– Yhteisvastuukeräyksen lipastempaus järjestetään huhtikuussa, mutta jo sitä ennen keräykseen voi osallistua esimerkiksi Lyhtymäki-tapahtumassa, kertovat seurakuntapastori Miina Karasti ja vs. nuorisotyöntekijä Joel Koivunen. Ylivieskassa kirkon nuorisotyönohjaajaksi opiskellut Koivunen toimii Korpilahdella nuorisotyöntekijänä ainakin heinäkuulle.

Helmikuun alussa käynnistyneeseen Yhteisvastuukeräykseen osallistutaan Korpilahden alueseurakunnassa perinteisin tavoin. Mäenlaskuun päästään jo hieman ennen laskiaista, kun Lyhtymäki-tapahtumaa vietetään kirkonmäellä keskiviikkoiltana 19. helmikuuta. Lipaskeräystempaus kauppojen edessä pidetään huhtikuussa, toukokuussa on vuorossa kevätlaulajaiset useamman kuoron voimin. Listakerääjät kiertävät entiseen tapaan ovelta ovelle niin kirkonkylällä kuin kylilläkin.
– Viemme listoja kinkereille ja joka kinkeripiirissä on oma kerääjänsä, joillakin alueilla kerääjiä voi olla useampiakin. Kinkeripiirejä meillä on seitsemän, seurakuntapastori Miina Karasti kertoo.
– Eniten rahaa lahjoitetaan nimenomaan listakerääjien kautta. Kerääjien määrä on viime vuosina hieman vähentynyt, mutta edelleen listakerääjät keräävät suurimman avustusmäärän. Nyt rahaa voi lahjoittaa myös MobilePay:n avulla, jos ei ole käteistä. Ja tietenkin entiseen tapaan lahjoituksia otetaan vastaan myös tilisiirtona.

Yhteisvastuukeräyksen tuotolla tuetaan tänä vuonna vanhemmuutta, niin kotimaassa kuin maailman katastrofialueillakin. Keräystuotosta 60 prosenttia ohjataan apua tarvitseville Kirkon ulkomaanavun katastrofirahaston kautta, 20 prosenttia jaetaan kotimaisten yhteistyökumppaneiden Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Pelastakaa Lapset ry:n kautta ja 20 prosenttia paikallisten seurakuntien kautta.
– Meidän alueseurakunnassammehan vanhemmuuden tukeminen on osa meidän jokapäiväistä työtämme niin lastenkerhoissa kuin esimerkiksi rippikoulutyössäkin, Miina Karasti sanoo.
– Varhaiskasvatuksen puolella aloitimme juuri uutena toimintana lastenillat, joiden tarkoituksena on antaa vanhemmille omaa aikaa, vaikkapa käydä yhdessä lenkillä sillä aikaa, kun lapset ovat lastenillassa. Lasteniltoja pidetään kevään aikana kolme, ja ainakin ensimmäinen osoittautui sen verran suosituksi, että uskoisin niiden saavan jatkoa syksyllä.
– Vanhempien tukeminen on esillä myös Lyhtymäki-tapahtumassa. Paikalla saa tietoa Jyväskylässä tarjolla olevista varhaisen tuen palveluista ja siitä, kenelle ne on tarkoitettu, vs. nuorisotyöntekijä Joel Koivunen kertoo.

Yhteisvastuukeräys täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Kipinän keräykseen antoi vuonna 1950 lapsiperheiden hätä. 1950-luvulla keräysten tuotto käytettiin kotimaassa, ulkomaille apua annettiin ensimmäisen kerran vuonna 1963.
– Yhteisvastuukeräys on niin vanha vuosittainen perinne, että se tunnetaan hyvin, Miina Karasti toteaa.
– Keräystuotto vaihtelee vuosittain, hieman keräyskohteenkin mukaan. Vanhemmuuden tukeminen tuntuu olevan sellainen kohde, johon ihmiset suhtautuvat hyvin positiivisesti. Se on herättänyt keskustelua ja sitä pidetään tärkeänä teemana, Miina Karasti kertoo.
Yhteisvastuukeräys alkoi 2. helmikuuta. Valtakunnallinen keräyslupa on voimassa koko vuoden, mutta valtaosa Yhteisvastuukeräykseen liittyvistä tapahtumista järjestetään kevättalven ja kevään aikana.

Tiina Lamminaho