Jyväskylän kaupunki purkaa koronatestiruuhkaa ostamalla palvelua yksityisiltä lääkäriasemilta.

Jyväskylän kaupunki alkaa purkaa koronanäytteenoton ruuhkaa tänään yhteistyössä yksityisten palveluntuottajien kanssa. Niille asiakkaille, jotka ovat saaneet Jyväskylän terveydenhuollosta kehotteen mennä koronatestiin, kutsu testiin tulee jatkossa Jyväskylän kaupungin avosairaanhoidosta, Pihlajalinnasta, Mehiläisestä tai Terveystalosta.

Mikäli epäilee saaneensa koronavirustartunnan, tulee ensin olla yhteydessä kaupungin terveydenhuoltoon. Sieltä arvioidaan näytteenoton tarpeellisuus ja ohjataan näytteenottoon. Yksityisille lääkäriasemille ei voi hakeutua näytteenottoon ilman kaupungin terveydenhuollosta saatua lähetettä.

Kaupungin koronanäytteenotto on ollut ruuhkautumassa koko ajan enemmän koulujen alkamisen ja infektiokauden lähestymisen vuoksi, joten kaupunki tarvitsee mahdollisimman laajaa yhteistyötä myös yksityisten palveluntuottajien kanssa. Yhteistyöllä päivittäinen näytteenottokapasiteetti pystytään kaksinkertaistamaan noin 250 näytteeseen.

Kaupunki hankkii testauspalvelua koronaviruspandemian perusteella suorahankintana niiltä yksityisiltä lääkäriasemilta, jotka kykenevät tarjoamaan koronatestausta Jyväskylässä.

– Tautiaktiivisuus on kasvamassa ja testaus ruuhkautunut. Lisää testattavia on odotettavissa lähiviikkoina, kun koulut alkavat. Tämä on siis myös varautumista tulevaan, kertoo avoterveydenhuollon palvelujohtaja Hanna Vihavainen.

Lisäksi kaupunki vahvistaa omaa tuotantoaan siirtämällä testaustehtäviin lisää omia koulutettuja näytteenottajia.

– Omaa testauskapasiteettia kasvatetaan mahdollisuuksien mukaan, mutta kasvattaminen ei onnistu riittävän nopealla aikataululla, Hanna Vihavainen toteaa.