Yläkoululaiset palaavat lähiopetukseen ja nuorisopalveluiden tilat aukeavat Jyväskylässä – muut rajoitukset voimassa koronan leviämisvaiheessa.

Jyväskylä on edelleen koronan leviämisvaiheessa. Uusia tartuntoja on todettu maanantaista perjantaiaamupäivään mennessä 87 kappaletta. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 186,2 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Otetuista koronanäytteistä positiivisia on 3,2%. Sairaalahoidon tarve ei ole juurikaan kasvanut. Karanteeniin tällä viikolla asetettujen joukko, noin 300 henkilöä, on huomattavasti pienempi kuin edellisellä viikolla, jolloin karanteeniin asetettiin noin 1400 ihmistä.
Kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kokoontui käymään tilannetta läpi. Analyysia tehtiin siitä, missä ikäryhmässä uusia tartuntoja nyt ilmenee. Suurin osa ilmenee edelleen nuorilla aikuisilla. Sen lisäksi tartuntoja ilmenee myös perheiden sisällä. Perheen sisäiset tartunnat heijastelevat edelleen alakouluihin ja varhaiskasvatukseen aiheuttaen karanteeneja.

Yläkoululaisten osalta tartuntojen määrä on laskussa. Näin ollen yläkoululaisten etäopetusta ei jatketa vaan Jyväskylässä turvataan jälleen perusopetuslain mukainen lähiopetus kaikille lapsille ja nuorille. Yläkouluihin palataan maanantaina 8.2.2021 viikon etäopetusjakson jälkeen.
– Lähiopetukseen siirtyminen tehdään hallitusti harrastusten ollessa vielä tauolla. Terveydenhuolto vetoaa perheisiin, että nuorille tähdennetään maskien käytön merkitystä, jotta uusia laajoja karanteeneja ei kouluissa tarvitse enää asettaa ja opetus voidaan turvata mahdollisimman normaalisti, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä vetosi kokouksessa.
Myös nuorisopalveluiden rajoitukset päättyvät. Ennalleen palaavaan nuorisopalvelujen toimintaan kuuluu nuorisotilojen ja muiden nuorten tilojen lisäksi Ohjaamo ja Nuorten taidetyöpaja. Näissä toiminta järjestetään turvallisuusohjeita noudattaen sekä maskeja käyttäen.

Liikuntaharrastuksia ei vielä avata missään ikäryhmässä
Poikkeusolojen johtoryhmässä käytiin läpi alle 18-vuotiaiden harrastustoiminnan jatko ja peilattiin sitä myös opetus- ja kulttuuriministeriön kuluneella viikolla antamaan suositukseen. Opetus- ja kulttuuriministeriö suositti, että myös leviämisvaiheessa alle 12-vuotiaiden harrastustoiminta tulisi pitää käynnissä mm. rajoittamalla ryhmäkokoja sekä varmistamalla turvavälit.
Poikkeusolojen johtoryhmässä todettiin, että kaupunki on kohdentanut harrastusrajoitukset vain liikuntaharrastuksiin eli kaikkea harrastustoimintaa ei leviämisvaiheessa lasten ja nuorten osalta ole Jyväskylässä rajoitettu. Rajoitukset on kohdennettu tarkemmin liikuntaharrastuksiin, sillä ryhmämuotoisesta liikuntaharrastuksista tartunnat ovat herkästi levinneet useampaan kouluun aiheuttaen laajoja karanteeneja useille eri kouluille.

Jotta koulujen arki saadaan normalisoitua ja karanteenikierre kouluilla katkaistua, kaupunki pitää liikuntaharrastukset tauolla vielä toisen viikon ajan. Asiaan palataan kuitenkin ensi perjantaina olevassa poikkeusolojen johtoryhmässä.
– Seurantaa tehdään suhteessa tartuntamääriin ja ikäryhmiin, joissa tartunnat liikkuvat. Tavoite kuitenkin koko ajan on, että alle 18-vuotiaiden liikuntaharrastukset saadaan avattua kahden viikon tauon jälkeen, sillä tiedostamme sen merkityksen lasten ja nuorten hyvinvoinnille. Samalla pyrimme avaamaan kirjastopalvelut sekä museot, joiden rajoituksista olemme saaneet paljon palautetta. Tarpeetta palveluita ei pidetä kiinni päivääkään vaan nyt porukalla rauhoitetaan tilanne ja tullaan jälkeen kohti normaalimpaa arkea, kaupunginjohtaja Timo Koivisto tiivisti.

Muiden suositusten ja rajoitusten osalta kaupunki totesi, että ne ovat voimassa vähintään helmikuun loppuun ja kaupungin ollessa edelleen taudin leviämisvaiheessa, niitä ei toistaiseksi oteta tarkasteluun.
Kaikki Jyväskylässä voimassa olevat suositukset ja rajoitukset: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/voimassa-olevat