Kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kokoontui iltapäivällä päättämään uusista toimista pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Muun muassa kirjastot menevät kiinni ja kaupunki sulkee liikuntatilansa myös alle 18-vuotiaiden harrastuksilta seuraavaksi kahdeksi viikoksi. Kaupunki päätti jo aiemmin päivällä siirtää yläkoulut viikon ajaksi etäopetukseen.
-Lähiopetukseen palaamista tarkastellaan loppuviikosta.Poikkeusolojen johtoryhmä seuraa tilannetta päivittäin, kaupunginjohtaja Timo Koivisto totesi.
Koivisto sanoi, että yläkouluja pidetään etäopetuksessa mahdollisimman lyhyen aikaa.
Koululaiset ja vanhemmat saavat tarkempia ohjeita etäopetukseen siirtymisestä Wilma-viesteillä.
Kaupunki tiedotti jo perjantaina, että kansalaisopiston opetus siirtyy etäopetukseksi ja mikäli se ei ole mahdollista, opetuksessa on tauko helmikuun loppuun saakka.

– Tauti leviää tällä hetkellä erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa. Karanteeneja kohdistuu yli 10 koululle ja karanteenissa on yli 400 lasta. Alle 18-vuotiaiden harrastustoiminnassa uusia tartuntoja on ilmennyt kuluneella viikolla mm. jalkapallossa, koripallossa, jääkiekossa, jääpallossa, kuntosalitoiminnassa ja vesipallossa. Altistumiset ovat joukkuelajeissa olleet laajoja ja siten jäljittäminen on ollut erittäin työlästä, tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kuvaa.
Nyt tehtävillä määräaikaisilla rajoituksilla halutaan rauhoittaa tilanne ja vähentää lasten ja nuorten välisiä kontakteja. Tavoite on, ettei oppilaiden tarvitse olla etäopetuksessa viikkoa pitempään. Myös liikuntaharrastukset halutaan avata alle 18-vuotiaille jälleen kahden viikon jälkeen samoin kuin kirjastot ja museotkin.
– Keskeistä on nyt saada tilanne haltuun siten, ettei karanteenien ulkopuolelle pääse muodostumaan uusia tartuntaryppäitä ja tilanne kouluissa saadaan rauhoitettua, Käsmä alleviivaa.

”Jokainen vaikuttaa nyt tilanteeseen omalla toiminnallaan”
Sekä päivällä kokoontunut kaupunginhallitus että kaupungin operatiivinen johto alleviivasivat jyväskyläläisten oman käytöksen ratkaisevan tilanteen kehityksen suunnan.
– Kaupunki voi antaa laajoja suosituksia sekä sulkea omia palveluitaan. Nyt toivomme, että jokainen jyväskyläläinen arvio myös oman osansa tartuntojen saamiseksi hallintaan. Tässä pätee perussäännöt. Ei järjestetä joukkokokoontumisia, pidetään välimatkaa, käytetään maskeja, muistetaan hyvä käsihygienia ja sairastetaan kotona. Tänään tehdyt rajoitukset ovat kovia ja harmittavat varmasti monia perheitä. Toivomme kuitenkin ymmärrystä ja tukeakin kodeista, jottei esimerkiksi nuorten laajoja kokoontumisia tässä tautitilanteessa järjestetä, kaupunginjohtaja Timo Koivisto tiivistää.