Koronavirus ja varotoimet ovat asettaneet monet yrittäjät uuden tilanteen eteen. Myös korpilahtelaiset yrittäjät ovat keksineet uusia ratkaisuja haasteiden selättämiseen; Kauppapuutarha Honkanen avaa verkkokaupan ja Juhlakartano Tähtiniemen yrittäjä Armi Unga perusti pop up-lounasmyymälän. Heidi Weiss puolestaan vastasi kankaisten kasvosuojusten kysyntään ja ompelee suojia nyt aamusta iltaan.
Kankaisten kasvosuojien kysyntä räjähti viime viikolla, kun THL:n johtaja Markku Tervahauta kommentoi niiden käyttöä.
-Uusia tilauksia tuli vähintään kerran tunnissa ja yksi kappalemäärältään suurempikin tilaus putkahti sähköpostiin. Itse suhtauduin alkuun nihkeästi kasvosuojiin ja ohjasin niiden kysyjät muiden käsityöläisten asiakkaiksi. Kyselyjä alkoi olla kuitenkin niin paljon, että päätin alkaa niitä ompelemaan, Heidi Weiss kertoo.
Weiss ompelee kasvosuojat puuvillakankaasta.
-Olen käyttänyt suojiin pyöreää kuminauhaa, joka on nyt loppunut koko maasta. Sen verran sitä on vielä jäljellä, että saan tilatut suojat tehtyä. Kuminauhaa tilasin Virosta, saa nähdä, milloin se tulee perille.
Weiss on tehnyt pitkiä päiviä kasvosuojien kanssa.
-Kasvosuojat lähetetään asiakkaille kirjekuorissa ja postittamisessakin on oma hommansa. Eihän sitä olisi arvannut, mihin tämä koronakriisi johtaa. Tatuointien teko vaihtui ompelutöihin, yrittäjä tuumaa.
Kauppapuutarha Honkasen verkkokauppa avautuu ensi viikolla.
-Verkkokaupassa aloitetaan orvokeilla ja tuotemäärät lisääntyvät kevään ja kesän edetessä, Kaisa Hoppula kertoo.
Koronatilanne pakotti kauppapuutarhayrittäjät miettimään, miten myydä tuotteet.
-Kesäkukkasesonki on lyhyt, seitsemän viikkoa. Siinä ajassa tuotteet pitää saada maailmalle. Työyhteisö on pieni eli sairastamisiin ei ole työyhteisössäkään varaa. Meidän täytyy ajatella sekä asiakkaiden että työyhteisön turvallisuutta.
Kauppapuutarhalla on nyt hyvät keinot myydä tuotteensa turvallisesti korona-aikana.
-Verkkokaupan kautta tilatut tuotteet voi hakea puutarhalta Drive In -palvelusta. Korpilahdelle, Jämsään ja Jämsänkoskelle tulee noutopisteet, joista tuotteet voi myös noutaa. Verkkokaupasta voi tilata samaan kuormaan myös multaa ja lannoitetta. Tilauksen kotiinkuljetus on myös mahdollista Jyväskylän ja Jämsän alueilla. Asiakkaiden on mahdollista asioida puutarhalla myös entiseen malliin. Suuret tilat mahdollistavat turvavälien pitämisen. Me teemme muutoksia kassapisteelle tätä asiaa silmällä pitäen. Yleisötilaisuuksia emme tänä vuonna pidä, Hoppula kertoo.
Juhlakartano Tähtiniemen varauskalenterin tyhjennyttyä yrittäjä Armi Unga jäi toimettomaksi.
-Muutama viikko tässä kotinurkissa on hohhailtu. Olen ihminen, joka ei osaa olla tekemättä mitään eli aloin miettimään, mitä voisin tehdä.
Unga päätti perustaa take away -lounasmyymälän. Lounasta voi käydä ostamassa arkisin kello 11-12.20 välisenä aikana.
-Päätin tuoda lounasruuan kylälle, koska kaikilla ei ole mahdollisuutta hakea ruokaa Tähtiniemen puolelta.