Arkea Korpilahdella -juttusarjassa vieraillaan Iltatähdessä.

 

Tiina Lamminaho

– Hyvin työntäyteisiä ja lämminhenkisiä, kuvailee lähihoitaja Riikka Hakanen Iltatähden päiviä. Korpilahden Iltatähti on yksi Keski-Suomen hyvinvointialueen ikääntyneitten asumispalveluyksiköistä, Iltatähdessä tarjotaan ympärivuorokautista hoitoa.
– Jokainen päivä on erilainen, vaikka samat rutiinit toistuvatkin, lähihoitaja Sara Naulapää toteaa. Jutuntekopäivänä Iltatähdessä työskenteli myös hyvinvointialueella kiertävä varahenkilö, lähihoitaja Maarit Laine.
– Paikkailen esimerkiksi sairaslomia ja teen vuoroja siellä, missä tarvitaan. Yleensä työpaikka on joka päivä eri osoitteessa, pidän siitä, että näen erilaisia paikkoja, Maarit Laine kertoi.
Iltatähdessä työskentelee yhteensä 20 lähihoitajaa, kaksi sairaanhoitajaa, neljä laitoshuoltajaa, yksi hoiva-avustaja ja nyt myös yksi toimintaterapeutti.
– Toimintaterapeutti aloitti meillä vuoden alusta ja hän on ollut omalta osaltaan tosi hyvä lisä kuntouttavassa työssä ja toimintakyvyn arvioinneissa, Iltatähden palveluvastaava Jaana Tolmunen kertoo.
Vakituisten työntekijöiden lisäksi Iltatähden miehitykseen kuuluu tällä hetkellä yhdyskuntapalvelun suorittaja muutaman tunnin viikossa sekä lähihoitajaopiskelijoita, yksi hoiva-avustajaopiskelija ja kaksi kansainvälistä sairaanhoitajaopiskelijaa.
– Asukaspaikkoja meillä on 32. Osa asukkaista on vuodepotilaita, osa liikkuu vähän enemmän omilla jaloillaan, mutta kaikilla on jonkin asteinen muistisairaus, Jaana Tolmunen kertoo.
– Asukkaat hoidetaan täällä loppuun asti, saattohoitokin on meille arkea. Hyvä elämän loppuvaihe on tärkeä asia.

Aamut alkavat Iltatähdessä noin seitsemän aikaan aamutoimilla eli hygieniahoidoilla, aamupesuilla, pukemisella ja aamupalalla.
– Ruokailuajat ovat kiinteät, joten ruokailut rytmittävät päivää. Lounas meillä on 11.30 ja päiväkahvi 13.30 aikaan, päivällistä tarjotaan iltapäivällä neljän aikaan ja iltapalaa iltaseitsemältä, Jaana Tolmunen sanoo ja kertoo, että ruoka tulee Kylän Kattaukselta, omassa talossa olevan keittiön kautta.
– Osittain ruoka ilmeisesti valmistetaan kaupungissa ja osittain tässä omassa talossa, Tolmunen toteaa.
Iltapäivisin, lounaan jälkeen, järjestetään asukkaille monesti jotain yhteistä tekemistä.
– Joskus olemme koko talo yhdessä, joskus taas eri kerrosten asukkaat omissa kerroksissaan. Esimerkiksi kaupungin kulttuuripalvelujen Taideapteekin kautta olemme saaneet tänne esiintyjiä ja paikalliset kuorotkin ovat käyneet esiintymässä. Käy meillä laulattajakin noin kerran kuukaudessa, samoin seurakunta käy pitämässä hartautta kuukausittain. Myös oman talon hoitajat järjestävät joskus laulajaisia, joskus pienimuotoista askartelua tai taiteilua, johon asukkaat osallistuvat oman toimintakykynsä mukaan. Kalenterivuoden juhlapäivät otamme myös huomioon ja juhlimme niin naistenpäivää kuin pääsiäistäkin, Tolmunen kertoo.
– Ajanvietettä on pienimuotoisesti tarjolla muulloinkin kuin iltapäivisin, mutta asukkaat, jotka ovat paikan täältä saaneet, ovat sellaisessa kunnossa, etteivät he kovin paljon jaksa osallistua, ainakaan mihinkään kovin pitkäkestoiseen toimintaan.
Iltatähden päiväsaleissa on televisiot, samoin joidenkin asukkaiden omissa huoneissa. Huoneisiin saa tuoda omia tavaroita, myös omia huonekaluja, mitä sinne mahtuu. Suurin osa Iltatähden huoneista on yhden hengen huoneita, kahden hengen huoneita on neljä.
– Iltapalan jälkeen asukkaita autetaan nukkumaanmenossa, osa valvoo myöhempään ja katsoo televisiota. Yöhoitajia meillä on joka yö kaksi, Jaana Tolmunen kertoo.

Asukkaiden huoneissa on huoneentauluja, joihin on kirjattu heidän toiveitaan ja heille tärkeitä asioita. Yhdessä huoneessa ylös on kirjattu muun muassa asukkaan pyyntö jättää puhelin sängyn lähettyville, toisessa huoneessa taas huoneentaulussa kerrotaan, että asukas on harrastanut metsästystä ja juttelee siitä mielellään.
– Kun asukas tulee meille, pyrimme ottamaan selvää, mistä hän on ollut kiinnostunut ja millaiset asiat ovat tärkeitä hänelle. Arjesta yritämme tehdä merkityksellistä ottamalla huomioon asukkaalle tärkeät pienet asiat; jos joku kokee kaunistautumisen tärkeäksi, laitamme hänen tukkaansa nätisti tai lakkaamme kynsiä, jos joku taas tykkää tanssia, tanssimme hänen kanssaan, kun siihen on mahdollisuus, Jaana Tolmunen kertoo.
– Hoitajien aikaa menee paljon ihan perushoitoon, hygieniasta ja ravitsemuksesta huolehtimiseen ja lääkehoitoon, mutta yritämme ujuttaa mukaan aina jotain pientä mukavaa.
Lääkäri käy Iltatähdessä tai pitää puhelinkierron kerran viikossa. Kampaaja, jalkahoitaja ja fysioterapeutti käyvät tilauksesta asukkaiden luona, asukkaiden itsensä maksamana.
– Korona-aikaan meillä oli välillä omaistenkin vierailut kielletty, mutta nyt rajoituksia ei ole, vieraat ovat taas tervetulleita, Tolmunen kertoo.