– Nykyään ihmisillä ei ole aikaa tehdä ruisleipää pitkän kaavan mukaan, aloittelijan ruisrieska valmistuu nopeasti, toteaa Ritva Rahikkala Vuoden kotileipuri-kilpailuun kehittämästään leipäreseptistä, joka sai kunniamaininnan.

Ritva Rahikkala sai kunniamaininnan kehittämällään aloittelijan ruisrieskalla Vaasan leipomon järjestämässä valtakunnallisessa Vuoden kotileipuri -kilpailussa. Finaali viiden finalistin välillä käytiin lauantaina Helsingissä.

– Oli huikea juttu päästä finaaliin. Se oli jo voitto päästä mukaan viiden parhaan joukkoon lähes sadan kilpailijan joukosta, Rahikkala toteaa.

Rahikkala kertoo lähettäneensä kilpailuun kaksi reseptiä, joista toinen oli perinteinen ruisleipä ja toinen nimenomaan tätä kilpailua varten kehitetty aloittelijan ruisrieska.

– Halusin päivittää ruisleipää tähän päivään ja nykykeittiöihin sopivaksi. Kaikilla ei ole taikinatiinuja, esiäideiltä perittyä taikinajuurta eikä isoa puu-uunia, mutta kaikilla on kuitenkin oikeus ruisleipään, Rahikkala sanoo.

Aloittelijan ruisrieska syntyy nykykeittiön sähköuunissa, nopeasti ja käsiä sotkematta. Sokerilla kuplimaan heräteltyyn vesi-hiivaseokseen lisätään ruisjauhot, ruishiutaleet, vehnäjauhot ja suola vispilällä sekoittaen ja kohottamisen jälkeen löysähkö taikina kaadetaan nuolijan avulla leivinpaperin päälle uunipellille.

– Tuomaristo kiitteli aloittelijan ruisrieskaa innovatiivisuudesta ja sitä pidettiin lapsiystävällisenä, suuhun ja leivontaan sopivana, Rahikkala kertoo.

– Tällaista oli piristävää kokeilla. Lähdin haastamaan itseni; olen yleensäkin innokas kehittämään uusia juttuja ja otan mielelläni haasteita vastaan. Tähän lopputulokseen olen tyytyväinen ja olen kyllä ylpeä itsestäni.

Kilpailuihin Rahikkala ei ole juuri osallistunut aikaisemmin.

– En ole sillä tavalla kilpailuhenkinen, enkä edes katso television ruokaohjelmia, Rahikkala sanoo.

– Tuonnekaan en lähtenyt kilpailun takia, vaan kehityksen takia ja tapaamaan muita saman alan ihmisiä. Itse arvostan kotileivontaa ja haluan rohkaista muita leipomaan. Ruisleipähän on kautta aikojen toiminut nälänpitimenä. Tällä myös nostetaan suomalaisen viljan ja suomalaisten viljelijöiden arvostusta.

– Kilpailuun kannatti kyllä lähteä mukaan, se oli hirveän mielenkiintoista. Ja finaalissa oli hyvä henki, Rahikkala toteaa.

Kilpailun pääjärjestäjä oli Vaasan Oy, yhteistyökumppaneina olivat Uudenmaan Martat, Leipätiedotus, Pro Ruis, Maa- ja kotitalousnaisten keskus, Kotitalousopettajien liitto sekä Kesko ja S-ryhmä. Tuomaristossa oli edustajia kaikista yhteistyöorganisaatioista. Kilpailun voitti viljatiedettä ja -teknologiaa opiskelleen Anna Häkämiehen hiton hapan ruisleipä.

Tiina Lamminaho