Saima Malinen, Armi Malinen ja Verna Korhonen leipoivat sämpylöitä Laura Korhosen johdolla Ylä-Muuratjärven kokkikerhossa.


Ylä-Muuratjärvellä pääsee harrastamaan monenlaista.

Sämpylöitä ja hedelmäsalaattia syntyi seitsemän innokkaan kokkikerholaisen työn tuloksena Ylä-Muuratjärven kylätalossa tämän vuoden toisena kokkikerhoiltana. Kokkikerhoa on pidetty Ylä-Muuratjärvellä nyt puolitoista vuotta.
–Tällä kertaa mukana oli aika vähän lapsia, joskus kokkikerholaisia on ollut parikymmentäkin. Viime vuoden aikana kokkikerhossa kävi yhteensä 29 eri lasta, välillä kokeilimme jakaa porukan kahteen ryhmään, kun tulijoita oli niin paljon, kokkikerhon vetäjät Eveliina Miinalainen ja Laura Korhonen kertovat.
– Kokkikerhossa on tehty muun muassa pizzaa, keksejä, pirtelöä, tuulihattuja, mutakakkua, pullia, torttuja, riisipiirakoita, lettuja ja lämpimiä leipiä. Kerholaiset saavat itse päättää, mitä seuraavalla kerralla tehdään ja samalla miettiä, mitä kokkausta varten täytyy ostaa kaupasta. Nyt aloitimme uutena juttuna oman reseptivihon täyttämisen, kokkikerhon vetäjät selvittävät.
– Olemme myös suunnitelleet tutustumiskäyntejä maatiloille, jotta lapset pääsisivät näkemään, mistä ruoka oikeasti tulee. Meidän lisäksemme joka toinen viikko kokoontuvaa kokkikerhoa ovat olleet vetämässä Anu Piira ja Satu Mäkinen.

Kokkikerhon lisäksi melko uusia juttuja ovat myös Ylä-Muuratjärven kylätalossa kokoontuvat Oona Häggin vetämä peuhakerho 4 – 6-vuotiaille sekä Kauko Hyvösen vetämä painiryhmä.
– Paini on tarkoitettu kaikille yli neljävuotiaille, mutta ei siinä aikuisia ole juuri ollut mukana. Lapsia on käynyt vaihtelevasti, välillä mukana on ollut kymmenkuntakin painijaa. Peuhakerhossa käy noin kymmenen lasta, Ylä-Muuratjärvi seuran puheenjohtajana viime keväästä asti toiminut Eveliina Miinalainen kertoo.
– Nimenomaan lapsille olemme yrittäneet keksiä mahdollisimman paljon tekemistä omalla kylällä, ja tarjota mahdollisimman paljon harrastusmahdollisuuksia lähellä. Eikä kerhot ole vain ylämuuratjärveläisille, väkeä tulee kauempaakin Korpilahden pohjoisilta kyliltä, painissa on kävijöitä Isolahdestakin.

Kaikenikäisiä kyläläisiä kylätalossa on näkynyt noin kerran kuukaudessa pidetyissä bingoilloissa.
– Ne ovat olleet kyllä tykättyjä. Bingoon on tullut niin ikäihmisiä kuin ihan nuoriakin, voi sanoa, että väkeä vauvasta vaariin, Eveliina Miinalainen toteaa.
Kylätalossa on järjestetty myös elokuvailtoja. Kyläseuran oman toiminnan lisäksi kylätalossa kokoontuvat sekä seurakunnan perhekerho että virtapiiriläiset.
– Jonkin verran kylätaloa myös vuokrataan juhliin ja kokouksiin, Miinalainen kertoo.
Kesäsuunnitelmissa kyläseuralla on ainakin perinteisen kirppiksen järjestäminen.
– Ja rallit ovat tietenkin iso ponnistus, Eveliina Miinalainen toteaa.
– Uutena toimintamuotona olemme suunnitelleet äitienpäiväruokailua. Ja Pokon kanssa teemme tiivistä yhteistyötä monenlaisissa asioissa, esimerkiksi meneillään olevaan Kylät kulttuurien kohtauspaikkana -hankkeeseen liittyen.

Tiina Lamminaho