Nyt on aika hankkiutua eroon varaston perukoilla lojuvista maalipurkin pohjista, öljyistä ja auton akuista. Mustankorkean vaarallisten jätteiden kierrätysauto starttaa matkansa Jyväskylässä, Laukaassa, Muuramessa ja Toivakassa elokuussa.

 

Vaarallisten jätteiden kierrätysauto lähtee liikkeelle 21.8. tuttuun tapaan Laukaan Äijälästä. Kierrätysauto kiertää lähes puolentoista kuukauden aikana neljässä kunnassa ja pysähdyspaikkoja on yhteensä lähes 30.

– Kierrätysauton aikataulu painottuu iltapäiviin, jotta asukkaat ehtivät paremmin tuomaan jätteitä. Osalla pysähdyspaikoista on mukana myös kierrätyskoutsi, joka on Mustankorkean lajittelu- ja jäteneuvoja. Häneltä voi kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä kierrättämisestä, kertoo Mustankorkean logistiikkapäällikkö Antti Anhava.

Vaaralliset jätteet tunnistaa punaisista huomiomerkeistä. Kierrätysautolle saa tuoda maksutta esimerkiksi jäteöljyjä, moottoriajoneuvojen nesteitä sekä maaleja, liottimia, happoja ja emäksiä enintään 50 litraa/kiloa per asiakas. Ajoneuvojen akkuja vastaanotetaan maksutta viisi per asiakas.

– Kierrätysauto ei vastaanota muita jätteitä. Vanhat lääkkeet voi palauttaa maksutta apteekkeihin ja paristoille on keräyspisteitä kaupoissa. Sähkölaitteita voi tuoda maksutta esimerkiksi Mustankorkean jätekeskukselle, Anhava jatkaa.

 

Aiemmin vaarallisten jätteiden kierrätysauto kiersi vain syksyisin. Koska keräystä on muutettu turvallisempaan ja asukkaita paremmin palvelevaan suuntaan, kerätään vaarallisia jätteitä nykyään myös keväisin eli kaksi kertaa vuodessa. Vaarallisia jätteitä saa tuoda myös läpi vuoden Mustankorkean jätekeskukselle ja Laukaan pienjäteasemalle.

– Paikalla on ammattitaitoinen henkilöstö jätteitä vastaanottamassa. Vaaralliset jätteet kannattaa tuoda alkuperäisissä pakkauksissaan, jotta ne osataan käsitellä oikein. Väärin käsiteltyinä tai väärään paikkaan joutuessaan, ne voivat aiheuttaa haittaa omalle terveydelle ja ympäristölle, Anhava kertoo.

Mustankorkea pakkaa jätelajit erilleen kuljettamista varten ja toimittaa ne valtakunnalliselle vaarallisten jätteiden käsittely-yhtiö Fortum Waste Solutions Oy:lle. Siellä jäte käsitellään vaarattomaksi ja hyödynnetään energiana tai loppusijoitetaan vaarallisille jätteille tarkoitetulle alueelle. Vaarallisen jätteen kierrätysauto on yksi jätehuollon perusmaksulla kustannettavista palveluista.