Alkio-opistolla ahkeroi päivittäin monia muitakin kuin opettajia ja opiskelijoita. Opiston toiminnan pyörimistä varmistaa kymmenkunta muuta kuin opetusalan ammattilaista, asiakassihteeristä ruokapalvelutyöntekijöihin.
– Lisäksi ostamme ulkopuolisia palveluita tarpeen mukaan, esimerkiksi kiinteistönhuollossa käytämme Korpilahden Talokeskusta apuna, ja myös taloushallintoa on ulkoistettu, talous- ja hallintopäällikkö Anssi Kuivisto kertoo.
– Tämä on miellyttävä työyhteisö. Porukka on pieni ja kaikki tuntevat toisensa. Meillä on oikein hyvä tiimi, Kuivisto kehuu.

Informaatikko Auli Rossi vastaa Alkio-opiston ja Humakin Jyväskylän kampuksen kirjastopalveluista, lisäksi hänen tehtäviinsä kuuluu Alkio-opiston markkinointia.
– Kirjastosta löytyy kurssikirjoja, opiskeltaviin aloihin liittyvää oheiskirjallisuutta ja joitakin lehtiä sekä myös jonkin verran kaunokirjallisuutta. Painopiste meillä on muualla kuin kaunokirjallisuudessa, mutta hyllystä löytyy klassikoita ja joitakin dekkareitakin, tosin niitä on hankittu aika vähän viime vuosina. Nykyään nuoret kuuntelevat paljon äänikirjoja, Auli Rossi kertoo.
– Kurssikirjoja sen sijaan monet haluavat lukea nimenomaan painettuina. Yliopistossa e-kirjat tulevat kuitenkin vastaan, joten niitä on hyvä opetella käyttämään jo täällä, yliopistojen e-aineistot ovat myös meidän opiskelijoidemme käytössä, kun he tekevät yliopisto-opintoja.
Näin uuden lukukauden alussa Auli Rossin työhön kuuluvat muun muassa kirjastoinfot opiskelijoille.
– Olen tosi paljon tekemisissä eri ihmisten kanssa, markkinointityö, kuten Alkio-opiston esitteen tekeminen, lisää vielä kontakteja, Rossi toteaa.

Asiakassihteeri Missu Flyktman hoitaa Alkio-opiston asiakaspalvelun niin kasvotusten kuin sähköpostilla ja puhelimitsekin. Toimiston luukulta saa tulla kysymään mitä vain.
– Ja kysymyksiä tuleekin laidasta laitaan, Flyktman naurahtaa. Toimittajan paikalla ollessa Flykmanilta kysyttiin neuvoa tulostimen käyttöön ja tiedusteltiin luokkahuoneen sijaintia.
– Kesäaikaan täällä toimii kesähotelli Tähtelä, siinä minä olen hotellin vastaanottovirkailija. Ja kyllähän täällä on erilaisia kursseja myös talvella viikonloppuisin, silloinkin kursseille tulevien majoitusta pitää järjestellä, Flyktman kertoo.
Koulutussihteeri Seija Solonen hoitaa muun muassa Tähtelän majoitusmyyntiä ja tarjousten tekoa, laskutusta sekä opiskelijoiden asumisasioita.
– Meillä on täällä yhden ja kahden hengen huoneita sekä rivitaloissa erikokoisia asuntoja, joissa asuu eri määrä opiskelijoita. Minä jaan asuntolapaikat, eli katson, mihin huoneeseen kukakin menee ja ketkä päätyvät kämppiksiksi, Seija Solonen kertoo.
– Aikaisemmin lähes kaikki opiskelijat asuivat täällä, nyt 160 opiskelijasta 90 asuu opistolla. Tokikaan vuodet eivät ole samanlaisia.
Kesäisin oppilasasuntolan huoneita tarjotaan majoituskäyttöön, myös talvella joissakin oppilasasunnoissa saattaa olla ulkopuolisia majoittujia.
– Kun täällä on erilaisia kursseja ja leirejä, me tarjoamme majoituksen, tilat ja ruoan. Täällä voi järjestää myös juhlia ja etenkin rallien ja Himoksen Iskelmäfestareiden aikaan majoitustila on kysyttyä, Seija Solonen kertoo.

Kiinteistönhoitaja Valeri Martikainen pitää huolta niin Alkio-opiston rakennuksista kuin piha-alueistakin.
– Täällä on kolme kerrostaloa, kaksi rivitaloa, päärakennus, Koivikko-niminen rakennus, uusi Helmi-rakennus sekä rantasauna, joten kunnossapitoa ja pieniä korjauksia riittää, Martikainen toteaa ja kertoo huolehtivansa muun muassa nurmikon leikkauksesta ja pihan siistinä pitämisestä sekä kaikista pienistä korjauksista rakennuksissa.
– Jos tarvitaan sähkömiestä tai putkimiestä, minä kutsun heidät paikalle, tai jos tarvitsee vaihtaa lamppuja, minä vaihdan, Martikainen sanoo.
Siivouksen opiskelijat hoitavat itse oppilasasuntoloissa, laitoshuoltaja Mari Pahkamäki siivoaa niin luokat kuin vessatkin sekä muut yleiset tilat. Oppilasasuntoja siivotaan silloin, kun ne ovat olleet ulkopuolisessa majoituskäytössä.
– Oppilasasuntoloissa oppilaat huolehtivat itse myös yhteisistä tiloista, oppilailla on kiertävät siivous- ja roskienvientivuorot. Toiset hoitavat vuoronsa paremmin, toiset vähän huonommin, Pahkamäki kertoo.
– Kerran viikossa käydään katsomassa, että oppilasasuntoloissa on puhtaita siivousvälineitä. Ja pesukone kyllä laulaa ahkerasti, kun siivousvälineitä pestään.

Alkio-opiston keittiön eli ravintola Santerin puolella on neljä työntekijää. Keittiössä tehdään aamupala, lounas ja opistolla asuville myös päivällinen.
– Kun Humakin lukukausi alkaa, lounaalla on 160 – 200 ruokailijaa, aamupalalla ja päivällisellä ruokailijoita on noin sata, tiiminvetäjä Mari Ahovuori-Raivio ja kokki Marko Sirviö kertovat.
– Suosikkiruoat vaihtelevat vuosittain, vähän senkin mukaan, mistä päin oppilaat tulevat. Hampurilaispäivät ja pitsapäivät ovat olleet suosittuja, samoin perunamuusi ja makaronilaatikko. Parikymmentä vuotta sitten toivottiin enemmän uusia makuja, esimerkiksi tex-mex-ruokia, mutta nyt toivotaan eniten normaalia kotiruokaa, Mari Ahovuori-Raivio kertoo ja sanoo, että ideoita ja toiveita otetaan mielellään vastaan.
– Lounasmyyntiä opiston ulkopuolisille haluaisimme kasvattaa. Tänne saa tulla syömään kuka vain, maksu onnistuu kortilla tai käteisellä. Nyt myymme eläkeläisille ateriaa hieman normaalihintaa halvemmalla, Ahovuori-Raivio kertoo.

Tiina Lamminaho