Kvinoaa ja muita uusia tuttavuuksia.

Ylä-Muuratjärven kylätalossa kokkailtiin tutuista ja vähän tuntemattomammistakin kotimaisista kasviksista Maa- ja kotitalousnaisten kasvisruokakurssilla. Illan aikana valmistui muun muassa maa-artisokkasosekeittoa, porkkana-kvinoapihvejä, sienimunakasrulla ja gluteenittomia leipäsiä. Jokainen kurssilainen sai mukaansa reseptinipun, jossa oli yhteensä yksitoista reseptiä, mukana oli pääruokareseptien lisäksi niin välipalaksi sopiva lehtikaali-omenasmoothie kuin kahvin kanssa herkutteluun käyvä suklaa-punajuurikakku.
– Mukaan on valittu vähän uudempia reseptejä, joita kaikki eivät ole vielä maistaneet, Mirja Pummila Maa- ja kotitalousnaisista kertoi.
Ylä-Muuratjärven kurssilaisille uusia makuja olivat maa-artisokka ja kvinoa.
– En ole koskaan syönyt maa-artisokkaa, nyt tulee sitäkin maistettua. Tulin kurssille etsimään vinkkejä kasvisruokiin, jotta saisin monipuolistettua ruokavaliota, Ina-Maria Mieskolainen kertoi ja totesi, että myös hyvä seura houkutteli kurssille.
– Sitä on jumiutunut samoihin ruokiin, jos täältä saisi vaikka uusia ideoita. Ja on välillä kiva laittaa ruokaa ohjeen mukaan, Minna Kilpioja sanoi, ja kertoi, että hänelle uusi tuttavuus oli kvinoa.
– Kvinoaa viljellään myös Suomessa. Se on gluteenitonta ja sitä voi käyttää riisin tapaan niin puuroihin kuin lisukkeenakin, Mirja Pummila kertoi.
Hunajaiset lanttukuutiot oli otettu mukaan resepteihin muistuttamaan siitä, että lanttua voi käyttää muulloinkin kuin jouluna. Lehtikaali-omenasmoothiessa taas oli mukana tuoretta minttua esimerkkinä siitä, että yrttejä kannattaa käyttää myös smoothieissa.
– Höyrytetty kyssäkaali on ollut yleensä kaikille kurssilaisille uusi kokemus, etenkin valmistustapa eli leivinpaperinyytissä höyryssä kypsentäminen on ollut uutta. Kyssäkaali sopii niin muhennoksiin ja paistoksiin kuin keittoihinkin. Itse syön sitä tuoreena eniten. Joillekin kaali aiheuttaa vatsavaivoja, mutta kyssäkaali on hieman miedompi, ja ainakin minulle vatsaystävällisempi, Mirja Pummila kertoi.

Kasvisruokakurssi oli osa leader-rahoitteista Kotitarveviljelyn kehittäminen -hanketta. Maa- ja kotitalousnaiset ovat pitäneet Jyväskylän ympäristössä vuoden aikana yhteensä viisi kasvisruokakurssia.
– Kasvisruokakursseilla oli hyvin osanottajia, kiinnostus kasvisruokaan on lisääntynyt, Mirja Pummila totesi.
– Olemme saaneet positiivista palautetta ja monet ovat aikoneet kokeilla reseptejä kotonaan. Yksi suosikeista on ollut sienimunakasrulla.
Syyskuun lopussa päättyneen hankkeen tavoitteena oli edistää kotitarveviljelyä. Kasvisruokakursseillekin valituissa ruoissa käytettiin paljon monen kotipuutarhasta löytyviä aineksia; porkkanat, punajuuret ja muut tutut kasvikset päätyivät muun muassa paahdettuun juuressalaattiin ja peruna-kasvispataan. Marjakiisseliä ryyditettiin riisillä ja lanttukuutioita maustettiin hunajalla.
– Kotimaisia kasviksia on kaupoissa hyvin saatavilla muulloinkin kuin syksyllä. Kotimaisia juureksia saa kaupoista ympäri vuoden, lehtikaalia ja kyssäkaaliakin pitkälle kevättalvelle, Mirja Pummila totesi.