Maarit Nurminen

Viime torstaina keskusteltiin Keski-Suomen hyvinvointialueesta Keskustan järjestämässä Hyvaks-illassa. Puheenvuoroista kuului selkeä viesti, ettei terveys- ja sosiaalipalveluja olla Keski-Suomessa ajamassa suuriin yksiköihin. Tämän vahvisti Korpilahden Saukkolassa asuva Matias Lahti, joka toimii lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan puheenjohtajana.

-En ole sellaisia pyrkimyksiä kuullut kenenkään suusta, Lahti sanoi.

Lahti on itse lääkäri ja on miettinyt ratkaisua lääkäripulaan ja perusterveydenhuoltoon. Hän totesi, että viran vastaanottaminen merkitsee lääkärille niin sanotusti palloa jalkaan. Töitä on tehtävä niin paljon kuin niitä tulee ja olosuhteet voivat olla kaoottiset. Hän totesi, että kollegat haluaisivat hoitaa työnsä hyvin ja luoda pitkiä potilassuhteita. Tähän ei nykyjärjestelmä tarjoa  mahdollisuutta. Lahti ja muut hyvinvointialueen toimijat ovatkin miettineet uudenlaista omalääkärimallia.

Järjestelmässä lääkäri toimisia ammatinharjoittajana ja voisi itse vaikuttaa siihen, kuinka monta ihmistä ottaa hoitaakseen.

-Mallissa toteutuisi hoidon jatkuvuus. On vahvaa näyttöä siitä, että jatkuvuus on suorassa yhteydessä hoidon vaikuttavuuteen. Lainsäädäntöä ei ole tehty tästä näkökulmasta käsin, joten se vaatisi muutoksia. Olemme pohtineet muun muassa pilottikokeilun mahdollisuutta, Lahti totesi.

Korpilahtelaiset ovat tyytyväisiä terveyskeskukseen, mutta hammashoidossa on pitkine aikoineen toivomisen varaa.

Illassa keskusteltiin myös muun muassa perhehoidosta, päivystyksestä ja palveluiden kehittämisestä. Paikalla oli konsernipalveluiden toimialajohtaja Lasse Leppä, aluehallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula sekä aluevaltuuston jäsen Jouko Nykänen.