Tiina Lamminaho

 

– Kyllä meillä on pallokoulusta tykätty, poika on lähtenyt aina innoissaan harjoittelemaan, viisivuotiaan Urhon isä Toni Oranen toteaa Martin pallokoulusta.
Tänä vuonna pallokoulussa on ollut ennätysmäärä lapsia, jollain harjoituskerralla jopa 27 innokasta jalkapalloilijaa. Pallokoulu on tarkoitettu 5 – 6 -vuotiaille eli tänä vuonna mukana ovat vuosina 2016 ja 2017 syntyneet.
– Osanottajamäärä on vaihdellut vuosittain, ja kaikki ilmoittautuneet eivät ole aina joka kerta paikalla. Ilmoittautuneita on ollut yleensä aina vähintään 15, kuudetta vuotta pallokoulua vetävä Elina Lamminaho kertoo. Lamminahon kanssa pallokoulua vetää Ninus Hawel ja tänä vuonna myös Julia Aho.
– Oma poikani oli jo viime vuonna pallokoulussa. Lähdin mukaan vetäjäksi nyt, kun lapsia on niin iso porukka, Julia Aho sanoo ja kertoo pelanneensa itsekin jalkapalloa.
Pallokoulussa tutustutaan jalkapallon alkeisiin ja opetellaan perusasioita jalkapallosta leikin ja tekniikkaharjoitusten avulla, yleensä harjoituskerran lopuksi myös pelaillaan vähän.
– Pienimmät ovat vasta viisivuotiaita, joten harjoittelu on hyvin leikinomaista, vetäjät toteavat.
Useampana vuonna pallokoululaiset ovat jatkaneet jalkapallon parissa. Nytkin pallokoululaisista olisi tarkoitus koota joukkue, joka jatkaisi harjoittelua talvella. Julia Aho on alustavasti lupautunut vetämään joukkuetta.
– Mukaan tarvittaisiin muutama muukin innokas vanhempi, vetäjiä tarvitaan enemmän kuin yksi, Julia Aho sanoo.

Syyskaudella Martin joukkueita pelaa sarjoissa viisi. Innokkaita jalkapalloilijoita on etenkin vuosina 2014 ja 2015 syntyneissä, heillä on kaksi joukkuetta yhdeksänvuotiaitten sarjassa ja syyskaudella myös yksi joukkue kahdeksanvuotiaitten sarjassa. Vuosina 2012 ja 2013 syntyneet pelaavat yhdellä joukkueella yksitoistavuotiaitten sarjassa ja vuosina 2010 ja 2011 syntyneet yhdellä joukkueella kaksitoistavuotiaitten sarjassa.
– Olemme markkinoineet pallokoulua facebookissa, mutta uskoisin, että enemmän vaikutusta on ollut aktiivisilla vanhemmilla, joiden kautta sana on levinnyt ja lisää harrastajia on tullut mukaan, Martin puheenjohtaja Janika Savonen toteaa.
– Sekä pallokoulussa että joukkueissa on niin poikia kuin tyttöjäkin. On ollut ilo huomata, että tytötkin ovat uskaltautuneet mukaan. Sukupuoli ei mitenkään rajoita pelaamista.
Pallokoulu loppuu koulujen alkaessa, sarjapelit sen sijaan jatkuvat vielä syyskuun loppupuolelle. Syyskausi aloitetaan yhdeksänvuotiaitten sarjan kotipeleillä 4. elokuuta, peli-illassa on mukana molempien sarjassa mukana olevien Martin joukkueitten lisäksi Palokan Riennon kaksi joukkuetta.
– Syksyn ajan harjoituksia jatketaan tekonurmella ja talveksi siirrytään saliin. Innokkaat jalkapalloilijat ovat tervetulleita mukaan, vaikka eivät olisi aiemmin pelanneet. Ja aina saa tulla kokeilemaan, onko jalkapallo oma juttu, ennen kuin tarvitsee sitoutua mihinkään, Savonen sanoo ja kertoo, että sarjapeleihin ei ole pakko osallistua.
– Meillä on sellaisia jalkapalloilijoita, jotka käyvät vain harjoituksissa mutta eivät peleissä ja sekin on ihan ok. Jokainen saa valita itselleen tavan, jolla haluaa olla mukana harrastamassa, Savonen sanoo.
– Olemme halunneet myös pitää harrastamisen maksut sellaisella tasolla, että jokaisella on mahdollisuus osallistua. Seuralla on myös mahdollisuus avustaa sellaisia, jotka eivät muuten pääsisi mukaan. Olemme saaneet avustusta muun muassa Korpilahden Lions-clubilta.