Saalahden vanhalla koululla piti olla perusteellisen remontin jälkeen kunnon avajaiset. Sitten tuli korona ja juhla esiintyjineen peruuntui.
-Muun muassa Osmo Ikosen oli tarkoitus esiintyä juhlissa, Kaija Tikkanen kertoo.
Saalahden kivikoulu on rakennettu vuonna 1951 ja koulunkäynti rakennuksessa loppui vuonna 2015. Muutamaa vuotta myöhemmin Tikkaset ostivat rakennuksen.
Kaija on kotoisin Saalahdelta ja hän on käynyt koulua rakennuksessa. Valtolla on myös muistoja Saalahden koulusta.
-Olen ollut täällä kaksi viikkoa harjoittelussa opettajaseminaarin aikaan.
Valton perheen seutukunnalle toi radan rakennustyömaa, missä hän itsekin oli kesätöissä. Perhe on kotoisin Pohjois-Suomesta.
Tikkasten häitä juhlittiin Suojakalliolla vuonna 1970.
Tikkaset viettivät työvuotensa Etelä-Suomessa, suurimman osan ajasta he asuivat Hyvinkäällä. Valtolla oli kaksikin yritystä. Talo Saalahden suunnalle, Päijänteen rannalle valmistui jo työssäoloaikana ja eläkkeelle jäätyään pariskunta muutti Korpilahdelle
-Minä lopetin työnteon vuonna 2007 ja siitä lähtien olen täällä asunut. Yrityskaupoista saaduilla varoilla tätä kunnostimme ja ajan kuluksi, Valto kertoo.
Saalahden koulurakennukseen on uusittu sähköt, taloon on asennettu maalämpö ja kaikki sisäpinnat on käyty läpi. Keittiö on uusittu ja rakennuksessa olevat kolme asuntoa on remontoitu perusteellisesti. WC-tiloja on myös uusittu. Piharakennus odottelee vielä remonttia.
-Täällä on nykyisin kolme vuokra-asuntoa; kolmio, kaksio ja yksiö. Kouluaikaan kolmio kuului johtajaopettajalle, kaksio toiselle opettajalle ja yksiö oli keittäjää varten. Palautimme asunnot ennalleen, kun rakennuksen päätyyn oli jossain vaiheessa rakennettu luokkahuoneita, Kaija kertoo.
Kolmiossa on tällä hetkellä vuokralainen, mutta kaksio ja yksiö ovat vapaana.
-Keittiöstä löytyvät uunit, kaasuhella, koulun aikainen toimiva astianpesukone, ruuanlaittovälineet kattiloista lähtien ja ruokailuastiat 50:lle hengelle, Kaija kertoo.
Koululla on remontin jälkeen pidettyä joitakin juhlia, mutta enemmänkin voisi järjestää. Koululla on pidetty perhejuhlia ja laulettu kauneimpia joululauluja.
-Täällä on mahdollisuuksia vaikka millaiseen toimintaan. Keittiö on käytössä, samoin kuin muut tilat. Tiloja voisi hyödyntää myös yrityskäyttöön, Tikkaset pohtivat.
Ennen remonttia koululla pidettiin kansalaisopiston järjestämää jumppaa.
-Olisi hyvä, jos kaupunki voisi jotain liikuntaryhmää täällä pitää, kun tilat olisi.

Maarit Nurminen