloonkin. Valitettavasti sählykausi loppui lyhyeen, sählyvuoroilla kävi paljon porukkaa.

Mikäli kokoontumisrajoitukset puretaan 13. toukokuuta, pääsee jalkapallokausi liikkeelle kesäkuun alkuun mennessä.
– Palloliitosta on luvattu, että sarjapelit saadaan käyntiin kahdessa viikossa kokoontumisrajoitusten poistamisen jälkeen. Eli pelien alkaminen riippuu kokoontumisrajoitusten kestosta, Laakso kertoo.
Martilla on lähdössä tänä kesänä joukkueet 2008 syntyneiden, 2009 syntyneiden ja 2010 syntyneiden sarjaan.
– Isommille ei ole nyt tulossa joukkuetta. Vanhemmista pelaajista on puutetta myös Muuramessa ja Jämsänkoskella. Olemme miettineet jonkinlaista yhteistyötäkin seurojen kesken, mutta pelaajat haluavat harrastaa nimenomaan omalla paikkakunnallaan, Laakso kertoo.
Vaikka joukkueharjoitukset ovatkin nyt tauolla, voi Laakson mukaan jalkapalloa harjoitella itsekseen tai perheen kesken.
– Netistä löytyy materiaalia omatoimiseen harjoitteluun, esimerkiksi video-ohjeita monen ikäisille. Palloliitoltakin materiaalia on tullut ja olen sitä valmentajillemme jakanut, Laakso kertoo.
Tiina Lamminaho